V Starej Lesnej si cyklista vážne poranil nohu

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Popradu bola dnes večer privolaná do Starej Lesnej (okres Kežmarok). Pomoc leteckých záchranárov potreboval 30-ročný cyklista z Ukrajiny, ktorý preletel cez riadidlá bicykla a utrpel otvorenú zlomeninu dolnej končatiny v oblasti členka. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka v blízkosti miesta nehody si lekárka prevzala pacienta od rýchlej zdravotnej pomoci do svojej starostlivosti. Po doplnení liečby bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Dva záchranárske vrtuľníky zasahovali pri včerajšej dopravnej nehode v okrese Dunajská Streda

K dopravnej nehode, ktorá sa stala včera večer na ceste medzi obcami Kyselica a Rohovce (okres Dunajská Streda) bola privolaná najskôr posádka leteckých záchranárov z Bratislavy. Tá si do svojej starostlivosti prevzala 32-ročnú spolujazdkyňu z osobného auta, ktoré sa zrazilo s motocyklistom. Pacientka utrpela vážny úraz hlavy. Na umelej pľúcnej ventilácií bola v stabilizovanom stave letecky prevezená do Fakultnej nemocnice v Nových Zámkoch. Ďalšia posádka letecký záchranárov z Nitry si po pristátí priamo pri dopravnej nehode prevzala od rýchlej lekárskej pomoci 55-ročného motocyklistu zo Švajčiarska. S mnohopočetnými poraneniami viacerých častí tela bol na umelej pľúcnej ventilácií v kritickom stave záchranárskym vrtuľníkom prevezený na Urgentný príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Záchranársky vrtuľník zasahoval vo Východnej

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes ráno privolaná do obce Východná (okres Liptovský Mikuláš) na pomoc 42-ročnému mužovi s akútnym srdcovým zlyhaním. Privolaný pozemní záchranári museli u muža zahájiť resuscitáciu, ktorá bola úspešná. Záchranársky vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kde si lekárka leteckých záchranárov následne prevzala pacienta do svojej starostlivosti. V stabilizovanom stave, pri vedomí ho leteckí záchranári previezli do SÚSCCH v Banskej Bystrici.

Vážna dopravná nehoda pri obci Hniezdne

Dnes v ranných hodinách došlo na ceste pri obci Hniezdne (okres Stará Ľubovňa) k dopravnej nehode niekoľkých osobných áut. Po prílete k miestu dopravnej nehody bola lekárka k zraneným spustená pomocou palubného navijaka. Do svojej starostlivosti si prezvala 26-ročného vodiča jedného z áut, ktorý po čelnej zrážke s ďalším osobným autom utrpel poranenie hlavy a vážny úraz dolnej končatiny. Po ošetrení a stabilizácií zdravotného stavu bol v spolupráci s pozemnými záchranármi prevezený k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál na najbližšom vhodnom mieste. Následne bol preložený na palubu a na umelej pľúcnej ventilácií v stabilizovanom stave leteckými záchranármi prevezený do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

K vážnej dopravnej nehode v okrese Dunajská Streda boli privolané dva záchranárske vrtuľníky

K vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes popoludní medzi obcami Báč a Kyselica (okres Dunajská Streda), boli privolané dva záchranárske vrtuľníky. Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy si na mieste prevzala 7-ročné dievčatko z osobného auta, ktoré sa zrazilo s mikrobusom. S poraneniami viacerých častí tela bolo dievčatko v stabilizovanom stave letecky prevezené do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava – Kramáre. Druhá posádka z Nitry si po prílete k miestu dopravnej nehody prevzala do svojej starostlivosti 30-ročnú vodičku, ktorá už bola z auta vyslobodená a u ktorej bolo nutné zahájiť okamžitú resuscitáciu. S vážnym poranením hlavy a hrudníka bola na umelej pľúcnej ventilácií v kritickom stave leteckými záchranármi prevezená do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Leteckí záchranári pomáhali pacientovi s alergickou reakciou po uštipnutí sršňom

Žilinská posádka leteckých záchranárov bola dnes predpoludním privolaná na pomoc mužovi so silnou alergickou reakciou po uštipnutí sršňom. Záchranársky vrtuľník pristál na vhodnom mieste v obci Ležiachov (okres Martin). Lekár leteckých záchranárov si prevzal do svojej starostlivosti 45-ročného muža so zhoršeným dýchaním, kožnými prejavmi a opuchom. Po poskytnutí potrebnej liečby bol preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave letecky prevezený na Urgentný príjem Univerzitnej nemocnice v Martine.

Pri Turnianskom hrade zasahoval záchranársky vrtuľník

Záchranársky vrtuľník z Košíc bol dnes ráno privolaný na pomoc k zrúcanine Turnianského hradu (okres Košice-okolie), odkiaľ bol hlásený pád turistky. Po prílete posádky k miestu udalosti bol lekár leteckých záchranárov vysadený do terénu z opretia vrtuľníka. 21-ročná žena bola po približne 20 metrovom páde z veže hradu pri vedomí, zo záchranármi komunikovala. Utrpela zlomeninu hornej končatiny a podozrenie na vnútorné poranenie orgánov. Lekár leteckých záchranárov ju na mieste ošetril a pripravil na evakuáciu z nedostupného terénu pomocou lanovej techniky. Následne boli obaja z miesta evakuovaní a po preložení na palubu vrtuľníka bola pacientka v stabilizovanom stave letecky transportovaná na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach.

Motockylista sa pri obci Hybe zrazil s jeleňom

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes krátko popoludní privolaná k dopravnej nehode, ku ktorej došlo po strete motocyklistu s jeleňom na ceste medzi obcami Hybe a Východná (okres Liptovský Mikuláš). 32-ročný motorkár skončil po náraze mimo vozovky. Záchranársky vrtuľník s posádkou pristál v poli vedľa miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov mu na mieste poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie. Pacient bol v bezvedomí, s poraním hlavy, hrudníka a hornej končatiny. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do popradskej nemocnice.

Výpadok horolezca v Štiavnických vrchoch

Posádka leteckých záchranárov z Nitry bola dnes popoludní privolaná do Štiavnických vrchov, kde bol v horolezeckej časti vrchu Sitno hlásený pád horolezca. Lekárka bola z vrtuľníka k zranenému spustená pomocou lanovej techniky. 37-ročný muž utrpel po približne 30 metrovom páde rozsiahle poranenia viacerých častí tela. Z miesta bol záchranárskym vrtuľníkom evakuovaný a po zabezpečení základných životných funkcií bol na umelej pľúcnej ventilácií vo vážnom stave letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V Starom Smokovci zasypala ťažká technika dvoch robotníkov

Posádka leteckých záchranárov z Popradu letela dnes dopoludnia na pomoc do Starého Smokovca, kde pri búracích prácach zasypala dvoch pracovníkov ťažká technika. Jeden z nich bol pri vedomí, s ľahšími poraneniami v starostlivosti pozemných záchranárov. Lekárka leteckých záchranárov si po vysadení do terénu pomocou palubného navijaka prevzala 64-ročného muža, ktorý utrpel mnohopočetné poranenia viacerých častí tela, najmä hrudníka a panvy. V spolupráci s privolanými hasičmi bol hasičským autom transportovaný k vrtuľníku a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol v stabilizovanom stave, no s vážnymi poraneniami letecky prevezený do nemocnice v Poprade.