Tragická dopravná nehoda v okrese Nitra

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes podvečer na ceste medzi Vrábľami a obcou Golianovo (okres Nitra), bol privolaný aj záchranársky vrtuľník z Nitry. Po čelnej zrážke dvoch áut sa na mieste nachádzali 4 zranení cestujúci, pomáhali im všetky zložky IZS. Jedna pasažierka utrpela poranenia nezlučiteľné so životom, ktorým, žiaľ, na mieste podľahla. 71-ročného muža s poranením brucha a hrudníka si prevzala do svojej starostlivosti lekárka leteckých záchranárov. Poskytla mu neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient s podozrením na vnútorné poranenie orgánov letecky prevezený do nemocnice v Nových Zámkoch. Ďalší dvaja cestujúci utrpeli ľahšie poranenia a ostali ponechaní v starostlivosti pozemných záchranárov.

Pri kolízií dvoch osobných áut vyhasol jeden mladý život

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola včera podvečer privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste z obce Lutiše do Žiliny. Pri zrážke dvoch osobných motorových vozidiel sa na mieste nachádzalo šesť zranených osôb. Záchranársky vrtuľník pristál na lúke vedľa miesta nehody. Jeden pasažier bol privolanými pozemnými záchranármi na mieste resuscitovaný, žiaľ, neúspešne. Lekár leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti prevzal 20-ročného muža, ktorý po náraze utrpel úraz hlavy. V stabilizovanom stave s podozrením na otras mozgu bol záchranárskym vrtuľníkom prevezený do Fakultnej nemocnice v Žiline.

Stý let banskobystrickej posádky leteckých záchranárov v tomto roku smeroval do lesného terénu v Hriňovej

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice boli dnes ráno privolaní na pomoc pilčíkovi, ktorého v lesnom teréne Poľany pri Hriňovej (okres Detva) zavalil kmeň stromu. Lekár bol po prílete do určenej oblasti k zranenému z paluby vrtuľníka vysadený palubným navijakom. Privolaní hasiči museli zraneného, 41-ročného muža, spod zavaleného stromu najskôr pomocou techniky vyslobodiť. Pilčík bol pri vedomí, utrpel poranenie oboch dolných končatín s podozrením na zlomeniny členkov. Lekár leteckých záchranárov mu následne poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a z terénu boli obaja evakuovaní. Po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V obci Rejdová sa zranil lesný robotník

Dnes krátko predpoludním vzlietla posádka leteckých záchranárov zo svojej základne v Banskej Bystrici a smerovala na pomoc zranenému lesnému robotníkovi do obce Rejdová (okres Rožňava). Lekár leteckých záchranárov bol do lesného terénu vysadený z paluby vrtuľníka pomocou palubného navijaka. Na mieste, v spolupráci s prítomnou Rýchlou zdravotnou pomocou, poskytol zranenému mužovi, ktorého pri manipulácií s drevom zasiahol strom, neodkladné zdravotné ošetrenie. Následne ho záchranári vo vákuovom matraci pripravili na evakuáciu z terénu a po preložení na palubu vrtuľníka bol mladý muž s poraneniami viacerých častí tela, tzv. polytraumou, v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Leteckí záchranári boli privolaní k pracovnému úrazu muža v obci Boleráz

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Bratislavy bola dnes popoludní privolaná k pracovnému úrazu 55-ročného muža, ku ktorému došlo po páde z výšky približne 5 metrov vo výrobnom závode v obci Boleráz. Záchranársky vrtuľník pristál priamo v areáli, kde lekár leteckých záchranárov v spolupráci s privolanou RLP poskytol pacientovi neodkladné zdravotné ošetrenie. Muž utrpel úraz hlavy, hornej končatiny, chrbtice s podozrením na vnútorné poranenie brucha. Po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient pri vedomí s tzv. polytraumou letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Trnave.

Pri hromadnej dopravnej nehode zasahoval aj záchranársky vrtuľník

Dnes neskoro popoludní bol privolaný záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice k hromadnej dopravnej osobe, ktorá sa stala na ceste R1 medzi Banskou Bystricou a Zvolenom. Po zrážke kamióna s autobusom sa na mieste nachádzalo niekoľko zranených cestujúcich, žiaľ, dvaja svojim zraneniam na mieste podľahli. Lekár leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti prevzal ťažko zranenú, 41-ročnú ženu, ktorá utrpela poranenia viacerých častí tela. Po ošetrení bola preložená na palubu vrtuľníka a s tzv. polytraumou záchranárskym vrtuľníkom prevezená do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Zrážka dvoch motockyklistov pri Jezersku

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Popradu bola dnes popoludní privolaná k dopravnej nehode pri obci Jezersko (okres Kežmarok), kde sa zrazili dvaja motocyklisti. Lekárka leteckých záchranárov si po prílete vrtuľníka prevzala do svojej starostlivosti 46-ročného muža, ktorý preletel cez riadidlá následkom čoho utrpel poranenie hrudníka a brucha. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a s podozrením na vnútorné krvácanie bol vo vážnom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice J. A. Reimana v Prešove.

Pri vážnej dopravnej nehode v okrese Krupina zasahovali aj leteckí záchranári.

Banskobystrická posádka leteckých záchranárov bola dnes dopoludnia privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste z obce Litava smerom na obec Cerovo (okres Krupina). Pomoc leteckých záchranárov potreboval chlapec vo veku približne 5 rokov, ktorý bol po náraze osobného auta do stromu nájdený mimo vozidla. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka bol malý pacient spolu s vodičom už v starostlivosti privolanej rýchlej zdravotnej pomoci. Lekár leteckých záchranárov chlapcovi poskytol primárne ošetrenie a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol s vážny kraniocerebrálnym poranením v kritickom stave letecky prevezený do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

V Liptovskom Hrádku zasahoval záchranársky vrtuľník

Leteckí záchranári z Popradu dnes zasahovali v Liptovskom Hrádku, v mestskej časti Dovalovo, kde sa počas raftingu na rieke Belá prevrátila 5-členná rodina s tromi deťmi. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka si lekárka leteckých záchranárov prevzala do svojej starostlivosti muža a približne 4-ročného chlapca. Obaja utrpeli len povrchové poranenia, ktoré si nevyžiadali letecký transport do nemocnice, ostali teda ponechaní v starostlivosti pozemnej záchrannej službe. Ďalšie dve zranené deti boli prevezené do nemocnice pozemne, v čase zásahu leteckých záchranárov stále prebiehalo pátranie po žene, ktorá sa s člnom tiež prevrátila a doposiaľ nebola nájdená.

Vážna dopravná nehoda v okrese Kysucké Nové Mesto

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny letela dnes dopoludnia na pomoc zraneným po hromadnej dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcami Povina a Radoľa (okres Kysucké Nové Mesto). Po zrážke troch osobný motorových vozidiel sa na mieste nachádzalo niekoľko zranených osôb. Pilot záchranárskeho vrtuľníka pristál približne 250 metrov od miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti prevzal najťažšie zraneného, 12-ročného, chlapca z Čiech, ktorý utrpel poranenie hlavy, hrudníka, panvy a bolo u neho podozrenie na vnútorné poranenie brucha. Po primárnom ošetrení a podaní potrebnej liečby bol chlapec prevezený k vrtuľníku, preložený na palubu a v stabilizovanom stave letecky prevezený na Kliniku detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Martin. Ostatní zranení účastníci ostali v starostlivosti privolaných pozemných záchranárov.