Zranenej žene na vrchu Skalky pomáhal záchranársky vrtuľník

Záchranársky vrtuľník zo Žiliny vzlietol dnes popoludní zo svojej základne a smeroval na vrch Skalky pri obci Lietavská Svinná. V ťažko dostupnom teréne sa nachádzala 24-ročná žena s úrazom chrbtice po páde z výšky asi dvoch metrov. Lekár leteckých záchranárov bol k zranenej žene vysadený z paluby pomocou lanovej techniky. Žena sa sťažovala na výraznú bolesť chrbtice. Lekár jej na mieste poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie, následne bola z miesta evakuovaná. Počas medzipristátia na obecnom futbalovom ihrisku ju posádka preložila na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s podozrením na poranenie chrbtice ju leteckí záchranári previezli na úrazový príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Českého horolezca vo Vysokých Tatrách zasiahla padajúca skala

Dnes v ranných hodinách bola posádka leteckých záchranárov privolaná na pomoc 30-ročnému horolezcovi, ktorého v Medenej kotline pod stenou Ušatej veže zasiahla padajúca skala priamo do hlavy. Lekár leteckých záchranárov bol spolu s horským záchranárom do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Aj napriek použitiu prilby boli zranenia hlavy, ktoré český horolezec utrpel nezlučiteľné so životom a ani rýchly zásah záchranárov mu už nedokázal pomôcť. Zraneniam na mieste, žiaľ, podľahol.

Večerný zásah leteckých záchranárov v Krupine

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice bola včera vo večerných hodinách privolaná do Krupiny na pomoc 3-ročnému dieťatku, ktoré vypadlo zo štvrtého poschodia. Záchranársky vrtuľník pristál na futbalovom ihrisku, kde si posádka leteckých záchranárov pacientku v bezvedomí prevzala od rýchlej lekárskej pomoci. Lekár jej doplnil ďalšiu potrebnú liečbu a na umelej pľúcnej ventilácií s vážnym poranením hlavy bola v kritickom stave letecky prevezená a následne odovzdaná tímu lekárov Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Vo Vysokých Tatrách sa zranili dve turistky

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes krátko popoludní privolaná na pomoc 40-ročnej slovenskej turistke do Vysokých Tatier, ktorá sa pošmykla pod Rysmi a spôsobila si úraz dolnej končatiny. Lekárka bola po prílete k zranenej z paluby vysadená pomocou lanovej techniky. Po ošetrení zranenia bola letecky prevezená do nemocnice v Poprade. Hneď po návrate na základňu prišla ďalšia výzva o pomoc. Opäť išlo o poranenie dolnej končatiny pri túre v oblasti Furkotskej doliny. 44-ročnú turistku lekárka po vysadení do terénu ošetrila, počas medzipristátia ju záchranári preložili na palubu vrtuľníka a opäť smerovali s pacientkou na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice.

Rušný deň leteckých záchranárov z Popradu

Záchranársky vrtuľník z Popradu od rána zasahoval pri niekoľkých úrazoch. Pomoc leteckých záchranárov potrebovala najskôr 62-ročná cyklistka, ktorá v obci Osturňa (okres Kežmarok) spadla z bicykla a utrpela vážny úraz hlavy. Zranenú ženu našli na mieste okoloidúci, ktorí jej zavolali pomoc. Lekárka bola na miesto nehody spustená pomocou lanovej techniky. Pacientka už bola pri vedomí, v spolupráci s pozemnými záchranármi bola ošetrená a s úrazom hlavy v stabilizovanom stave letecky prevezená do popradskej nemocnice. Po návrate na svoju základňu a doplnení paliva smerovali záchranári do Vysokých Tatier, k Žabím plesám. Na turistickom chodníku spadol 38-ročný turista, čím si spôsobil úraz dolnej končatiny a v zostupe už nedokázal pokračovať samostatne ďalej. V transportnej sedačke bol z miesta evakuovaný, počas medzipristátia mu lekárka doplnila potrebnú liečbu a opäť smeroval záchranársky vrtuľník s pacientom do popradskej nemocnice. Tretia požiadavka o pomoc prišla z najvyššieho vrchu Západných Tatier, z vrchu Bystrá, kde skupinku turistov zo Slovenska zasiahol blesk. 49-ročná žena ostala v bezvedomí, utrpela ľahšie popáleniny celého tela, úraz chrbtice a dolnej končatiny. Aj pri tomto zásahu použili leteckí záchranári techniku palubného navijaka, pomocou ktorého bola lekárka spolu s horským záchranárom z paluby vysadení priamo k zranenej. Turistka už bola pri vedomí, po ošetrení bola z miesta evakuovaná a v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Poprade.

Tragický lesný úraz nad obcou Bystrá

Dnes neskoro popoludní bola posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice privolaná k lesnému úrazu pilčíka, ktorý sa stal nad obcou Bystrá (okres Brezno). Do ťažko dostupného terénu bola lekárka z paluby spustená pomocou lanovej techniky. Pilčíka zasiahol do oblasti hlavy padajúci strom počas jeho pílenia. 64-ročného pacienta privolaní pozemní záchranári museli na mieste resuscitovať, následne sa k nim pridala aj lekárka leteckých záchranárov. Pacient utrpel rozsiahle poranenia hlavy a ostatných častí tela, ktorým aj napriek veľkej snahe všetkých záchranárov, žiaľ, na mieste podľahol. Posádka sa vrátila späť na svoju základňu.

Pri dvoch kolapsových stavoch zasahovali aj leteckí záchranári

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo Žiliny bola dnes dopoludnia privolaná do Malej Fatry, kde bol v oblasti Veľkého Kriváňa hlásený kolapsový stav turistu spojený s kŕčmi a stratou vedomia. Postupne sa 36-ročný muž prebral. Horskí záchranári ho po príchode preniesli k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál na vhodnom mieste. Po ošetrení bol v stabilizovanom stave letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Hneď po návrate na svoju základňu prišla ďalšia výzva na zásah. Aj v tomto prípade išlo o kolapsový stav 70-ročnej ženy v Turzovke, u ktorej došlo k náhlej zástave obehu s následným bezvedomím. Prítomní svedkovia zahájili okamžitú laickú resuscitáciu. Po príchode rýchlej zdravotnej pomoci pokračovali záchranári v rozšírenej resuscitácii, ktorá bola úspešná. Lekár leteckých záchranárov jej následne doplnil ďalšiu potrebnú liečbu a po zabezpečení základných životných funkcií, bola pacientka na umelej pľúcnej ventilácií v stabilizovanom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezená na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Kysuckej nemocnice s poliklinikou v Čadci.

V Hnúšťi zasahoval záchranársky vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice letela dnes popoludní do Hnúšťe. Záchranársky vrtuľník pristál na futbalovom ihrisku, kde si lekárka leteckých záchranárov prevzala od rýchlej lekárskej pomoci 5-ročné dieťa, ktoré spadlo z výšky približne 4 metrov. Utrpelo poranenie hlavy, chrbtice a dolných končatín. Leteckí záchranári chlapčekovi následne doplnili potrebnú liečbu. Na umelej pľúcnej ventilácií bolo dieťatko vo vážnom stave letecky prevezené do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Kolaps turistu na Chate pri Zelenom plese

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes popoludní do Vysokých Tatier. Ich pomoc potreboval 87-ročný turista, ktorý sa nachádzal na Chate pri Zelenom plese. Bol vyčerpaný, dehydratovaný s kolapsovým stavom. Po pristátí vrtuľníka pri chate poskytol lekár pacientovi neodkladné zdravotné ošetrenie, doplnil mu tekutiny a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave letecky prevezený na ďalšie vyšetrenie do nemocnice v Poprade.

Čelná zrážka motocyklistu s osobným autom pri obci Kúty

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Bratislavy bola dnes popoludní privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Kúty (okres Senica). Posádka záchranárskeho vrtuľníka pristála na miestnom futbalovom ihrisku, kde si od rýchlej lekárskej pomoci prevzala do svojej starostlivosti 26-ročného motocyklistu, ktorý sa čelne zrazil s osobným autom. Utrpel fraktúru oboch dolných končatín, poranenie hrudníka a otras mozgu. Na umelej pľúcnej ventilácií bol s tzv. polytraumou v stabilizovanom stave letecky transportovaný do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.