Zranený lyžiar skončil v banskobystrickej nemocnici

Pri Banskej Štiavnici v lyžiarskom stredisku Salamander dnes zasahovala posádka VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE z Banskej Bystrice. Vrtuľník letel na pomoc 27-ročnému mužovi z Veľkého Krtíša, ktorý si nepamätal na okolnosti pádu na lyžiach. Primárne pri pacientovi zasahovala lyžiarska služba, ktorá pacienta z lesa zviezla k vrtuľníku. Po ošetrení lekárom VZZS muža s podozrením na poranenie hrudníka, kľúčnej kosti a hrudnej chrbtice transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici. --

Pozor na úrazy na lyžiach počas prvej a poslednej jazdy

Aj posádka VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE z Košíc dnes letela k úrazu na lyžiach. V lyžiarskom stredisku Plejsy spadla počas poslednej jazdy 54-ročná lyžiarka z Maďarska. Ženu ošetril lekár VZZS a s podozrením na poranenie chrbtice a panvy ju leteckí záchranári transportovali vrtuľníkom na Kliniku úrazovej chirurgie v Košiciach. V tejto súvislosti je dôležité lyžiarov varovať pred úrazmi, ktoré sa stávajú počas prvej jazdy, keď bez rozcvičenia telo nemusí byť pripravené na náročný fyzický výkon. Časté sú tiež úrazy počas poslednej jazdy, keď už lyžiar nemá dostatok síl alebo sa už na jazdu naplno nesústredí.

Poľský horolezec spadol v Kvačianskej doline

Do Kvačianskej doliny v Západných Tatrách letela popradská posádka VZZS ATE. Skupina poľských horolezcov tam liezla ľady a pri schádzaní sa jeden z nich, 33-ročný muž pošmykol, padal cca 100 metrov a zastavil sa až na skalách v bezvedomí. Vzhľadom na náročný terén, v ktorom nebolo možné muža ošetriť, ho už pri vedomí naložili do vákuového saku a evakuovali navijakom. Pri medzipristátí pacienta s mnohopočetnými vážnymi zraneniami ošetrili a leteli s ním do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Pri zásahu posádka spolupracovala s HZS Západné Tatry.

Dvaja lyžiari sa podľa očitých svedkov zrazili aj na Skalke pri Kremnici

Dvaja lyžiari sa podľa očitých svedkov zrazili aj na Skalke pri Kremnici. Jeden z nich ostal po zrážke nehybne ležať na zemi a svedkovia privolali na pomoc vrtuľník. Posádka VZZS ATE z Banskej Bystrice našla na mieste už len jedného zraneného, 56-ročného muža z Banskej Bysrice, ktorý bol už pri vedomí. Z miesta nehody ho evakuovali navijakom a s otrasom mozgu a podozrením na poranenie chrbtice ho transportovali do FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Vo Fačkovskom sedle sa zrazili dvaja lyžiari

Zrážka dvoch lyžiarov vo Fačkovskom sedle si vyžiadala vzlet záchranárskeho vrtuľníka zo základne VZZS ATE v Žiline. Kým prvý z lyžiarov skončil s narazeným hrudníkom v rukách posádky RLP, druhého lyžiara, 58-ročného muža z okolia Bojníc, ktorý utrpel otras mozgu s výpadkom pamäte od úrazu, ošetrili leteckí záchranári a previezli ho do FNsP v Žiline.

Vážne zranená 13-ročná lyžiarka

Nešťastne sa skončila lyžovačka na Donovaloch pre 13-ročné dievča z Bánoviec nad Bebravou. Predpoludním pri poslednej jazde do nej zozadu narazil iný lyžiar. Dievča pocítilo bolesť v chrbte, napriek tomu došla na ubytovanie. Po oddychu sa jej však už nepodarilo vstať z lôžka. Na miesto letela posádka VZZS ATE z Banskej Bystrice. Lekárku vysadil vrtuľník navijakom, tá následne pacientku vo vákuovom saku evakuovala od chaty a po naložení na palubu ju vrtuľníkom previezli do DFN v Banskej Bystrici.

Opäť úraz lyžiara vo Vrátnej doline

Žilinská posádka VZZS ATE zasahovala vo Vrátnej doline. Počas skoku sa tam zrazili dvaja snowboardisti. 20-ročný muž z Piešťan po páde upadol do bezvedomia. Pacienta ošetril náš lekár a po podaní liečby ho s otrasom mozgu vrtuľník transportoval do FNsP v Žiline.

Vo Vyšnej Slanej našli snowboardistu v bezvedomí, vrtuľník s ním letel do Košíc

Vo večerných hodinách ukončili záchrannú akciu leteckí záchranári zo strediska VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE v Košiciach. V lyžiarskom stredisku vo Vyšnej Slanej (okres Rožňava) našli ležať mimo zjazdovky snowboardistu z Rožňavy. Na miesto letel okamžite vrtuľník. 28-ročný pacient bol v bezvedomí a mal vážne mozgovo-lebečbé zranenia. Muža vyšetril a ošetril lekár VZZS a napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu a s podporou obehu ho vrtuľníkom transportovali do Univerzitnej nemocnice v Košiciach.

Vo Vrátnej sa vážne zranil 49-ročný lyžiar

Dnes letela na zásah k lyžiarskemu úrazu posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska v Žiline. Na svahu vo Vrátnej pod Grúňom spadol a vážne sa zranil 49-ročný Angličan. Muža zo svahu zviezli záchranári HZS a naložili ho do vákuového saku. Lekár VZZS ošetril pacienta a podal liečbu a so zlomeninou pravého bedra a pravdepodobne aj poranením chrbtice ho vrtuľníkom transportovali leteckí záchranári do FNsP v Žiline.

Na svahu v Polomke sa opäť zranila lyžiarka

Ani dnešný prázdninový deň nebol bez zásahu vrtuľníka na lyžiarskom svahu. Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Poprad letela do Polomky. Na svahu spadla a poranila si chrbticu 13-ročná lyžiarka z Bratislavy. Po podaní liečby ju leteckí záchranári transportovali do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.