Pri Tvrdošovciach sa čelne zrazili dve autá

Dnes podvečer bola posádka leteckých záchranárov z Nitry privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcami Tvrdošovce a Palárikovo (okres Nové Zámky). Išlo o čelnú zrážku dvoch osobných áut, pri ktorej sa zranili najmenej traja cestujúci. Lekárka leteckých záchranárov si po pristátí záchranárskeho vrtuľníka prevzala do svojej starostlivosti najťažšie zraneného vodiča, ktorý utrpel závažné poranenie hlavy a hrudníka. Po ošetrení a stabilizovaní zdravotného stavu bol 59-ročný pacient preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

V horolezeckom lome v Tatranskej Kotline spadlo dievča

K úrazu, ktorý sa stal dnes podvečer v horolezeckom lome v Tatranskej Kotline, bol privolaný záchranársky vrtuľník z Popradu. 10-ročné dievča tam počas lezenia spadlo z výšky približne 10 metrov. Lekárka bola po prílete do určenej oblasti k zranenému dievčaťu spustená pomocou lanovej techniky. Malá pacientka utrpela úraz hlavy, na okolnosti pádu si nepamätala a poranenie chrbtice a dolnej končatiny. Na mieste jej lekárka poskytla primárne zdravotné ošetrenie a v spolupráci s ďalšími záchranármi bola sanitkou prevezená k vrtuľníku. Po preložení na palubu bolo dievča v stabilizovanom stave s otrasom mozgu a ďalšími poraneniami letecky prevezené do popradskej nemocnice.

Vážny úraz hlavy v Bachledovej doline

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes popoludní privolaná na pomoc do Bachledovej doliny. Na prístupovej ceste ku Chodníku korunami stromov spadlo z približne metrovej výšky 7-ročné dievča z Poľska priamo na hlavu. Záchranársky vrtuľník pristál na vhodnom mieste na pristátie, kam dievčatko doviezla rýchla zdravotná pomoc. Záchranári mu poskytli ďalšie neodkladné zdravotné ošetrenie, z bezvedomia sa začalo postupne preberať. S úrazom hlavy a poruchou vedomia bolo dieťa v stabilizovanom stave letecky prevezené na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice.

Kolaps muža na streche obytného domu

Posádka leteckých záchranárov z Košíc letela dnes dopoludnia na pomoc 57-ročnému mužovi, ktorý na streche obytného domu v Sobranciach skolaboval. Podľa prvotných informácií mal muža zasiahnuť elektrický prúd. Hasičom sa ho podarilo zo strechy evakuovať na zem. Privolaní pozemní záchranári ho začali na mieste okamžite oživovať. Lekár leteckých záchranárov pokračoval v rozšírenej resuscitácii. Žiaľ, aj napriek veľkej snahe sa pacientovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a lekár musel na mieste konštatovať úmrtie.

V rieke Slaná sa utopilo 13-ročné dievča

Dnes podvečer prišlo hlásenie leteckým záchranárom o pomoc pre 13-ročné dieťa, ktoré sa topilo v rieke Slaná v obci Včelince (okres Rimavská Sobota). Po neodkladnom vzlete pristál záchranársky vrtuľník hneď vedľa miesta nešťastia. Pozemní aj leteckí záchranári museli u dievčaťa zahájiť okamžitú resuscitáciu. Žiaľ, aj napriek veľkej snahe, sa záchranárom dievča nepodarilo oživiť. Posádka sa vrátila späť na svoju základňu bez pacientky.

Čelný náraz auta do stromu v Levickom okrese

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes popoludní na ceste medzi obcami Málaš a Farná (okres Levice) boli privolané všetky záchranné zložky, vrátane záchranárskeho vrtuľníka z Nitry. Išlo o čelný náraz osobného auta do stromu, v ktorom sa nachádzali traja pasažieri, z toho dvaja ťažko zranení. Posádka leteckých záchranárov si po pristátí v blízkosti miesta nehody prevzala od rýchlej lekárskej pomoci do svojej starostlivosti 39-ročného muža v bezvedomí, napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu. Utrpel vážny úraz hlavy a zlomeninu stehnovej kosti. Po doplnení liečby bol s vážnymi poraneniami leteckými záchranármi prevezený na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice v Nitre. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Pád paraglajdistu pod Chopkom

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice letela dnes popoludní na pomoc paraglajdistovi, ktorý spadol v oblasti pod Derešským kotlom na Chopku. Po približne 200 metrovom páde utrpel 65-ročný muž z Maďarska poranenie dolnej končatiny. Na palubu vrtuľníka sa pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby, ktorý bol spolu s lekárom k zranenému paraglajdistovi vysadený pomocou lanovej techniky. Na mieste ho lekár ošetril a spoločne ho pripravili na evakuáciu z terénu. Počas medzipristátia bol pacient preložený na palubu a v stabilizovanom stave, pri vedomí s fraktúrou dolnej končatiny letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Intoxikovaný muž v obci Hruštín

Záchranársky vrtuľník zo Žiliny smeroval dnes dopoludnia do obce Hruštín (okres Námestovo), kde rýchly prevoz do nemocnice potreboval 56-ročný muž intoxikovaný pravdepodobne amoniakom. Prítomní svedkovia ho našli v bezvedomí a okamžite mu privolali pomoc. Privolaná rýchla lekárska pomoc mužovi na mieste poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť a previezla na miestne futbalové ihrisko, kde ich čakala posádka leteckých záchranárov. Tá mu doplnila potrebnú liečbu a v bezvedomí, na umelej pľúcnej ventilácií bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Dolnooravskej nemocnice s poliklinikou MUDr. L. Nádaši Jégého v Dolnom Kubíne.

Dopravná nehoda v okrese Levice

Dnes dopoludnia došlo medzi obcou Zbrojníky a Hontianska Vrbica (okres Levice) k zrážke motocyklistu a osobného motorového vozidla. Na miesto bola vyslaná posádka leteckých záchranárov z Nitry. Lekárka si na mieste prevzala do svojej starostlivosti 41-ročného motocyklistu, ktorý utrpel poranenie panvy a ďalšie povrchové poranenia. Záchranári ho po ošetrení, zaistení a stabilizácií zdravotného stavu letecky transportovali v stabilizovanom stave, pri vedomí na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Pred Novým Mestom nad Váhom skončilo auto mimo vozovky

Záchranársky vrtuľník z Trenčína bol dnes popoludní vyslaný k dopravnej nehode, ktorá sa stala pred Novým Mestom nad Váhom. Vodič osobného auta, ktoré sa nachádzalo mimo vozovky, utrpel vážne poranenia viacerých častí tela. Posádka leteckých záchranárov si po pristátí pacienta prevzala do svojej starostlivosti od posádky rýchlej lekárskej pomoci. Po zabezpečení základných životných funkcií a napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol 25-ročný muž vo vážnom stave letecky prevezený a odovzdaný do ďalšej starostlivosti lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice v Trenčíne.