7 stredísk

na Slovensku

S povolením Ministerstva Zdravotníctva SR prevádzkuje spoločnosť AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s r.o.

1 stredisko

v Českej republike

V stredisku Záchrannej zdravotnej služby Olomouckého kraja na základe povolenia Ministerstva zdravotníctva ČR.

Pohotovosť

vzlet do niekoľkých minút

Dispečing

na telefónnom čísle 18 155

Dispečing Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE prijíma požiadavky na zásah vrtuľníka a koordinuje činnosť stredísk VZZS ATE.

Rýchlosť a dostupnosť

VZZS je súčasťou integrovaného záchranného systému: voľbou jednotného čísla tiesňového volania 112 sa volajúci dovolá na koordinačné stredisko, ktoré bezodkladne zabezpečí potrebné opatrenia a záchranné zložky pre poskytnutie pomoci. VZZS je privolaná všade tam, kde je nevyhnutný rýchly zásah lekára a šetrný transport pacienta. Dovolať sa na dispečing Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby sa dá aj priamo na čísle 18 155.

Vrtuľníky sa často využívajú aj pri medzi-nemocničných prevozoch pacientov a transportoch pre transplantačný program. AIR - TRANSPORT EUROPE, spol. s r.o. má uzavreté zmluvy so všetkými zdravotnými poisťovňami, ktoré sídlia na území Slovenskej republiky. Pre všetkých občanov, ktorí sú v nich poistení, je záchrana vrtuľníkom plne hradená z ich zákonného zdravotného poistenia.

Výhodou Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby je predovšetkým rýchlosť a dostupnosť. Tieto faktory zohrávajú veľkú úlohu pri záchrane ľudského života, prispievajú k zníženiu utrpenia pacientov a znižujú tiež riziko neskorších vážnych zdravotných komplikácií. Posádky ATE zasahujú pri úrazoch v horských oblastiach, v lesných terénoch a odľahlých lokalitách, pri dopravných nehodách, záplavách či hromadných nešťastiach.

Vrtuľníkmi a sanitným lietadlom preváža ATE pacientov nielen na území Slovenskej republiky, ale aj na špecializované zdravotnícke pracoviská v zahraničí, prípadne zo zahraničia do našich zdravotníckych zariadení.

V súčasnosti je Vrtuľníková záchranná zdravotná služba v pohotovosti 24 hodín denne - 7 dní v týždni - 365 dní v roku.

V rokoch 1994 – 2018 vykonala ATE v rámci VZZS 25 492 zásahov a jej vrtuľníky nalietali takmer 25 500 letových hodín.

Zásahy uskutočnené ATE v roku 1998 počas záplav na východnom Slovensku boli ocenené Ministerstvom vnútra SR a AIR AMBULANCE Journal v New Yorku.

Od roku 2004 je ATE členom EHAC (Európskeho výboru VZZS a leteckej záchrany). V roku 2011 sa ATE stala členom Medzinárodnej komisie pre záchranu v horách ICAR-CISA. V krajinách V4 patrí ATE prvenstvo v lietaní pomocou nočného videnia Night Vision Goggles pri záchranných akciách.

Deň v stredisku VZZS ATE

rokov