2010-09-30

Košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do Mníšku nad Hnilcom. Za neznámych okolností tam došlo k bodnému poraneniu 20-ročnej ženy. Pacientku s bodným popranením krku ošetrili a previezli vrtuľníkom na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Košiciach. Následne vrtuľník letel pre muža, ktorý mal ženu napadnúť a sám si spôsobiť rezné poranenia. Pacienta resuscitovali, avšak resuscitácia nebola úspešná.

2010-09-29

Bratislavská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE prevážala z Piešťan do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave 2-ročné dievčatko z Vrbového. Dieťa utrpelo poranenie v kúpeľni, kde mu na záhlavie spadla skrinka s policou. Malá pacientka bola spavá, mala poruchu vedomia a ďalšie príznaky mozgovo-lebečného poranenia. Posádka pozemnej záchrannej služby dieťa odovzdala na piešťanskom letisku posádke VZZS a vrtuľníkom ho potom transportovali do Bratislavy.

2010-09-29

Banskobystrická posádka VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE letela do lesov nad obcou Selce. Pri ťažbe dreva tam padajúci strom zasiahol 22-ročného muža z Medzibrodu. Na miesto vyrazila posádka RZP z Banskej Bystrice, ale terén bol premočený a neprístupný, do akcie preto zapojili Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu. Z vrtuľníka spustili k pacientovi palubným navijakom lekára, ktorý zraneného ošetril a v horizontálnej sieti evakuoval z miesta nehody. S pacientom leteli do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-09-24

Bratislavská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela podvečer k dopravnej nehode medzi Štvrtokm na Ostrove a studeným. 26-ročný vodič osobného auta zo Šamorína chcel zabrániť čelnej zrážke s iným vozidlom a na ceste sa prevrátil. Pacient bol primárne zabezpečený posádkou RLP Šamorín. V liečbe pokračovali leteckí záchranári, ktorí ho s poranením krčnej chrbtice a otrasom mozgu previezli do Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Antolskej.

2010-09-24

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo Žiliny privolali do Vrátnej doliny. Podľa informácií v lokalite Jánošíkove diery upadol do bezvedomia český turista. Posádka VZZS vzala na palubu dvoch záchranárov HZS z Vrátnej, ktorých chceli vysadiť v lokalite zásahu. Avšak kvôli silným turbulenciam sa ich podarilo vysadiť v sedle Medzirozsutec. Vrtuľník sa vrátil na stredisko HZS do Vrátnej a čakal kým záchranári dosiahnú pacienta. Po nájdení pacienta bolo zistené, že jeho resuscitácia lekárom, ktorý sa nachádzal v tejto oblasti, nebola úspešná. KOS odvolalo vrtuľník z akcie.

2010-09-24

Popradská posádka VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE letela v približne rovnakom čase aj posádka z Trenčína do lesov pri Liptovskej Tepličke. Pri ťažbe drva zasiahol strom-ročného muža z Hriňovej. Pacient bol v bezvedomí, mal poranenia hlavy a ramena. Z vrtuľníka k nemu palubným navijakom spustili lekára. Ten ho ošetril, naložil do horizontálnej siete a vrtuľník ho opäť navijakom evakuoval z nedostupného terénu, v ktorm sa úraz stal. Po naložení na palubu vrtuľníka ho posádka previezla do popradskej nemocnice.

2010-09-24

Trenčianska posádka VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE letela do Melčickej doliny. Pri ťažbe dreva sa vážne zranil 49-ročný muž z Chocholnej. S poranením hlavy a chrbtice ho po ošetrení posádka VZZS transportovala do Fakultnej nemocnice v Trenčíne.

2010-09-23

Večer letela košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE k dopravnej nehode, ktorá sa stala na hlavnej ceste medzi Vyšným Nemeckým a Krčavou. Na mieste bolo údajne 7 zranených. Leteckí záchranári prevzali po prvotom zabezpečení zaintubovaného 15-ročného pacienta, u ktorého boli ohrozené vitálne funkcie a pokračovali v liečbe. S podozrením na vážne poranenie hlavy ho vrtuľníkom previezli na Kliniku úrazovej chirurgie do Košíc.

2010-09-23

V záchranárskom vrtuľníku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR -TRANSPORT EUROPE zo základne v Poprade sa dnes tehotnej pacientke počas leteckého transportu narodilo dieťa. Dievčatko sa narodilo približne 10 minút pred plánovaným pristátím vrtuľníka v Bratislave, kam bola pacientka kvôli komplikáciám prevážaná na vyššie odborné pracovisko z Prešova. 34-ročnú mamičku z Kežmarku transportovali do Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch a dieťa do Detského kardiocentra Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave.

Podľa dostupných informácií, ide o prvý pôrod v záchranárskom vrtuľníku našej spoločnosti.

2010-09-22

Bratislavská posádka VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE letela popoludní do oblasti Devínskej Novej Vsi. Na stavbe nákupného centra spadol z približne 3-metrovej výšky 49-ročný muž z Bošáce. Po páde bol krátko v bezvedomí. Postupne začal nadobúdať vedomie, bol orientovaný, pamätal si na okolnosti pádu. Primárne ho ošetrila posádka RLP Dúbravka. Leteckí záchranári pacienta prevážali v stabilizovanom stave s poranením hornej končatiny, hlavy a s podozrením na poranenie hrudnej chrbtice do Univerzitnej nemocnice v Bratislave - Ružinove.