Dopravná nehoda na diaľnici D1 pri Liptovskom Hrádku

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes popoludní pri zjazde z diaľnice D1 pri Liptovskom Hrádku smerom na Vavrišovo (okres Liptovský Mikuláš) bol privolaný záchranársky vrtuľník z Popradu. Po zrážke dvoch osobný motorových vozidiel sa na mieste nachádzali traja zranení účastníci nehody. Lekár leteckých záchranárov na mieste ošetril 61-ročného vodiča jedného z áut, ktorý bol krátkodobo v bezvedomí a sťažoval sa na bolesť hrudníka. Po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Tragický úraz v lese

Záchranársky vrtuľník z Popradu smeroval dnes predpoludním do lesného terénu katastra obce Hermanovce (okres Prešov). Pri pílení stromov zasiahol jeden z nich do hlavy 33-ročného muža. Záchranári boli do terénu vysadení z opretia vrtuľníka. Po príchode na miesto udalosti lekár zistil, že muž utrpel rozsiahle mozgovo-lebečné poranenia hlavy, ktoré boli nezlučiteľné so životom. Aj napriek rýchlemu zásahu leteckých záchranárov, mu, žiaľ, už nedokázali pomôcť a lekár musel na mieste skonštatovať už len úmrtie mladého muža. Posádka sa vrátila na svoju základňu bez pacienta.

Dopravná nehoda v Šamoríne

Dnes ráno leteli leteckí záchranári z Bratislavy k dopravnej nehode, ktorá sa stala v mestskej časti Šamorín-Mliečno (okres Dunajská Streda). Posádka záchranárskeho vrtuľníka pristála na ceste v blízkosti miesta nehody, ktorú pre pristátie vopred zabezpečila polícia. Lekárka leteckých záchranárov na mieste ošetrila 17-ročné dievča, ktoré po náraze utrpelo poranenie hlavy. Leteckí záchranári ju preložili na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave, pri vedomí ju letecky transportovali do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Pod vrchom Žľab sa zranila turistka

K úrazu turistky v ťažko dostupnom teréne bola dnes dopoludnia privolaná posádka leteckých záchranárov z Nitry. Pod vrchom Žľab v katastri obce Drietoma (okres Trenčín) sa v horskom teréne na mokrom chodníku pošmykla 40-ročná turistka z Čiech, pričom si vážne poranila dolnú končatinu v oblasti členka. Lekárka leteckých záchranárov ju po vysadení z vrtuľníka v spolupráci s hasičmi dosiahla pozemne. Po ošetrení a zafixovaní zranenia bola pacientka pripravená na evakuáciu z terénu pomocou lanovej techniky. S fraktúrou dolnej končatiny bola následne transportovaná do Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

Záchranársky vrtuľník letel na pomoc zranenému pilčíkovi

Záchranársky vrtuľník s posádkou z Košíc letel dnes dopoludnia do lesného terénu, do oblasti medzi obcou Kojšov a Gelnica. Nachádzal sa tam zranený lesný pracovník, ktorého zavalil strom. Pilot vrtuľníka pristál na trávnatej ploche hrebeňa, ktorá bola najbližším vhodným miestom na pristátie. 29-ročný pilčík utrpel poranenie chrbtice v oblasti drieku, hornej končatiny a mnohopočetné odreniny po tele. Po primárnom ošetrení ho leteckí záchranári za pomoci prítomných svedkov zo strmého svahu vytiahli na nosidlách späť k vrtuľníku. V stabilizovanom stave, pri vedomí bol následne letecky prevezený na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Muža vážne zranila traktorová kosačka

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo Žiliny bola dnes popoludní privolaná do obce Zákamenné (okres Námestovo), kde 55-ročného muža zasiahla traktorová kosačka. Utrpel vážne poranenia oboch dolných končatín, hlavy a ďalšie povrchové poranenia po tele. Leteckí záchranári mu v spolupráci s pozemnými záchranármi poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie. Pacient bol následne vo vážnom stave s polytraumou letecky prevezený a odovzdaný do ďalšej starostlivosti lekárom úrazovej ambulancie Univerzitnej nemocnice v Martine.

Zranenej turistke v lese pomáhali leteckí záchranári

Popradská posádka leteckých záchranárov letela dnes popoludní na pomoc zranenej 24-ročnej turistke do pohoria Šimonka, kataster obce Zlatá Baňa (okres Vranov nad Topľou). Pošmyknutím v lesnom teréne si spôsobila zlomeninu dolnej končatiny v oblasti členka a v náročnom teréne už nedokázala pokračovať v zostupe samostatne ďalej. Vzhľadom na husto zalesnený terén bolo náročné presne lokalizovať miesto, kde sa zranená pacientka nachádzala. Prítomný svedok na základe komunikácie s posádkou zabezpečil dymovú signalizáciu, podľa ktorej dokázala posádka miesto udalosti rýchlejšie lokalizovať. Lekár bol následne k zranenej žene spustený z paluby vrtuľníka pomocou lanovej techniky. Po ošetrení a zafixovaní zranenia bola z terénu evakuovaná a letecky transportovaná do Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Dopravná nehoda motocyklistu a osobného auta v sabinovskom okrese

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes napoludnie, bola privolaná posádka leteckých záchranárov z Košíc. Neďaleko obce Červenica pri Sabinove v sabinovskom okrese došlo k zrážke osobného motorového vozidla s motocyklistom. Pomoc leteckých záchranárov potreboval 44-ročný motorkár, ktorý po zrážke a následnom páde utrpel vážne poranenie hrudníka a hornej končatiny. Pilot vrtuľníka pristál na ceste, ktorú vopred zabezpečili hasiči. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bol pacient v stabilizovanom stave letecky transportovaný na traumatologické oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove.

Leteckí aj horskí záchranári zachraňovali poľského horolezca vo Vysokých Tatrách

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Popradu bola dnes dopoludnia požiadaná o súčinnosť pri záchrannej akcii horolezca. Pri snahe o výstup na Čierny štít sa 28-ročný poľský horolezec pošmykol na snehovom kašovitom poli a padal dole približne 30 metrov. Na palubu vrtuľníka sa v Starom Smokovci k leteckým záchranárom pridal aj člen Horskej záchrannej služby. Ten bol po prílete na miesto udalosti k zranenému mužovi spustený pomocou lanovej techniky. Po evakuácií z terénu v transportnej sedačke bol počas medzipristátia pri Chate pri Zelenom plese ošetrený lekárkou leteckých záchranárov. S poranením hlavy a dolnej končatiny bol následne letecky transportovaný do popradskej nemocnice.

Leteckí záchranári pomáhali mužovi so silnou alergickou reakciou

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli dnes podvečer na pomoc mužovi s anafylaktickou reakciu po poštipnutí hmyzom. Pilot vrtuľníka pristál na futbalovom ihrisku v obci Prochot (okres Žiar nad Hronom) kde sa udalosť stala. Rýchla zdravotná pomoc odovzdala 45-ročného muža do starostlivosti lekárky leteckých záchranárov, ktorá pacientovi doplnila nevyhnutnú liečbu. Po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient v stabilizovanom stave vrtuľníkom transportovaný do nemocnice v Žiari nad Hronom.