Cyklistu v bezvedomí prevážal záchranársky vrtuľník

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo Žiliny bola dnes popoludní privolaná k Fačkovskému sedlu (okres Žilina), kde bol náhodnými svedkami nájdený cyklista ležiaci na ceste v bezvedomí. Pilot vrtuľníka pristál na parkovisku pri Fačkovskom sedle, kde si zraneného muža lekár leteckých záchranárov prevzal od rýchlej lekárskej pomoci do svojej starostlivosti. Pacient mal vážne poranenú hlavu a niekoľko odrenín po tele. Po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient vo vážnom stave na umelej pľúcnej ventilácií letecky transportovaný do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Pomoc leteckých záchranárov potreboval zranený skialpinista aj lesný pracovník

Do lesnatého terénu v oblasti hrebeňa Magury neďaleko obce Lendak (okres Kežmarok) boli dnes napoludnie privolaní leteckí záchranári z Popradu. Ich pomoc potreboval 57-ročný lesný pracovník, ktorý pri práci pocítil náhlu bolesť v oblasti chrbta a sťažoval sa na dýchanie. Po pristáti vrtuľníka na trávnatej ploche, poskytol lekár leteckých záchranárov pacientovi nevyhnutné zdravotné ošetrenie, následne bol preložený na palubu vrtuľníka a letecky transportovaný do nemocnice v Poprade. Banskobystrická posádka leteckých záchranárov smerovala krátko popoludní do Kôprovej doliny, kde sa pri Vyšnom Temnosmrečianskom plese nachádzal zranený skialpinista. Pri páde si poranil pravú dolnú končatinu a nebol schopný ďalšieho samostatného zostupu. Lekár bol k nemu po prílete do oblasti spustený pomocou palubného navijaka. Po ošetrení bol 45-ročný poľský skialpinista z terénu evakuovaný a letecky transportovaný do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Pre dieťa zrazené autom a turistu s poranením dolnej končatiny leteli záchranárske vrtuľníky

Dnes krátko popoludní boli leteckí záchranári z Bratislavy privolaní na pomoc 8-ročnému chlapcovi, ktorého v obci Prašník (okres Piešťany) zrazilo auto. Na mieste ho ošetrila privolaná Rýchla lekárska pomoc a následne ho previezla na miestne futbalové ihrisko, kde už čakala pripravená posádka leteckých záchranárov. Chlapec bol s poruchou vedomia napojený na umelú pľúcnu ventiláciu a v stabilizovanom stave letecky transportovaný do Detskej fakultnej nemocnice Bratislava - Kramáre. Druhá posádka z Banskej Bystrice v rovnakom čase letela na pomoc 50-ročnému turistovi, ktorý sa na zľadovatenom turistickom chodníku v lyžiarskom stredisku Šachtičky pošmykol. Následkom toho si spôsobil vážne poranenie v oblasti hornej končatiny. Lekár bol do terénu spustený pomocou palubného navijaka, pacienta ošetril a v transportnej sedačke z miesta evakuoval. Po pristáti na heliporte bol odovzdaný do rúk lekárom Oddelenia urgentného príjmu Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Leteckí záchranári leteli na pomoc obarenému dieťaťu aj zranenému paraglajdistovi

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Košíc letela dnes v popoludňajších hodinách do obce Drnava (okres Rožňava) k úrazu 3-ročného dieťaťa, ktoré sa obarilo horúcou vodou. Záchranársky vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kde si lekár leteckých záchranárov prevzal dievčatko do svojej starostlivosti od pozemných záchranárov. Utrpelo popáleniny v rozsahu 40 – 50 % povrchu tela. Po doplnení liečby a preložení na palubu vrtuľníka bola malá pacientka v stabilizovanom stave letecky transportovaná na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie do Košíc – Šace. Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny letela popoludní na pomoc do obce Čičmany (okres Žilina) paraglajdistovi, ktorý pre problémy s padákom spadol z výšky približne 20 – 30 metrov, pričom dopadol na chrbát. 43-ročný muž bol pri vedomí, na pád si pamätal, no sťažoval sa na výrazné bolesti chrbtice. Leteckí záchranári pristáli v blízkosti nehody, kde mu lekár leteckých záchranárov poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie. Po zafixovaní do vákuového matraca bol v stabilizovanom stave rýchlo a šetrne transportovaný do nemocnice v Bojniciach.

Dopravná nehoda pri obci Ružindol

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes popoludní na ceste pri obci Ružindol (okres Trnava) v smere do Trnavy bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy. Leteckí záchranári po prílete k miestu dopravnej nehody pomáhali najťažšie zranenému, 18-ročnému vodičovi osobného auta, ktoré sa zrazilo s ďalším osobným autom. Pacient utrpel vážne poranenie hlavy. Napojený na umelú pľúcnu ventiláciu bol v stabilizovanom stave, no s vážnym poranením hlavy letecky transportovaný do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Ostatní zranení ostali v starostlivosti privolaných pozemných záchranárov.

Lavína pod Prostredným hrotom zasiahla troch skialpinistov

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes dopoludnia požiadaní o pomoc pre troch skialpinistov, ktorých pod Prostredným hrotom v Malej Studenej doline počas výstupu zasiahla lavína. Jeden z nich si vážne poranil rameno a ďalej už nedokázal pokračovať samostatne. Ostatní dvaja boli bez zranení. Po prílete do určenej oblasti bol lekár do náročného terénu spustený pomocou palubného navijaka. Po zafixovaní zranenia boli obaja z terénu evakuovaní. Počas medzipristátia pri Téryho chate mu doplnil potrebnú liečbu. Následne bol 21-ročný zranený skialpinista preložený na palubu vrtuľníka a transportovaný do popradskej nemocnice.

Leteckí záchranári pomáhali zranenej lyžiarke zo Srbska

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Banskej Bystrice letela dnes krátko po poludní na lyžiarske stredisko Donovaly. Po páde na lyžiach a následnom náraze do pevnej prekážky ostalo 12-ročné dievča zo Srbska chvíľu v bezvedomí. Privolaní horskí záchranári ju po zafixovaní previezli k vrtuľníku, ktorý pristál v blízkosti lyžiarskeho areálu. Pacientka už bola pri vedomí, sťažovala sa na bolesti v oblasti panvy, brucha a krku. Po poskytnutí primárneho ošetrenia ju posádka preložila na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s podozrením na poranenie panvy bola rýchlo a šetrne transportovaná do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

K zranenému lyžiarovi a dvom dopravným nehodám leteli dnes záchranárske vrtuľníky

Dnešná séria záchranných akcií začala na Martinských holiach. Posádka zo Žiliny letela predpoludním na pomoc 7-ročnému lyžiarovi, ktorý spadol na lyžiarskom svahu a vážne si poranil dolnú končatinu. Privolaní horskí záchranári mu zranenie zafixovali a priviezli k vrtuľníku, ktorý pristál na svahu pri lanovke. Lekár leteckých záchranárov mu poskytol ďalšie neodkladné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bol malý pacient letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine. Posádka leteckých záchranárov z Nitry bola podvečer privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcou Horné Semerovce a obcou Tupá (okres Levice). Vodič osobného auta si po čelnom náraze do dodávky poranil hlavu, sťažoval sa na bolesti v oblasti dolnej končatiny. Pilot vrtuľníka pristál na ceste v blízkosti nehody. Tam si lekárka leteckých záchranárov prevzala do svojej starostlivosti 34-ročného zraneného muža. Po doplnení liečby bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Nitre. K ďalšej dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcou Nová Dedinka smerom na obec Tureň (okres Senec) boli privolaní leteckí záchranári z Bratislavy. Následkom šmyku narazilo osobné auto, v ktorom sa viezli 4 pasažieri do stromu. Najťažšie zraneného vodiča museli hasiči z auta vyslobodiť. Lekárka leteckých záchranárov si ho po pristáti okamžite prevzala do svojej starostlivosti. Štyridsaťsedem ročný muž utrpel poranenie chrbtice, brucha a zlomeninu hornej a dolnej končatiny. Bol pri vedomí, so záchranármi komunikoval. Po poskytnutí neodkladného ošetrenia ho leteckí záchranári transportovali na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Zraneným lyžiarom leteli na pomoc leteckí záchranári

K dvom zraneným lyžiarom boli dnes privolaní aj leteckí záchranári. Najskôr letela posádka leteckých záchranárov zo Žiliny na Martinské hole, kde si 40- ročný lyžiar poranil rameno. Privolaní horskí záchranári mu na mieste poskytli primárne ošetrenie a skútrom ho priviezli k vrtuľníku. Lekár mu doplnil ďalšiu potrebnú medikáciu a po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient so suspektnou zlomeninou ramena letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine. Druhá posádka z Popradu bola požiadaná o spoluprácu pri záchrannej akcii v Mengusovskej doline, kde sa nachádzala zranená skialpinistka. Po neodkladnom vzlete smerovali leteckí záchranári na miesto určenia. Po prílete k Žabím plesám sa poveternostné podmienky natoľko zhoršili, že posádka nemohla letieť ďalej a musela sa vrátiť späť na svoju základňu. Zranenej žene sa vydali na pomoc pozemne horskí záchranári.

Na Štrbskom Plese zasahoval záchranársky vrtuľník

Popradská posádka leteckých záchranárov letela dnes popoludní na Štrbské pleso na pomoc zranenému 12-ročnému “freestylistovi“ z Veľkej Británie. Po prílete do lyžiarskeho strediska bol lekár leteckých záchranárov do terénu spustený pomocou lanovej techniky. V spolupráci s Tatranskou horskou službou – dobrovoľný zbor bol pacient skútrom prevezený k vrtuľníku a pripravený na letecký transport. Následne mu lekár leteckých záchranárov poskytol potrebné ošetrenie a s podozrením na poranenie chrbtice letecky transportovaný do nemocnice v Poprade.