Dopravná nehoda pri Štúrove

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Nitry bola dnes krátko popoludní privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala neďaleko Štúrova. Išlo o zrážku motocykla s osobným autom. Lekár leteckých záchranárov si po pristátí v blízkosti miesta nehody prevzal od posádky rýchlej zdravotnej pomoci 33-ročnú spolujazdkyňu z motocykla s poranením dolnej končatiny a podozrením na poranenie driekovej časti chrbtice. V stabilizovanom stave, pri vedomí ju leteckí záchranári vrtuľníkom transportovali do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Vodič motocykla ostal v starostlivosti pozemných záchranárov.

Zasypanému mužovi v Lendaku pomáhal záchranársky vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov bola dnes neskoro popoludní privolaná do obce Lendak (okres Kežmarok) na pomoc mužovi, ktorého pri výkopových prácach zasypala hlina. Záchranársky vrtuľník pristál na vhodnom mieste v blízkosti miesta udalosti. Prítomným svedkom sa ho podarilo v krátkej dobe spod zasypanej hliny vyslobodiť. 42-ročný muž bol po príchode záchranárov pri vedomí, lekárka ho na mieste ošetrila, podala mu potrebnú liečbu a po preložení na palubu vrtuľníka bol letecky prevezený na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice.

Zranenému pilčíkovi letel na pomoc vrtuľník

K lesnému úrazu pilčíka v ťažko dostupnom teréne obce Horný Vadičov (okres Kysucké Nové Mesto) bol dnes dopoludnia privolaný záchranársky vrtuľník zo Žiliny. Lekár leteckých záchranárov bol po prílete do určenej oblasti vysadený pomocou lanovej techniky. Pilčíka (46) zasiahol pri manipulácií s drevom strom do oblasti dolnej končatiny. Pacient bol pri príchode lekára pri vedomí, sťažoval sa na bolesti hrudníka a dolnej končatiny v oblasti členka. Po ošetrení bol v spolupráci s privolanými hasičmi a policajtmi pripravený na evakuáciu z terénu pomocou vákuového matraca. Počas medzipristátia na futbalovom ihrisku ho leteckí záchranári preložili na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave bol letecky prevezený na úrazový príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

V Malej Studenej doline zasahoval záchranársky vrtuľník

Záchranársky vrtuľník zo svojej základne v Poprade bol dnes krátko popoludní privolaný do Vysokých Tatier, do oblasti Malej Studenej doliny, kde pomoc leteckých záchranárov potrebovala 39-ročná žena. Na turistickom chodníku pod Téryho chatou sa pošmykla pričom si poranila hlavu, najmä oblasť tváre. Lekár bol k zranenej spustený pomocou palubného navijaka. Na mieste ju ošetril a po preložení na palubu vrtuľníka bola v stabilizovanom stave letecky prevezená na letisko v Poprade, kde si ju následne prevzala posádka Rýchlej zdravotnej pomoci.

Tragická dopravná nehoda pri Dolných Salibách

Leteckí záchranári z Nitry dnes krátko popoludní zasahovali pri dopravnej nehode, ktorá sa stala pred obcou Dolné Saliby (okres Galanta). Osobné motorové vozidlo tam skončilo prevrátené mimo vozovky. Na mieste sa nachádzali traja zranení, z toho jedna pasažierka ťažko zranená. Žiaľ, jedna osoba svojim zraneniam na mieste podľahla. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka v blízkosti miesta nehody si posádka leteckých záchranárov prevzala najťažšie zranené, 17-ročné dievča, ktoré utrpelo poranenia viacerých častí tela. Po ošetrení ju záchranári preložili na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s tzv. polytraumou vrtuľníkom previezli na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

Úraz lesného robotníka nad obcou Kalša

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Košíc bola dnes predpoludním privolaná na pomoc lesnému robotníkovi, ktorý sa zranil pri lesných prácach v ťažko dostupnom teréne nad obcou Kalša (okres Košice-okolie). Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka na najbližšom vhodnom mieste si lekár leteckých záchranárov prevzal 31-ročného pilčíka s poranením hlavy do svojej starostlivosti. Poskytol mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave pri vedomí letecky transportovaný na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Záchranársky vrtuľník z Košíc pomáhal v Jaklovciach

Posádka leteckých záchranárov z Košíc letela dnes predpoludním do obce Jaklovce (okres Gelnica) na pomoc 63-ročnému mužovi, ktorého do hlavy zasiahol uvoľnený kotúč píly. Krátkodobo bol v bezvedomí, na okolnosti úrazu si nepamätal. Privolaní pozemní záchranári ho priviezli k vrtuľníku, ktorý pristál na vhodnom mieste na pristátie. Posádka si ho prevzala do svojej starostlivosti, lekár leteckých záchranárov mu doplnil potrebnú liečbu a v stabilizovanom stave pri vedomí bol vrtuľníkom prevezený do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Zrážka osobného auta s autobusom pri Krásne

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes dopoludnia bola privolaná aj posádka záchranárskeho vrtuľníka z Trenčína. Na ceste z obce Brodzany smerom do obce Krásno (okres Partizánske) sa zrazilo osobné motorové vozidlo s autobusom. Po pristátí vrtuľníka neďaleko miesta dopravnej nehody si lekár prevzal do svojej starostlivosti 38-ročného vodiča osobného auta, ktorý nárazom utrpel úraz hrudníka a dolnej končatiny. Na mieste ho záchranári ošetrili, doplnili mu potrebnú liečbu a po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky transportovaný do nemocnice v Partizánskom. Spolujazdkyňa ostala v starostlivosti pozemných záchranárov.

Tragický pád horolezca z vrchu Končistá

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes popoludní privolaná do Vysokých Tatier, kde bol hlásený pád horolezca z vrchu Končistá smerom do Štôlskej doliny. V Starom Smokovci sa na palubu vrtuľníka pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby. Po prílete do terénu bol spolu s lekárkou k pacientovi spustený pomocou palubného navijaka. Muž poľskej národnosti bol po približne 150 metrovom páde v bezvedomí, s mnohopočetnými poraneniami. Za pomoci prítomných svedkov u neho prebiehala laická resuscitácia. Záchranári následne pokračovali v rozšírenej resuscitácii. Zranenia, ktoré horolezec vo veku približne 55 rokov utrpel však boli nezlučiteľné so životom a ani rýchly zásah leteckých záchranárov mu už nedokázal zachrániť život.

Séria záchranných akcií leteckých záchranárov zo Žiliny

Séria záchranných akcií posádky leteckých záchranárov zo Žiliny začala včera podvečer pri dopravnej nehode, ktorá sa stala neďaleko obce Oškerda, pri Kysuckom Novom Meste. Po čelnej zrážke dvoch osobných áut sa na mieste nachádzalo minimálne 7 zranených osôb, z toho dve ťažko zranené. Jednu ženu museli záchranári na mieste resuscitovať. Lekár po prílete k miestu udalosti pokračoval spolu so záchranármi v rozšírenej resuscitačnej starostlivosti. Aj napriek veľkej snahe sa 68-ročnej žene z Čiech nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a svojim rozsiahlym zraneniam, žiaľ, na mieste podľahla. Večer prišla ďalšia výzva o pomoc pre dve deti (14, 12), ktoré v obci Oravská Jasenica spadli z koňa. Záchranársky vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kde si lekár leteckých záchranárov prevzal do svojej starostlivosti najskôr 14-ročné dievča s poranením hlavy, hrudníka a ďalšími povrchovými odreninami po tele. Po ošetrení bolo dievča v stabilizovanom stave pri vedomí letecky prevezené na Kliniku detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Martine. Po doplnení paliva letela posádka pre druhú, 12-ročnú pacientku do nemocnice v Trstenej, kde bola prevezená pozemnou záchrannou službou. Taktiež s poranením hlavy bola v stabilizovanom stave letecky prevezená na vyššie špecializované zdravotnícke zariadenie do Univerzitnej nemocnice v Martine.