2010-01-28

Vrtuľník VZZS ATE z Bratislavy letel na heliport do Galanty. Posádka RLP Z Galanty tam priviezla 39-ročnú ženu z Dolnej Stredy, ktorej pravdepodobne pri prikladaní do krbu oheň zasiahol hornú polovicu tela. S popáleninami I. a II. stupňa na 30 až 40 % povrchu tela ju leteckí záchranári napojenú na umelú pľúcnu ventiláciu peviezli do ružinovskej nemocnice.

2010-01-25

Popoludní letela banskobystrická posádka VZZS ATE do Nízkych Tatier. V oblasti medzi Prednými a Zadnými Derešmi spadol pri lyžovaní do potoka 32-ročný Maďar. Záchranári HZS privolali na miesto nehody leteckých záchranárov. Tí ošetrili zraneného, ktorý mal slabý otras mozgu, vykĺbené rameno a narazený hrudník. Vrtuľníkom ho transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-01-24

Žilinská posádka VZZS ATE letela popoludní do Vrátnej doliny. Pri páde na lyžiach sa tam zranil 41-ročný Angličan. Pacient ležal približne v polovici svahu, z vrtuľníka preto pomocou palubného navijaku spustili k zranenému lekára, ktorý ho ošetril a navijakom ho evakuovali z miesta nehody. Asi o 300 m nižšie vrtuľník pristál, pacienta naložili na palubu a transportovali do žilinskej nemocnice na úrazovú ambulanciu. Muž utrpel zranenia pravej bedrovej časti a pravdepodobne aj poranenie chrbtice. Pri zásahu spolupracovala posádka VZZS s HZS.

2010-01-24

Vrtuľník VZZS ATE z Popradu letel predpoludním do lyžiarskeho strediska v Bachledovej doline. Priamo na svahu sa zrazili dvaja lyžiari. 12-ročné dievča z Košíc pri zrážke utrpelo otras mozgu. Nehoda stala v hornej časti svahu, blízko hornej stanice sedačkovej lanovky, lyžiarska služba (dobrovoľní záchranári THS) na zásah vyzvala Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE. Pacientku previezli vrtuľníkom do popradskej nemocnice.

2010-01-23

Vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice letel popoludní na pomoc do lyžiarskeho strediska Donovaly. Pri páde na zjazdovke Nová hoľa si tam maďarský lyžiar zlomil dolnú končatinu v oblasti stehna. Na zjazdovke pri zranenom primárne zasahovala posádka HZS Donovalz, ktorá privolala na pomoc leteckých záchranárov. Z vrtuľníka k zranenému navijakom spustili lekára, ktorý ho ošetril. Následne lyžiara vo vákuovom saku evakuovali z miesta nehody a vrtuľníkom transportovali do banskobystrickej nemocnice.

2010-01-23

K lyžiarskemu úrazu v Bachledovej doline letela popoludní posádka VZZS ATE z Popradu. 37-ročný poľský lyžiar sa dostal mimo lyžiarskej trate a pri páde si zlomil hornú končatinu v ramene. Vrtuľník privolali na pomoc Dobrovoľní záchranári Tatranskej horskej služby. Lekár VZZS zraneného ošetril a vrtuľníkom ho previezli do popradskej nemocnice.

2010-01-23

Do obce Záriečie (okr. Púchov) letela trenčianska posádka VZZS ATE. 11-ročný miestny chlapec sa pri sánkovaní na svahu v obci zranil. Pri chlapcovi primárne zasahovala posádka pozemnej záchrannej služby. Zranený bol prechodne v bezvedomí, utrpel otras mozgu a leteckí záchranári ho prevážali do žilinskej nemocnice.

2010-01-23

Súbežne s akciou vo Vysokých Tatrách prebiehala aj záchranná akcia v lyžiarskom stredisku Hriňová - Košútka. Na zjazdovke tam spadol 26-ročný snowboardista zo Zvolena. Banskobystrická posádka VZZS ATE vykonala technický zásah, keďže na mieste nebola možnosť s vrtuľníkom pristáť. Záchranár spustil z vrtuľníka pomocou palubného navijaku lekára, ktorý zraneného ošetril. Z miesta nehody ho evakuovali rovnako pomocou palubného navijaku a po naložení na palubu vrtuľníka smerovali s pacientom do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici. Pri zásahu spolupracovali leteckí záchranári s dobrovoľnými horskými záchranármi.

2010-01-23

Popradskú posádku VZZS ATE privolali k zranenému snowboardistovi do Vysokých Tatier. Na Štrbskom Plese, na zjazdovke Esíčko, sa 10-ročný chlapec z Lučenca zrazil s lyžiarom. Leteckí záchranári spolupracovali s dobrovoľnými záchranármi THS. Chlapca so zlomeninou stehna transportovali do popradskej nemocnice.

2010-01-23

Sériu letov na pomoc zraneným pri športe dnes začala posádka VZZS ATE z Košíc. Tá letela k zranenému 64-ročnému bežkárovi z Košíc, ktorý si pri páde na Kojšovskej holi zlomil dolnú končatinu. Záchranári tamojšej horskej služby ho na snežných saniach priviezli k vrtuľníku. Po ošetrení ho leteckí záchranári transportovali do Fakultnej nemocnice v Košiciach.