Tragické následky dopravnej nehody pri Drienovci

Posádka leteckých záchranárov z Košíc letela dnes podvečer na pomoc zraneným k dopravnej nehode, ku ktorej došlo po zrážke autobusu a osobného motorového vozidla pri Drienovci (okres Košice-okolie). Záchranársky vrtuľník pristál na ceste vedľa dopravnej nehody. 19-ročný vodič osobného auta, žiaľ, utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol. Leteckí záchranári si do svojej starostlivosti prevzali 22-ročného spolujazdca, ktorý utrpel zlomeninu stehnovej kosti. Na mieste mu poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave letecky transportovaný na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Vážna dopravná nehoda pri Sekuliach

K zrážke dodávky a kamióna, ktorá sa stala dnes ráno na diaľnici D2 pri Sekuliach, bol na pomoc privolaný aj záchranársky vrtuľník z Bratislavy. Na mieste boli hlásení 5 zranení cestujúci. Po zabezpečení miesta pristátia príslušníkmi polície, pristál záchranársky vrtuľník priamo na diaľnici, vedľa miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti od pozemných záchranárov prevzal najťažšie zranenú, 39-ročnú ženu z Rumunska, ktorá utrpela poranenie hrudníka, brucha, chrbtice a dolnej končatiny. Po doplnení liečby bola preložená na palubu vrtuľníka a s vážnymi poraneniami viacerých častí tela, tzv. polytraumou letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov.

Úraz pilčíka v lesnom teréne v Holumnici

K úrazu, ktorý sa stal dnes dopoludnia v lesnom teréne obce Holumnica (okres Kežmarok), bol privolaný na pomoc záchranársky vrtuľník z Popradu. 29-ročný muž si pri lesných prácach motorovou pílou zarezal do dolnej končatiny, čím si spôsobil reznú ranu v oblasti kolena. Prítomní svedkovia previezli terénnym vozidlom muža na lúku, kde pristál záchranársky vrtuľník. Lekár mu zranenie ošetril, zafixoval a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do nemocnice v Poprade.

Vo výcvikovom centre Lešť zasahovali dva záchranárske vrtuľníky

K nehode, ktorá sa stala dnes ráno vo výcvikovom centre Lešť, leteli dva záchranárske vrtuľníky zo stredísk Banská Bystrica a Nitra. Banskobystrická posádka bola vyslaná k zranenému mužovi s devastačným poranením dolnej končatiny. Druhá posádka, ktorá priletela na pomoc z Nitry, pomáhala zranenej žene s polytraumou. Oboch zranených po prílete prevzali do svojej starostlivosti lekári leteckých záchranárov. Na mieste im poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po preložení na palubu vrtuľníkov ich previezli do nemocnice v Banskej Bystrici, kde ich odovzdali v stabilizovanom stave.

V lesnom teréne vo Švábovciach skolaboval muž

Krátko po návrate posádky leteckých záchranárov z Popradu na svoju základňu prišlo ďalšie volanie o pomoc. V lese nad obcou Švábovce (okres Poprad) počas zbierania húb náhle skolaboval a upadol do bezvedomia 61-ročný muž. Prítomní svedkovia u neho zahájili laickú resuscitáciu. Posádka po prílete k miestu udalosti vysadila lekárku z paluby pomocou lanovej techniky. Okamžite, za pomoci automatického resuscitačného prístroja, pokračovala v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácií. Žiaľ, mužovi sa aj napriek veľkej snahe záchranárov pomôcť, základné životné funkcie nepodarilo obnoviť. Lekárka musela na mieste konštatovať úmrtie. Posádka sa následne vrátila na svoju základňu bez pacienta.

Leteckí záchranári pomáhali motokrosovému pretekárovi aj paraglajdistovi

Leteckí záchranári z Trenčína boli dnes dopoludnia privolaní do obce Veľké Uherce (okres Partizánske), kde počas motokrosových pretekoch spadol z motorky 16-ročný pretekár z Čiech. Utrpel poranenie hlavy, krátkodobo bol v bezvedomí. Posádka leteckých záchranárov si pacienta na mieste prevzala od prítomný pozemných záchranárov. Doplnili mu ďalšiu potrebnú liečbu, po ktorej bol so suspektným poranením hlavy a panvy v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky prevezený do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. Popoludní dostali leteckí záchranári ďalšiu požiadavku. Tentokrát volanie o pomoc prišlo z vrchu Veľký Lopeník (Biele Karpaty), kde v lesnom teréne spadol 51-ročný paraglajdista, taktiež z Čiech. Pádom utrpel poranenie hornej a dolnej končatiny. Záchranársky vrtuľník pristál približne 150 metrov od miesta nehody. Leteckí spolu s pozemnými záchranári a hasičmi následne pacienta dosiahli pozemným výstupom. Zranenia mu ošetrili, zafixovali a pomocou štvorkolky ho previezli k záchranárskemu vrtuľníku. Po preložení na palubu ho leteckí záchranári v stabilizovanom stave letecky transportovali a odovzdali do starostlivosti lekárom úrazovej ambulancie Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

300. let žilinských leteckých záchranárov v tomto roku smeroval na pomoc do Malej Fatry

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE vzlietla tento rok zo svojej základne v Žiline po 300. krát a smerovala na pomoc mužovi, ktorého na Chate pod Suchým v Malej Fatre poštípali pravdepodobne osy alebo sršne. Do ťažko prístupného terénu bol lekár k chate spustený pomocou palubného navijaka. Muž s príznakmi alergickej reakcie bol pri vedomí, pričom začínal opúchať, mať pocit dusenia so šokovou reakciou. Lekár mu na mieste poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a z miesta ho v transportnom saku evakuoval. Počas medzipristátia ho leteckí záchranári preložili na palubu vrtuľníka, doplnili ďalšiu potrebnú liečbu a v stabilizovanom stave letecky previezli na urgentný príjem do Fakultnej nemocnice v Žiline.

Poštípanú ženu osami zachraňoval vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Košíc bola dnes dopoludnia privolaná do lesného terénu nad obcou Veľký Folkmar (okres Gelnica). Rýchly a šetrný prevoz do nemocnice potrebovala 55-ročná žena, ktorú pri zbieraní húb poštípalo niekoľko ôs do oblasti hlavy. Podľa svedkov následne upadla do krátkodobého bezvedomia. Pri príchode leteckých záchranárov, ktorí pri záchrannej akcii použili lanovú techniku, bola žena už pri vedomí. Na mieste zasahovali aj pozemní záchranári, ktorí následne pacientku odovzdali do starostlivosti lekárovi leteckých záchranárov. Ten ju z miesta evakuoval opäť pomocou lanovej techniky, doplnil jej potrebnú liečbu a v stabilizovanom stave bola záchranárskym vrtuľníkom prevezená do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Tragický úraz v obci Kráľová nad Váhom

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Nitry letela dnes popoludní do obce Kráľová nad Váhom (okres Šaľa) na pomoc 42-ročnému mužovi, ktorého pritlačil kombajn o múr. Utrpel ťažký úraz hlavy a hrudníka. Záchranársky vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kam pacienta previezla rýchla lekárska pomoc. Zdravotný stav pacienta sa natoľko zhoršil, že záchranári museli u neho zahájiť resuscitáciu. Aj napriek veľkej snahe sa základné životné funkcie u mladého muža nepodarilo obnoviť a lekárka leteckých záchranárov musela na mieste, žiaľ, konštatovať smrť. Posádka leteckých záchranárov sa vrátila na svoju základňu bez pacienta.

Výpadok horolezca v západnej stene Lomnického štítu

Leteckí záchranári z Popradu aj dnes leteli na pomoc do Vysokých Tatier. Dvaja horolezci liezli západnou stenou Lomnického štítu, pričom jeden z nich vypadol zo steny a pádom si spôsobil úraz dolnej končatiny. Zranenie mu nedovolilo v zostupe pokračovať ďalej. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka k Téryho kuloáru, kde sa zranený nachádzal, bol lekár z paluby vysadený pomocou lanovej techniky. Zranenie mu na mieste ošetril a pripravil ho na evakuáciu z terénu. Po preložení na palubu bol následne pacient so zlomeninou členka letecky prevezený do popradskej nemocnice.