Dopravná nehoda pri obci Slovenské Kľačany

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli dnes popoludní k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Slovenské Kľačany (okres Veľký Krtíš). Po zrážke osobného auta s dodávkou skončilo osobné auto mimo vozovky. Privolaní leteckí záchranári si do svojej starostlivosti prevzali 38-ročného vodiča osobného auta, ktorý utrpel poranenie hrudníka a brucha. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave pri vedomí letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici. Ostatní účastníci nehody ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Úraz lyžiara vo Vyšných Ružbachoch a skialpinistu v Malej Studenej Doline

Séria ďalších víkendových zásahov leteckých záchranárov začala dnes dopoludnia na lyžiarskom svahu, tentokrát vo Vyšných Ružbachoch. 37-ročný lyžiar v snahe zabrániť zrážke s dieťaťom spadol, pričom si vážne poranil dolnú končatinu. Pilot vrtuľníka pristál pri lyžiarskom vleku, pacient bol po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia preložený na palubu vrtuľníka a s fraktúrou dolnej končatiny letecky prevezený do popradskej nemocnice. Počas odovzdávania pacienta prijala posádka ďalšiu výzvu na zásah. Išlo o 30-ročného skialpinistu, ktorý pri výstupe v oblasti Malej Studenej doliny spadol a poranil si rameno. Lekár leteckých záchranárov bol do terénu spustený pomocou techniky palubného navijaka. Po zafixovaní zranenia bol pacient z terénu evakuovaný pomocou evakuačnej siete a po preložení na palubu vrtuľníka prevezený rovnako do popradskej nemocnice.

Vrtuľník letel na pomoc zranenému skialpinistovi a snowboardistke do Vysokých Tatier

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes napoludnie na pomoc 27-ročnému skialpinistovi, ktorý zachytil skalu, vážne si poranil koleno a nebol schopný ďalšieho samostatného zostupu. Lekár leteckých záchranárov bol po prílete do terénu k zranenému spustený pomocou palubného navijaka. Obaja boli z terénu evakuovaní, počas medzipristátia ho posádka preložila na palubu vrtuľníka a následne bol prevezený do nemocnice v Poprade. Neskoro popoludní dostali leteckí záchranári opäť výzvu na zásah. Na lyžiarskom svahu Čučoriedky v Tatranskej Lomnici si 19-ročná snowboardistka nárazom do pevnej prekážky vážne poranila dolnú končatinu. Po prílete na miesto určenia bola zranená žena v spolupráci s Horskou záchrannou službou z opretia vrtuľníka preložená na palubu a s vážnou zlomeninou dolnej končatiny opäť letecky transportovaná do popradskej nemocnice.

V lyžiarskom stredisku Solisko sa zrazili dvaja lyžiari

Posádka leteckých záchranárov z Popradu vzlietla dnes krátko predpoludním na pomoc 64-ročnému zranenému lyžiarovi do lyžiarskeho strediska Solisko. Po zrážke s ďalším lyžiarom ostal na svahu ležať v bezvedomí. Členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľný zbor mu na mieste poskytli primárne ošetrenie a následne si na pomoc zavolali leteckých záchranárov. Pilot vrtuľníka pristál pri lanovke Furkotka. Lekár leteckých záchranárov si zraneného muža, ktorý už bol pri vedomí, no dezorientovaný, prevzal do svojej zdravotnej starostlivosti. Po doplnení liečby bol následne preložený na palubu vrtuľníka a s poranením hlavy letecky transportovaný do popradskej nemocnice.

Vážna dopravná nehoda v Trebaticiach

Leteckí záchranári z Trenčína leteli dnes neskoro popoludní k vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala v obci Trebatice (okres Piešťany). Pri zrážke osobného motorového vozidla s autobusom sa vážne zranil 29-ročný vodič osobného auta. Na mieste zasahovali všetky zložky integrovaného záchranného systému. Po prílete vrtuľníka v blízkosti miesta nehody si lekár leteckých záchranárov zraneného muža prevzal do svojej starostlivosti. Bol dezorientovaný, utrpel poranenie hlavy, hrudníka a dolnej končatiny. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia bol preložený na palubu vrtuľníka a v relatívne stabilizovanom stave s vážnymi poraneniami letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Nitre.

Leteckí záchranári leteli na pomoc pozemným záchranárom

K dopravnej nehode, ku ktorej došlo dnes popoludní v obci Koniarovce (okres Topoľčany) bola privolaná posádka leteckých záchranárov z Nitry. Následkom čelnej zrážky kamióna s vozidlom Rýchlej zdravotnej pomoci ostali na mieste dvaja zranení ľudia. Po pristáti vrtuľníka približne 50 metrov od miesta nehody si lekárka leteckých záchranárov prevzala od zasahujúcich pozemných záchranárov najťažšie zraneného pacienta. Išlo o 38-ročného vodiča RLP, ktorý po zrážke utrpel poranenie hlavy, hrudníka a dolnej končatiny. Po doplnení liečby bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave pri vedomí letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Nitre.

Dvoch pacientov prevážal záchranársky vrtuľník

Dnes napoludnie zasahovala posádka leteckých záchranárov ATE z Banskej Bystrice v Tisovci. Ich pomoc potreboval 68-ročný pacient so srdcovým zlyhávaním. Vzhľadom na to, že išlo o ťažko dostupný terén a pacienta nebolo možné prepraviť pozemne, boli o súčinnosť požiadaní leteckí záchranári. Lekárka bola do terénu spustená pomocou palubného navijaka. V spolupráci s Rýchlou lekárskou pomocou bol pripravený na evakuáciu z miesta v transportnom saku. Počas medzipristátia bol muž preložený na palubu vrtuľníka a letecky prevezený na Urgentný príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Ďalšia posádka z Trenčína letela krátko popoludní na pomoc 3-ročnému chlapčekovi do obce Zliechov (okres Ilava), ktorý sa doma obaril horúcou polievkou. Utrpel pritom popáleniny I. a II. stupňa v oblasti tváre, krku a ramena. Pilot vrtuľníka pristál na ceste neďaleko miesta nehody, kam ho priviezli pozemní záchranári. Po doplnení liečby smerovali leteckí záchranári s malým pacientom na palube na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Bratislava - Ružinov. Z popradskej základne vzlietol vrtuľník neskoro popoludní na pomoc žene, ktorú v pohorí Vihorlatu zasypala lavína. Žiaľ, pre nepriaznivé poveternostné podmienky pilot nemohol letieť ďalej a zo zásahu sa posádka musela vrátiť späť na svoju základňu.

Spomedzi cudzincov bolo v roku 2016 najviac ošetrených českých turistov

V roku 2016 letela spoločnosť AIR-TRANSPORT EUROPE, ktorá prevádzkuje všetkých sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) na Slovensku, svojimi záchranárskymi vrtuľníkmi a medicínskymi lietadlami na pomoc 1725 pacientom, čo predstavuje nárast oproti roku 2015 o 4,5%. Vo vzduchu tak celkovo strávili piloti 1695 hodín. Výrazným rozdielom oproti roku 2015 bol nárast primárnych zásahov v teréne. Tam boli naše posádky vyslané 1199 krát, čo je o 56% (430 výjazdov) viac ako uplynulý rok. V rámci týchto zásahov sme do nemocníc prepravili 137 detských a 1062 dospelých pacientov. U detí išlo najčastejšie o rýchly a šetrný transport do nemocníc s poraneniami následkom dopravných nehôd. Ďalším indikátorom zásahu u detí boli popáleniny a obareniny (25 prípadov). S týmito pacientmi smerovali leteckí záchranári priamo do popáleninových centier. Najčastejšou príčinou vyslania záchranárskych vrtuľníkov k dospelým boli tak ako po minulé roky náhle srdcové zlyhania, konkrétne s diagnózou akútny infarkt myokardu. Tie tvorili 41% z počtu ošetrených pacientov v rámci primárnych zásahov. Vďaka neodkladnému a rýchlemu transportu vrtuľníkom dokáže byť týmto pacientom poskytnutá nevyhnutná špeciálna starostlivosť v najkratšom možnom čase. Medzi ďalšie časté indikácie zásahov patrili úrazy spôsobené pádom z výšky a lesné úrazy pilčíkov v ťažko dostupnom lesnom teréne. Najviac práce mali posádky tradične počas letných mesiacov. V uplynulom roku takmer 13% pacientov tvorili turisti, ktorým leteckí záchranári najčastejšie pomáhali v nedostupnom teréne. (V troch prípadoch išlo o turistov zasiahnutých bleskom a v troch prípadoch zasypaných lavínou.) Počas zimných mesiacov boli leteckí záchranári prevažne privolávaní na lyžiarske svahy, kde ich pomoc potrebovali najmä lyžiari, medzi ktorými v mnohých prípadoch dochádzalo ku vzájomným zrážkam. V rámci tejto skupiny išlo najmä o poranenia hlavy, chrbtice a dolných končatín. Z celkového počtu ošetrených pacientov pri primárnych zásahoch tvorili takmer 9% cudzinci. Z nich najviac pomohli letecké záchranárske tímy českým občanom pri úrazoch počas túry alebo lezenia v horách. V ťažko dostupných oblastiach uskutočnili leteckí záchranári záchranné akcie s použitím palubného navijaku v 154 prípadoch, čo je o 26% viac ako v roku 2015. Najviac výjazdov (309) bolo zaznamenaných zo strediska Banská Bystrica, nasledovali Košice – 270 výjazdov a napokon Poprad so svojimi 255 výjazdmi. Popradské posádky pri týchto akciách použili v 40 % lanovú techniku.
Významnú úlohu zohrávajú aj medicínske prevozy pacientov za účelom plánovanej transplantácie orgánov nielen doma, ale predovšetkým v zahraničí. Z celkového počtu medicínskych prevozov ich tvorilo až 82%. Najčastejšie, až 65% išlo o pacientov s plánovanou transplantáciou pečene v špecializovanom zariadení v nemeckom Essene. Vo väčšine prípadov sa jednalo o novorodencov a deti do dvoch rokov. Ďalšiu skupinu (16%) tvorili pacienti s plánovanou transplantáciou srdca. Či už ide o prevoz orgánu, príjemcu alebo samotného transplantačného tímu vrtuľníkom alebo prúdovým lietadlom, logistika svojím spôsobom nepochybne prispieva k úspešne vykonanému zákroku.

„Dlhodobým zámerom našej spoločnosti je modernizácia a značná investícia do letového parku. V decembri pribudli do našej flotily 3 nové vrtuľníky Bell 429, ktoré budú postupne uvedené do prevádzky leteckej záchrannej služby na Slovensku. V uplynulom roku sa nám tiež podarilo expandovať do zahraničia. V českom tendri na prevádzkovanie leteckej záchrannej služby sme sa uchádzali o prevádzku troch stredísk. V dvoch strediskách, Olomouc a Ústí nad Labem, sme boli úspešní. Od januára tohto roka sme začali prevádzkovať LZS na základni v Olomouci. Na uzavretie zmluvy v Ústí nad Labem stále čakáme,“ uviedol Ing. Ján Kuboši, riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR-TRANSPORT EUROPE. „Ani v najhoršom sne sme nečakali, že uplynulý rok zasiahne našu spoločnosť opäť veľká tragédia. Počas záchrannej akcie neďaleko obce Strelníky sme, žiaľ, prišli o skvelých kolegov a priateľov, ktorí spolu s prevážaným pacientom tragicky zahynuli. Obrovské prázdno ostalo v našom kolektíve a je nesmierne ťažké vyrovnať sa so skutočnosťou, že naši kolegovia sa už nevrátia do záchranárskeho tímu ATE. Verím, však, že aj oni by si priali, aby sme poslanie zachraňovať a pomáhať iným plnili aj naďalej, tak ako to s plným nasadením robili aj oni,“ uzatvára riaditeľ VZZS ATE Ing. Kuboši.

Popradský vrtuľník zasahoval vo Vysokých Tatrách dvakrát

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu letela dnes popoludní do Vysokých Tatier. Pomoc leteckých záchranárov potreboval najskôr 54-ročný maďarský turista, ktorý sa počas schádzania zo Skalnatého plesa na Hrebienok pošmykol na zľadovatenom teréne a padal približne 200 m, následne sa zachytil v kosodrevine. Po páde utrpel muž poranenie hornej a dolnej končatiny. Lekárka leteckých záchranárov bola k zranenému spustená pomocou palubného navijaka a v spolupráci s horskými záchranármi bol pacient pripravený na evakuáciu z terénu pomocou transportnej sedačky. Počas medzipristátia ho záchranári preložili na palubu a letecky previezli do popradskej nemocnice. Krátko po návrate na základňu a dotankovaní paliva boli leteckí záchranári opäť požiadaní o pomoc do Vysokých Tatier, tentokrát na Zbojnícku chatu, kde sa nachádzala 30-ročná žena v predkolapsovom stave následkom unikajúceho plynu. Lekárka bola k pacientke vysadená z opretia vrtuľníka. Po naložení pacientky na palubu smerovali leteckí záchranári opäť do nemocnice v Poprade.

Trom zraneným leteli na pomoc leteckí záchranári

Séria dnešných zásahov leteckých záchranárov začala dnes popoludní neďaleko obce Štiavnik (okres Bytča). Posádka zo Žiliny letela na pomoc 55-ročnému mužovi, ktorého pri manipulácií s drevom v lesnom teréne zasiahol strom do oblasti dolnej končatiny. Po prílete záchranárov na miesto udalosti bola lekárka spustená k zranenému mužovi pomocou lanovej techniky. Po ošetrení zranenia bol pacient v spolupráci s hasičmi a príslušníkmi polície pripravený na evakuáciu z terénu pomocou evakuačnej sedačky. Počas medzipristátia ho leteckí záchranári preložili na palubu vrtuľníka a letecky previezli do Fakultnej nemocnice v Žiline. Ďalšia posádka leteckých záchranárov zo základne v Poprade bola privolaná k zranenému lyžiarovi na Štrbské Pleso. Po náraze s ďalším lyžiarom utrpel 41-ročný poľský lyžiar poranenie v oblasti rebier. Primárne ho ošetrili členovia Tatranskej horskej služby – dobrovoľný zbor, následne ho priviezli k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál na spodnej stanici lanovky Furkotka. Po doplnení liečby lekárkou leteckých záchranárov bol pacient s podozrením na zlomeninu rebier letecky transportovaný do popradskej nemocnice. K ďalšiemu primárnemu zásahu letela posádka z Banskej Bystrice. Tentokrát išlo o českého skialpinistu, ktorý si v Malej Fatre podvrtol koleno a nedokázal ďalej zísť samostatne. Na palubu vrtuľníka sa vo Vrátnej pridal k posádke aj jeden člen HZS, ktorý bol ako prvý pomocou palubného navijaka spustený k zranenému. Následne bola spustená aj lekárka leteckých záchranárov. Po zafixovaní zranenia bol pacient z terénu evakuovaný a prevezený do Vrátnej, kde si ho prevzala do svojej starostlivosti Rýchla zdravotná pomoc.