Posledný augustový deň došlo vo Vysokých Tatrách k smrteľnému úrazu

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes popoludní požiadaná o súčinnosť pri záchrannej akcii turistu, ktorého náhodní svedkovia videli padať z Huncovského štítu smerom do Huncovskej kotliny. Na palubu vrtuľníka sa v Starom Smokovci pridal aj horský záchranár. Po prílete do určenej oblasti boli obaja z paluby vysadení pomocou palubného navijaka. Zranenia, ktoré turista vo veku približne 40 rokov utrpel boli tak rozsiahle, že privolaní záchranári mu už nedokázali pomôcť a lekár leteckých záchranárov musel na mieste, žiaľ, skonštatovať úmrtie. Posádka sa vrátila na svoju základňu bez pacienta.

Zranená cyklistka aj turista potrebovali pomoc leteckých záchranárov

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Banskej Bystrice letela dnes popoludní na Štiavnické vrchy kde na turistickej ceste neďaleko Červenej studne spadla z bicykla 24-ročná žena. Pádom si zranila hornú končatinu. Pomocou palubného navijaka bola po ošetrení lekárkou leteckých záchranárov z miesta evakuovaná a s podozrením na zlomeninu hornej končatiny letecky prevezená do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Podvečer prijala popradská posádka leteckých záchranárov výzvu na záchrannú akciu na Ďumbier. Tesne pod vrcholom si 27-ročný turista poranil dolnú končatinu v oblasti členka. Aj v tomto prípade použili leteckí záchranári techniku palubného navijaka a po ošetrení bol v transportnej sedačke pacient z terénu evakuovaný. Počas medzipristátia ho záchranári preložili na palubu vrtuľníka a s podozrením na zlomeninu členka ho leteckí záchranársky tím previezol do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

V lese pri obci Jablonové sa zranil lesný pracovník

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy letela dnes krátko popoludní do obce Jablonové (okres Malacky) k úrazu pilčíka. Počas pílenia ho jeden z uvoľnených stromov zasiahol priamo do hlavy, následkom čoho upadol do bezvedomia. Na pomoc mu boli vyslaní aj pozemní záchranári. Tí ho po ošetrení a napojení na umelú pľúcnu ventiláciu previezli na miestne futbalové ihrisko, kde pristál záchranársky vrtuľník. V stabilizovanom stave, no s vážnym poranením hlavy ho letecký záchranársky tím následne previezol na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov.

Do Vysokých Tatier letel záchranársky vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Popradu letela dnes popoludní na pomoc zranenému mužovi do Vysokých Tatier. Ich pomoc potreboval 28-ročný poľský turista, ktorý si na Žabom Javorovom plese počas túry poranil dolnú končatinu v oblasti členka a v zostupe nedokázal ďalej pokračovať. Pomocou palubného navijaka bol lekár leteckých záchranárov spustený k zranenému. Na mieste mu poskytol primárne ošetrenie a v transportnej sedačke boli obaja z terénu evakuovaní. Následne bol pacient letecky prevezený do popradskej nemocnice.

Pri Šútovských vodopádoch skolaboval muž, pomoc leteckých záchranárov potreboval aj zranený cyklista

Dnes krátko popoludní bol letecký záchranársky tím privolaný k Šútovským vodopádom, kde sa nachádzal 58-ročný turista v bezvedomí. Po lokalizácií terénu bol lekár k pacientovi spustený pomocou palubného navijaka. Okoloidúci náhodní záchranári zahájili u muža laickú resuscitáciu. Lekár po príchode pokračoval v rozšírenej resuscitačnej starostlivosti, ktorá však aj napriek veľkej snahe nebola úspešná a muža sa už nepodarilo oživiť. Posádka sa vrátila späť na svoju základňu, žiaľ, bez pacienta. V tom istom čase zachraňovala aj banskobystrická posádka leteckých záchranárov cyklistu, ktorý bol nájdený v bezvedomí na ceste medzi Čiernym Balogom - Dobroč a sedlom Chlipavica. Pravdepodobne pádom z bicykla utrpel poranenie hlavy, následkom čoho upadol do bezvedomia. Lekárka bola k zranenému spustená pomocou lanovej techniky a po ošetrení a zastabilizovaní zraneného bol 68-ročný pacient v spolupráci s políciou prevezený k vrtuľníku, ktorý pristál na neďalekej lúke. Na umelej pľúcnej ventilácií bol v stabilizovanom stave letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V Oravskej Lesnej sa prevrátil traktor, jeden muž neprežil

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny bola včera vo večerných hodinách vyzvaná na zásah do Oravskej Lesnej, kde sa v časti Flajšová na lesnej ceste prevrátil traktor s vlečkou. Záchranársky vrtuľník pristál neďaleko miesta udalosti. V traktore sa viezli dvaja muži. Jedného z nich pri prevrátení zasiahla kabína traktora. Utrpel rozsiahle poranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom a lekár mu už nedokázal pomôcť. Na mieste musel, žiaľ, konštatovať úmrtie. Druhý muž utrpel ľahšie poranenia a odreniny po tele. Po poskytnutí primárneho ošetrenia bol v spolupráci s hasičmi a príslušníkmi polície terénnym vozidlom prevezený k vrtuľníku a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave letecky prevezený na úrazový príjem nemocnice v Dolnom Kubíne.

Vo Vysokých a Belianskych Tatrách pomáhali leteckí aj horskí záchranári

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes popoludní do Vysokých Tatier k úrazu horolezca, ktorý spadol v oblasti Ľadového štítu, pričom si poranil hornú končatinu. V zostupe náročným terénom už nedokázal pokračovať ďalej. Na palubu vrtuľníka sa pridal aj člen Horskej záchrannej služby, ktorý bol po prílete na miesto určenia k zranenému spustený palubným navijakom. V transportnej sedačke bol z terénu evakuovaný a počas medzipristátia ošetrený lekárom leteckých záchranárov. Následne bol na pristávacej ploche v Starom Smokovci odovzdaný do ďalšej starostlivosti privolanej rýchlej zdravotnej pomoci. V zapätí prišla ďalšia požiadavka o zásah do terénu. Po dotankovaní vrtuľníka letela posádka leteckých záchranárov spolu s horským záchranárom do Belianskych Tatier. V Monkovej doline sa nachádzal 27-ročný poľský turista, ktorý počas túry náhle skolaboval. Z opretia vrtuľníka bol lekár aj horský záchranár k mužovi vysadení. Po primárnom ošetrení ho v transportnej sieti z miesta evakuovali. Vzhľadom na to, že jeho zdravotný stav si nevyžadoval ďalšie ošetrenie v zdravotníckom zariadení, bol poľský turista ponechaný v Starom Smokovci, odkiaľ pokračoval ďalej samostatne.

Úraz hlavy dieťaťa na vodnom tobogane

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy prijala dnes popoludní požiadavku o zásah k 13-ročnému chlapcovi z Českej republiky, ktorý si na vodnom tobogane na kúpalisku vo Veľkom Mederi spôsobil poranenie hlavy. Na okolnosti úrazu si nepamätal. Leteckí záchranári pristáli na futbalovom ihrisku, kde si pacienta od rýchlej lekárskej pomoci prevzali do svojej starostlivosti. V stabilizovanom stave s otrasom mozgu bol následne vrtuľníkom prevezený do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Mladý vodič neprežil silný náraz do stromu

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Banskej Bystrice bola dnes dopoludnia privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcami Chrastince a Lesenice (okres Veľký Krtíš). Po silnom náraze osobného motorového vozidla do stromu utrpel 19-ročný vodič rozsiahle poranenia viacerých častí tela. Privolaní pozemní záchranári mladého muža po prílete záchranárskeho vrtuľníka už na mieste oživovali. Lekárka leteckých záchranárov sa k resuscitácií pacienta následne pridala. Poranenia, ktoré mladý muž utrpel, však boli tak rozsiahle, že aj napriek veľkej snahe všetkých záchranárov sa ho, žiaľ, nepodarilo zachrániť. Posádka leteckých záchranárov sa vrátila späť na svoju základňu.

Pri hasení požiaru utrpel dobrovoľný hasič popáleniny

Leteckí záchranári z Nitry leteli dnes dopoludnia do obce Trnovec nad Váhom (okres Šaľa) na pomoc 19-ročnému dobrovoľnému hasičovi. Počas hasenia požiaru utrpel popáleniny v oblasti oboch dolných končatín v rozsahu 1. a 2. stupňa. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka na miestnom futbalovom ihrisku si lekárka leteckých záchranárov prevzala pacienta od pozemných záchranárov. Po doplnení liečby bol v stabilizovanom stave pri vedomí letecky transportovaný na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie do Bratislavy.