2010-02-28

Do lyžiarskeho strediska Skalka pri Kremnici letela predpoludním posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air - Transport Europe zo strediska v Banskej Bystrici. Záchranári HS na Slovensku privolali vrtuľník na pomoc 21-ročnému snowboardistovi z Levíc. Ten si na svahu po skoku a následnom páde spôsobil poranenie hlavy a zlomeninu stehna. Leteckí záchranári pacienta ošetrili a previezli do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-02-27

Na Oravu letel popoludní vrtuľník Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air - Transport Europe zo stanice v Žiline. Pri obci Lomná (v blízkosti Zákamenného) sa zranil na bežeckých pretekoch 37-ročný bežkár (bydl. Zákamenné). Pri zjazde na miernom svahu spadol a poranil si chrbticu. Leteckí záchranári pristáli s vrtuľníkom priamo v teréne, kde lekár zraneného vyšetril a následne ošetril. Po naložení na palubu vrtuľníka záchranári s pacientom leteli do FNsP v Žiline.

2010-02-25

Na lyžiarskom svahu v Telgárte zasahovala popoludní posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe zo strediska v Poprade. 36-ročný lyžiar z Bratislavy tam vrazil do hydrantu pre technické zasnežovanie. Pri náraze si spôsobil otvrenú zlomeniu predkolenia. Lekár VZZS ATE pacienta ošetril. Po naložení na palubu vrtuľníka ho leteckí záchranári odovzdali na Oddelení centrálneho príjmu v popradskej nemocnici.

Zranený lyžiar v Polomke

Vrtuľníky VZZS AIR - TRANSPORT EUROPE dnes dva krát leteli k úrazom na lyžiarskych svahoch. Do Polomky letela popoludní posádka zo strediska v Banskej Bystrici. Na zľadovatelom teréne sa pri lyžovaní šmykol a následne spadol 34-ročný lyžiar z Jabloňového (okr. Malacky). Poranil si hlavu a krížovú časť chrbtice. Muža ošetrila posádka VZZS a následne ho vrtuľníkom transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-02-20

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe zo strediska Žilina letela popoludní do Javorníkov. V oblasti nazývanej Odpočívadlo spadol a zranil sa jeden z účastníkov tradičného podujatia na bežkách. 57-ročný muž z Považskej Bystrice si pri páde spôsobil zlomeninu bedrového kĺbu. Vrtuľník pristál neďaleko pacienta a lekár zraneného ošetril. Po naložení na palubu vrtuľníka ho previezli do nemocnice v Považskej Bystrici.

2010-02-20

K dopravnej nehode medzi Hlohovcom a obcou Bojničky letela posádka VZZS ATE z Nitry. Zrazili sa tam dve osobné autá, ktoré skončili v potoku pri ceste. V jednom z vozidiel sa ťažko zranil približne 20 - 25-ročný muž, ktorý mal poruchu vedomia. Po stabilizácií vitálnych funkcií a prevedení na umelú pľúcnu ventiláciu ho leteckí záchranári transportovali na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny v Nitre

2010-02-18

Žilinská posádka VZZS ATE letela do lesov za Kľačnom. 59-ročný lesný robotník z Kľačna tam pri práci v lese upadol do bezvedomia. Leteckí záchranári muža na mieste resuscitovali, avšak bezúspešne.

2010-02-15

Popoludní letela banskobystrická posádka VZZS ATE na Donovaly. Na zjazdovke Nová Hoľa sa zranil 26-ročný snowboardista z Bratislavského kraja. Pri páde si spôsobil bolestivú zlomeninu predkolenia. Pri pacientovi primárne zasahovala HZS, ktorá žiadala o spoluprácu VZZS. Z vrtuľníka za opretia vysadili na mieste nehody lekára VZZS, ktorý ošetril zraneného. Zo zjazdovky ho leteckí záchranári evakuovali palubným navijakom. Snowboardista skončil vo FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-02-15

Posádka VZZS ATE z Popradu letela popoludní na pomoc 15-ročnému lyžiarovi z Veľkého Slavkova. Ten si v lesnom poraste medzi Dolným Smokovcom a Popradom spôsobil zlomeninu stehna. Transport na sánkach bol nad sily jeho kamarátov, preto žiadali o pomoc. Po ošetrení ho vrtuľníkom previezli leteckí záchranári do popradskej nemocnice.

2010-02-15

V rovnakom čase letela posádka VZZS ATE z Bratislavy do Jelky (okr. Galanta). Z 5 metrovej výšky z rebríka tam spadol 37-ročný muž. Pri pacientovi primárne zasahovala posádka RLP zo Senca. Leteckí záchranári ho s otrasom mozgu, zlomeninou zápästia a podozrením na poranenie vnútrobrušných orgánov transportovali do Ružinovskej nemocnice. Pacient bol počas transportu pri vedomí.