Pre snowboardistku na Martinské hole letel záchranársky vrtuľník

Na pomoc 14-ročnej snowboardistke na Martinské hole letel dnes dopoludnia záchranársky vrtuľník zo Žiliny. Po páde na snowboarde si spôsobila poranenie driekovej časti chrbtice a hlavy. Horská záchranná služba ju po primárnom ošetrení priviezla k dolnej časti lanovky, kde pristál záchranársky vrtuľník. Lekár leteckých záchranárov jej doplnil potrebnú liečbu a následne bola leteckými záchranármi prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Úraz 7-ročného dievčatka počas sánkovania

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola dnes popoludní privolaná k úrazu, ktorý sa stal v ťažko dostupnom teréne v časti Kopanice v Turzovke (okres Čadca). Pomoc leteckých záchranárov potrebovalo 7-ročné dievčatko, ktoré si nárazom na ostrý predmet počas sánkovania spôsobilo tržnú ranu dolnej končatiny. Vzhľadom na nedostupný teréne pre pozemnú záchranu bol k miestu udalosti privolaný vrtuľník. Lekár leteckých záchranárov bol k zranenej vysadený pomocou palubného navijaka. Na mieste jej poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pripravil na letecký transport. Vzhľadom na rýchlo sa zhoršujúce počasie sa však záchranársky vrtuľník musel vrátiť späť na svoju základňu. Malá pacientka bola v sprievode lekára leteckých záchranárov v spolupráci s privolanými hasičmi pozemne prevezená do Kysuckej nemocnice v Čadci.

Leteckí záchranári pomáhali vo Vysokých aj Nízkych Tatrách

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Popradu letela dnes ráno do Vysokých Tatier, k Zbojníckej chate. Lekárka bola do terénu vysadená z opretia vrtuľníka. Neodkladnú zdravotnú starostlivosť potreboval 49-ročný horský vodca z Čiech, ktorý bol dehydratovaný, neskôr dezorientovaný s prekolapsovým stavom. Po primárnom ošetrení bol v transportnej sedačke z miesta evakuovaný a počas medzipristátia v Starom Smokovci preložený na palubu vrtuľníka. V stabilizovanom stave bol leteckými záchranármi prevezený do nemocnice v Poprade. Krátko po návrate na svoju základňu prišla ďalšia výzva o pomoc do Lukového kotla v Nízkych Tatrách. 35-ročný freeridový pretekár z Andorry vo voľnom, ťažko dostupnom teréne spadol, pričom si poranil hlavu a dolnú končatinu. Pilot vrtuľníka pristál v blízkosti miesta udalosti, kde si lekárka prevzala od zasahujúcich členov Horskej záchrannej služby zraneného muža do svojej zdravotnej starostlivosti. Po preložení na palubu bol záchranárskym vrtuľníkom transportovaný na oddelenie úrazovej chirurgie nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Hromadné nešťastie pri dopravnej nehode pri Spišskom Bystrom

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes popoludní k hromadnej dopravnej nehode, ktorá sa stala pred obcou Spišské Bystré (okres Poprad). Po náraze osobného auta do skupiny ľudí sa na mieste nachádzalo 9 zranených osôb, z toho 3 ťažko zranené. Záchranársky vrtuľník pristál priamo na ceste, kde sa nehoda stala a ktorú vopred zabezpečili príslušníci polície. Na mieste zasahovali všetky zložky integrovaného záchranného systému. Lekár leteckých záchranárov si do svojej zdravotnej starostlivosti prevzal najťažšie zranené dievča vo veku približne 12 rokov, ktoré utrpelo vážny úraz hlavy. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bolo v kritickom stave letecky prevezený do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Do Hriňovej letel lyžiarke na pomoc záchranársky vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice bola dnes dopoludnia privolaná k lyžiarskemu úrazu 13-ročného dievčaťa. V lyžiarskom stredisku Košútka (obec Hriňová) narazilo do pevnej prekážky a utrpelo poranenie hrudníka a brucha. Na mieste ju primárne ošetrila privolaná rýchla zdravotná pomoc, ktorá ju následne previezla na futbalové ihrisko, kde pristál záchranársky vrtuľník. Po doplnení liečby lekárom leteckých záchranárov bola pacientka preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Dve zranené dievčatá odviezol z lyžiarskych svahov záchranársky vrtuľník

Dnes dopoludnia boli leteckí záchranári zo Žiliny privolaní najskôr k lyžiarskemu úrazu, ktorý sa stal 14-ročnej lyžiarke na Martinských holiach. Privolaná Horská záchranná služba jej zranenú dolnú končatinu zafixovala a priviezla k vrtuľníku. Po doplnení liečby lekárom leteckých záchranárov bola pacientka preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine. Krátko popoludní smeroval žilinský záchranársky vrtuľník opäť k lyžiarskemu úrazu dieťaťa. V lyžiarskom stredisku Zuberec – Milotín si pádom na lyžiach spôsobilo 7-ročné dievčatko poranenie dolnej končatiny v oblasti stehna. Po pristátí vrtuľníka pod svahom si lekár leteckých záchranárov prevzal do svojej starostlivosti malú pacientku a poskytol jej neodkladnú zdravotnú starostlivosť. V sprievode matky bolo dievčatko s podozrením na zlomeninu stehennej kosti letecky prevezené do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Na Pezinskej Babe sa zranil lyžiar

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Bratislavy bola dnes popoludní privolaná do lyžiarskeho strediska na Pezinskej Babe. 42-ročný lyžiar nešťastne spadol z vleku, pričom sa sťažoval na výraznú bolesť v driekovej časti chrbtice a dolnej končatiny. Pilot vrtuľníka pristál na vhodnom mieste na pristátie, kde mu lekárka leteckých záchranárov poskytla primárne ošetrenie. Záchranári ho preložili na palubu vrtuľníka a s úrazom chrbtice a podozrením na zlomeninu dolnej končatiny bol šetrne prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov.

Dvom lyžiarom dnes pomáhal záchranársky vrtuľník zo Žiliny

Leteckí záchranári zo Žiliny boli dnes dopoludnia privolaní do Západných Tatier, na lyžiarsky svah Roháče-Spálená. Ich pomoc potrebovala 56-ročná lyžiarka, do ktorej narazil ďalší lyžiar, následkom čoho utrpela poranenie dolnej končatiny v oblasti stehna. Privolaní horskí záchranári jej zranenie zafixovali a pripravili ju na letecký transport. Pilot vrtuľníka pristál priamo na lyžiarskom svahu, kde jej lekár leteckých záchranárov doplnil potrebnú liečbu. Po preložení na palubu bola pacientka v stabilizovanom stave letecky prevezená na centrálny príjem nemocnice s poliklinikou v Dolnom Kubíne. Ďalšia požiadavka prišla popoludní na lyžiarsky svah v Makove (okres Čadca). Aj v tomto prípade potreboval pomoc lyžiar, ktorý pociťoval silnú bolesť na hrudníku, následne odpadol a chvíľu bol v bezvedomí. Privolaná rýchla zdravotná pomoc po pristáti záchranárskeho vrtuľníka priamo v teréne odovzdala pacienta do starostlivosti lekárovi leteckých záchranárov, ktorý mu poskytol ďalšiu neodkladnú zdravotnú starostlivosť. S akútnym infarktom myokardu bol 65-ročný pacient v stabilizovanom stave, pri vedomí leteckými záchranármi prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Ďalšia obeť lavíny vo Vysokých Tatrách

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes dopoludnia požiadaná o súčinnosť pri záchrannej akcii spadnutej lavíny vo Veľkej Studenej doline. Prítomní svedkovi, ktorí videli lavínu padať, sa zasypaným okamžite vybrali na pomoc. Lavína so sebou strhla dvoch ľudí. Po prílete leteckých a horských záchranárov k miestu určenia boli psovodi aj s lekárom leteckých záchranárov vysadení z paluby lanovou technikou. Oboch sa podarilo spod zasypaného snehu vyslobodiť, záchranári u nich začali s okamžitou resuscitáciou. Muž už nejavil známky života a záchranári mu aj napriek veľkej snahe už nedokázali pomôcť. 31-ročnej žene z Poľska sa podarilo obnoviť základné životné funkcie, bola však silno podchladená. Na umelej pľúcnej ventilácií, za kontinuálnej resuscitácie bola v kritickom stave odovzdaná do rúk lekárom popradskej nemocnice. Jej stav si následne vyžiadal ďalší letecký transport na vyššie špecializované zdravotnícke zariadenie. Košická posádka leteckých záchranárov ju za kontinuálnej resuscitácie automatickým resuscitačným prístrojom za účelom napojenia na mimotelový obeh letecky previezla do Východoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Košiciach.

Freeriderke v Demänovskej doline pomáhal záchranársky vrtuľník

Dnes ráno boli leteckí záchranári z Popradu privolaní k úrazu slovenskej freeriderke, ktorá si na vrchu Bôr v Demänovskej doline poranila predkolenie. Na palubu vrtuľníka sa v Jasnej pridal aj jeden člen HZS. Po prílete do určenej oblasti bol spolu s lekárom leteckých záchranárov k zranenej žene vysadený za pomoci palubného navijaka. Na mieste jej bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť a po evakuácií z terénu bola 26-ročná žena s fraktúrou predkolenia letecky prevezená do nemocnice v Poprade.