Pomoc leteckých záchranárov v Bulharsku pretekárky našťastie nepotrebovali, posádky ale nakoniec zachraňovali horolezca v pohorí Rila.

V sobotu popoludní, po ukončení pretekov, sa k posádkam leteckých záchranárov dostalo od miestnej horskej záchrannej služby hlásenie s prosbou o urgentný zásah pre zraneného horolezca. Pri lezení najväčšieho ľadopádu Skakavica v pohorí Rila spadol a utrpel vážne poranenie dolnej končatiny.

Čítať viac

Slovenskí leteckí záchranári aj tento rok asistujú na Svetovom pohári v alpskom lyžovaní žien v bulharskom Bansku

Dva záchranárske vrtuľníky z Popradu odleteli začiatkom tohto týždňa so svojimi posádkami na Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien do bulharského Banska, ktorý bude trvať v dňoch od 24. – 26.1.2020. Počas trvania pretekov budú zabezpečovať poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti leteckou technikou prípadným zraneným pretekárkam.

Čítať viac

Horolezca po páde z hrebeňa Slavkovského štítu zachraňoval vrtuľník

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Popradu bola dnes popoludní požiadaná o súčinnosť pri záchrannej akcii horolezca, ktorý spadol z hrebeňa Slavkovského štítu smerom do Kráľovského žľabu. Leteckí záchranári zobrali na palubu v Starom Smokovci aj jedného člena Horskej záchrannej služby a spoločne tak smerovali k miestu určenia.

Čítať viac

Tragická zrážka dvoch lyžiarov v Jasnej

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Popradu bola dnes predpoludním privolaná do lyžiarskeho strediska v Jasnej, kde sa na južnej strane Chopku pravdepodobne vo veľkej rýchlosti zrazili dvaja lyžiari.

Čítať viac

Úraz lesného robotníka nad obcou Liptovská Lúžna

Dnes popoludní bol privolaný záchranársky vrtuľník z Popradu do lesného terénu nad obec Liptovská Lúžna (okres Ružomberok). Pomoc leteckých záchranárov potreboval 47-ročný pilčík, ktorého pri lesných prácach zavalil strom do oblasti hlavy, pričom krátkodobo bol v bezvedomí.

Čítať viac

Malému lyžiarovi do Jasnej letel na pomoc vrtuľník

Na stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Banskej Bystrici prišlo dnes dopoludnie volanie o pomoc spod Chopku. V oblasti Predných Derešov sa zrazil 9-ročný poľský lyžiar s ďalším lyžiarom.

Čítať viac

Tragická dopravná nehoda pri Zvolene

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice letela dnes podvečer na pomoc k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi Zvolenom a Lieskovcom. Po neodkladnom vzlete smeroval záchranársky vrtuľník priamo k miestu dopravnej nehody.

Čítať viac

Zranenému lyžiarovi letel na pomoc vrtuľník

Záchranársky vrtuľník z Popradu letel dnes dopoludnia do Jasnej, k lyžiarskemu úrazu 8-ročného chlapca z Ukrajiny. Po zrážke s ďalším lyžiarom chlapec spadol, pričom do neho následne narazil ďalší lyžiar. Záchranári Horskej záchrannej služby previezli zraneného chlapca na pristávaciu plochu do Jasnej, kde si ho prevzala do svojej starostlivosti posádka leteckých záchranárov.

Čítať viac

Rok 2019 v znamení veľkých výziev pre leteckých záchranárov

V roku 2019 vzlietli záchranárske vrtuľníky a lietadlá spoločnosti ATE na pomoc zranenými, či chorým pacientom spolu 2822-krát. Celkovo tak piloti ATE strávili vo vzduchu viac ako 2810 hodín. Posádky záchranárskych vrtuľníkov zo siedmich stredísk na Slovensku v zložení pilot, lekár a operátor pomohli celkovo 2147 ľuďom v tiesni, čo predstavuje v porovnaní s rokom 2018 nárast o 11 %. Záchranársky vrtuľník so svojim tímom na základni v Olomouci letel uplynulý rok na pomoc spolu 605 pacientom. Zvyšné lety (70) tvorili medicínske prevozy pacientov prúdovým lietadlom.

Čítať viac

Pod Veľkou Svišťovkou zasiahla padajúca ľadová kryha lezkyňu

Záchranársky vrtuľník so svojou posádkou z Popradu bol dnes popoludní privolaný do Vysokých Tatier. Ich pomoc potrebovala 23-ročná lezkyňa, ktorú pri lezení ľadu z Veľkej Svišťovky zasiahla padajúca ľadová kryha do oblasti záhlavia, pričom krátkodobo bola aj v bezvedomí.

Čítať viac