Úraz snowboardistky v Lomnickom sedle

Popradská posádka leteckých záchranárov bola dnes popoludní privolaná do Lomnického sedla na pomoc snowboardistke, ktorá si pri páde vážne poranila dolnú končatinu v oblasti stehna. Lekár leteckých záchranárov bol z paluby vrtuľníka k zranenej, 27-ročnej žene, vysadený pomocou lanovej techniky. V spolupráci s privolanou Horskou záchrannou službou jej na mieste poskytol primárne ošetrenie, následne bola z terénu evakuovaná pomocou horizontálnej siete. Počas medzipristátia na Skalnatom plese bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave leteckým záchranármi transportovaná do popradskej nemocnice.

Dopravná nehoda pri obci Reca

Leteckí záchranári z Bratislavy leteli dnes podvečer k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Reca smerom na Senec. Osobné motorové vozidlo, v ktorom sa viezli štyria ľudia, pravdepodobne po šmyku skončilo mimo vozovky. Pilot vrtuľníka pristál neďaleko miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov si prevzal do svojej starostlivosti najťažšie zranenú pacientku, 64-ročnú ženu, ktorá utrpela úraz hlavy, krátkodobo bola v bezvedomí, na okolnosti nehody si nepamätala. Po ošetrení bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave prevezená na urgentný príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava Kramáre.

V Kráľovskom žľabe sa zranila skialpinistka

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes popoludní na pomoc zranenej skialpinistke do Veľkej Studenej doliny. 27-ročná slovenská skialpinistka utrpela po páde úraz dolnej končatiny. Na palubu vrtuľníka sa v Starom Smokovci pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby. Po prílete do Kráľovského žľabu, kde sa zranená žena nachádzala, bol spolu s lekárom spustený do terénu pomocou palubného navijaka. Po primárnom ošetrení bola z terénu v transportnej sedačke evakuovaná a počas medzipristátia v Starom Smokovci preložená na palubu vrtuľníka. S poranením dolnej končatiny bola leteckými záchranármi prevezená do popradskej nemocnice.

Pri Senci sa zrazili dve osobné autá

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy bola dnes dopoludnia privolaná k dopravnej nehode dvoch osobných áut, ku ktorej došlo medzi obcou Viničné (okres Pezinok) a Sencom. Na mieste sa nachádzali traja zranení účastníci dopravnej nehody. Po prílete k miestu nehody si lekár leteckých záchranárov prevzal do svojej starostlivosti najťažšie zranenú, 34-ročnú ženu, ktorú z auta museli hasiči najskôr vyslobodiť. Pacientka utrpela vážne poranenie hlavy. Po ošetrení bola napojená na umelú pľúcnu ventiláciu a v stabilizovanom stave letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

V lesnom teréne v Ráztoke sa zranil pilčík

Dnes dopoludnia bola posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice privolaná do ťažko dostupného lesného terénu v obci Ráztoka (okres Brezno). Počas pílenia dreva zasiahol jeden padajúci strom 34-ročnému pilčíkovi dolnú končatinu, pričom utrpel otvorenú zlomeninu predkolenia. Po prílete do určenej oblasti bol lekár leteckých záchranárov k zranenému spustený pomocou techniky palubného navijaka. Na mieste mu poskytol primárne zdravotné ošetrenie, končatinu zafixoval a pripravil na evakuáciu z terénu. Počas medzipristátia bol preložený na palubu vrtuľníka a letecky prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V okrese Malacky zišlo auto mimo vozovky

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Bratislavy bola dnes ráno privolaná k dopravnej nehode, ku ktorej došlo na ceste medzi obcami Jakubov a Láb (okres Malacky). Pomoc leteckých záchranárov potrebovala 31-ročná vodička osobného auta, ktorá zišla mimo vozovky a v prevrátenom aute ostala zakliesnená. Po vyslobodení hasičmi jej posádka leteckých záchranárov poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Zranená vodička bola pri vedomí, sťažovala sa na bolesti panvy a dolných končatín. Po preložení na palubu vrtuľníka bola v stabilizovanom stave s polytraumou letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice svätého Cyrila a Metóda v Bratislave.

Dopravná nehoda pri Rajčanoch

K vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes krátko popoludní, bola privolaná posádka leteckých záchranárov z Nitry. Na ceste medzi obcami Rajčany (okres Topoľčany) a Nadlice (okres Partizánske) sa čelne zrazili dve osobné motorové vozidlá. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka si lekárka leteckých záchranárov prevzala do svojej starostlivosti najťažšie zraneného, 20-ročného muža. Po doplnení liečby bol na umelej pľúcnej ventilácií s poraneniami viacerých častí tela v kritickom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Nitre. Ďalší zranení účastníci dopravnej nehody ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Lesný úraz vo Vrátnej doline

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola dnes predpoludním privolaná do Vrátnej doliny k úrazu lesného robotníka. Počas ťažobných prác zasiahol jeden uvoľnený strom 33-ročného pilčíka do oblasti hlavy a dolnej končatiny. Po pristáti záchranárskeho vrtuľníka na vhodnom a bezpečnom mieste mu lekár leteckých záchranárov poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne bol preložený na palubu a so zlomeninou dolnej končatiny v oblasti členka a otrasom mozgu bol v stabilizovanom stave leteckými záchranármi prevezený do Fakultnej nemocnice v Žiline.

Dopravná nehoda v okrese Dunajská Streda

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes ráno na ceste medzi obcami Vrakúň a Mad (okres Dunajská Streda), bola privolaná posádka leteckých záchranárov z Bratislavy. Po náraze osobného auta do stromu potrebovala pomoc leteckých záchranárov 22-ročná vodička. Privolaní príslušníci polície zabezpečili miesto pre pristátie záchranárskeho vrtuľníka vedľa miesta nehody, kde už zasahovali aj ostatné záchranárske zložky. Zranenú a zakliesnenú ženu museli privolaní hasiči z auta najskôr vyslobodiť. Mladá žena bola po celý čas pri vedomí, utrpela však poranenia viacerých častí tela. Lekár leteckých záchranárov si ju prevzal do svojej starostlivosti a po preložení na palubu bola v stabilizovanom stave letecky prevezená na urgentný príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Lyžiarsky úraz chlapca v Nízkych Tatrách

Do lyžiarskeho strediska Jasná – Priehyba bol dnes popoludní privolaný záchranársky vrtuľník z Popradu. Išlo o zraneného 9-ročného chlapca z Poľska, do ktorého mal vo veľkej rýchlosti naraziť ďalší lyžiar. Chlapec utrpel zlomeninu dolnej končatiny v oblasti stehna. Horskí záchranári ho previezli k záchranárskemu vrtuľníku. Lekárka leteckých záchranárov mu na mieste poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave v sprievode svojej matky letecky prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.