Zranenému policajtovi pri dopravnej nehode letel na pomoc záchranársky vrtuľník

Dnes večer bola posádka leteckých záchranárov z Bratislavy privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na diaľnici D2 pri Lozorne. Pomoc leteckých záchranárov potreboval 48-ročný policajt, do ktorého pri odkláňaní dopravy narazilo ďalšie prichádzajúce auto. Muž následkom silného nárazu utrpel vážne poranenie hrudníka, brucha, panvy a oboch dolných končatín. Lekárka leteckých záchranárov mu na mieste poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie, napojila na umelú pľúcnu ventiláciu. Po preložení na palubu vrtuľníka smerovala posádka s pacientom na palube do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Stav pacienta sa počas leteckého transportu začal zhoršovať, lekárka preto musela na palube zahájiť resuscitáciu. Po pristátí vrtuľníka už čakal pripravený tím lekárov, ktorému bol pacient za kontinuálnej resuscitácie v kritickom stave odovzdaný do ďalšej starostlivosti.

Tragický pád tandemu paraglajdistov na Donovaloch

Dnes napoludnie boli privolané záchranárske vrtuľníky z Popradu a Banskej Bystrice na Donovaly, kde v oblasti Nová hoľa došlo približne k 20 metrovému pádu tandemu paraglajdistov. Na miesto boli vyslaní aj horskí a pozemní záchranári. Obaja paraglajdisti utrpeli veľmi vážne poranenia. Prítomní svedkovia začali na mieste oboch paraglajdistov oživovať. Lekárky leteckých záchranárov na mieste pokračovali v bezodkladnej rozšírenej resuscitácií. Aj napriek veľkej snahe všetkých záchranárov boli zranenia, ktoré obaja utrpeli nezlučiteľné so životom a lekárky museli, žiaľ, na mieste konštatovať úmrtie 39-ročného muža a rovnako 59-ročnej ženy.

Záchranársky vrtuľník letel na pomoc mužovi do Jezerska

Včera popoludní boli leteckí záchranári z Popradu privolaní do obce Jezersko (okres Kežmarok), kde si 47-ročný muž motorovou pílou vážne poranil hornú končatinu. Po prílete do určenej oblasti bola lekárka leteckých záchranárov z paluby vrtuľníka spustená pomocou palubného navijaka. Na mieste mu poskytla primárne ošetrenie a v spolupráci s príslušníkmi polície bol pozemne prevezený k vrtuľníku, ktorý pristál na bezpečnom mieste na pristátie. Vzhľadom na vážnosť poranenia bol následne letecky transportovaný na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Lesný úraz v Novej Bystrici

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo Žiliny vzlietla dnes krátko popoludní zo svojho strediska a smerovala na pomoc zranenému pilčíkovi do lesného terénu v katastri obce Nová Bystrica (okres Čadca). Pri pílení stromov ho jeden z nich zasiahol do oblasti hlavy a chrbtice. Po lokalizácií miesta udalosti bol lekár do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Na mieste poskytol 48-ročnému mužovi neodkladné zdravotné ošetrenie, pripravil ho na evakuáciu z terénu pomocou lanovej techniky a počas medzipristátia bol preložený na palubu vrtuľníka. S úrazom hlavy a vážnym poranením chrbtice bol rýchlo a šetrne vrtuľníkom transportovaný na úrazový príjem Univerzitnej nemocnice v Martine.

Pri dvoch úrazoch v lesnom teréne pomáhali záchranárske vrtuľníky

Dnes krátko popoludní boli leteckí záchranári z Banskej Bystrice privolaní k úrazu pilčíka, ktorý sa stal v Ľubochnianskej doline v oblasti Blatná (Veľká Fatra). Pri pílení zasiahol padajúci strom 26-ročnému pilčíkovi dolnú končatinu. Lekár bol po lokalizácií zraneného spustený z paluby vrtuľníka pomocou lanovej techniky. Na mieste mu poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a po evakuácií z exponovaného terénu bol muž s poranením dolnej končatiny letecky prevezený do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Aj posádka leteckých záchranárov z Popradu bola popoludní privolaná do lesného terénu. V Lačnovskom kaňone v katastri obce Lipovce (okres Prešov) si počas turistiky zranila 35-ročná žena dolnú končatiny a z ťažko dostupného terénu už nedokázala zísť samostatne. Po prílete do určenej oblasti jej zranenie lekárka leteckých záchranárov na mieste ošetrila a zafixovala a pomocou palubného navijaka boli obe z terénu evakuované. Počas medzipristátia bola pacientka preložená na palubu vrtuľníka, ktorý následne smeroval do nemocnice v Levoči.

Dopravná nehoda pri Dechticiach

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy smerovala dnes podvečer k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri Dechticiach (okres Trnava). Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka v blízkosti miesta nehody si lekárka leteckých záchranárov prevzala od pozemných záchranárov do svojej starostlivosti 28-ročnú motocyklistku, ktorá dostala šmyk a skončila mimo vozovky. Utrpela krátkodobú poruchu vedomia, poranenia oboch horných končatín a chrbtice. Po ošetrení bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Tragická dopravná nehoda pri Čičmanoch

Leteckí záchranári zo Žiliny leteli dnes popoludní k dopravnej nehode, ktorá sa stala neďaleko obce Čičmany (okres Žilina). Na mieste sa nachádzalo osobné auto nájdené mimo vozovky prevrátené na zadnej časti strechy. Privolaní hasiči museli 65-ročnú vodičku, ktorá bola v aute zakliesnená, vyslobodiť. Zranenia, ktoré utrpela boli tak rozsiahle, že aj napriek rýchlej snahe záchranárov jej už nedokázali pomôcť a lekár musel na mieste, žiaľ, skonštatovať úmrtie.

Pri úraze cyklistu aj paraglajdistu pomáhali aj leteckí záchranári

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba z Banskej Bystrice letela včera podvečer na pomoc cyklistovi, ktorý na ceste v obci Podhorie (okres Banská Štiavnica) narazil do zvodidiel, pričom si vážne poranil hlavu. Leteckí záchranári pristáli na miestnom futbalovom ihrisku, kde si od rýchlej lekárskej pomoci prevzali 64-ročného pacienta. Na umelej pľúcnej ventilácií bol v stabilizovanom stave letecky prevezený na traumatologickú ambulanciu Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Hneď po odovzdaní pacienta prišla ďalšia požiadavka o súčinnosť pri záchrannej akcii paraglajdistu. V oblasti Veľkej Fatry spadol pri pristávaní na zem z výšky približne 10 metrov. Lekár bol k zranenému spustený pomocou palubného navijaka. 42-ročný paraglajdista bol v starostlivosti horských záchranárov, bol pri vedomí, sťažoval sa na silné bolesti v oblasti driekovej časti chrbtice. Po ošetrení a zastabilizovaní bol vo vákuovom matraci z terénu evakuovaný. Následne bol rýchlo a šetrne vrtuľníkom prevezený do banskobystrickej Fakultnej nemocnice F.D. Roosevelta.

Dvom motocyklistom pomáhali leteckí záchranári

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy zasahovala dnes večer pri dvoch dopravných nehodách. V oboch prípadoch potrebovali pomoc leteckých záchranárov zranení motocyklisti. Najskôr boli privolaní k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcou Veľký Biel a Senec, kde sa zrazilo osobné motorové vozidlo s motocyklistkou. Po páde z motorky ostala 28-ročná žena chvíľu v bezvedomí. Na okolnosti nehody si nepamätala, po príchode záchranárov sa sťažovala na bolesti panvy a hornej končatiny. Záchranári ju na mieste ošetrili a v stabilizovanom stave letecky transportovali na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice Bratislave – Kramáre. Krátko po návrate na stredisko bola posádka opäť privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na Pezinskej Babe. V tomto prípade išlo o pád dvoch motocyklistov. Jeden z nich bol rýchlou zdravotnou pomocou prevezený na futbalové ihrisko v Perneku, kde pristál záchranársky vrtuľník. 43-ročný muž pádom utrpel poranenie oboch dolných končatín a hrudníka. Po ošetrení ho leteckí záchranári transportovali opäť do Univerzitnej nemocnice na bratislavských Kramároch. Druhý zranený bol ošetrený pozemnými záchranármi.

Leteckí záchranári pomáhali 4-mesačnému bábätku, aj turistovi

Dnes ráno bola posádka leteckých záchranárov z Popradu privolaná do obce Liptovská Teplička (okres Poprad) k 4-mesačnému bábätku, ktoré bolo rodičmi nájdené doma v bezvedomí a nejavilo žiadne známky života. Vzhľadom na nemožnosť pristáť v blízkosti miesta udalosti, bol lekár do terénu spustený pomocou lanovej techniky. V spolupráci s pozemnými záchranármi sa mu podarilo obnoviť základné životné funkcie dieťatka a po preložení na palubu vrtuľníka bol chlapček vo vážnom stave letecky prevezený do popradskej nemocnice. Neskôr pre neho letela banskobystrická posádka leteckých záchranárov, ktorá bola požiadaná o urgentný transport na vyššie špecializované zdravotnícke stredisko – do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici. Po návrate záchranárskeho vrtuľníka na základňu v Poprade dostala posádka ďalšiu výzvu na zásah. Tentokrát išlo o 71-ročného turistu, ktorý na Chate pod Zeleným plesom pocítil náhlu nevoľnosť až kolapsový stav. Pilot vrtuľníka pristál na pracovnej ploche pri chate, pacient bol preložený na palubu a s podozrením na cievnu mozgovú príhodu letecky transportovaný do nemocnice v Poprade.