2010-03-31

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE z Banskej Bystrice letela do Hriňovej. Pravdepodobne pri hre tam spadla na 3-ročné dieťa skriňa. Leteckí záchranári na mieste zasahovali spolu s posádkou RLP Detva. Pacientku, ktorá mala poranenia hlavy, ošetrili a pripravili na transport. Odovzdali ju vo FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici na Klinike pediatrickej anestéziológie a intenzívnej medicíny.

2010-03-28

K dopravnej nehode za obcou Cejkov v okrese Trebišov letela popoludní posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Košice. Vodič osobného auta tam pravdepodobne nezvládol jazdu vo vysokej rýchlosti a vrazil do stromu. Na mieste okrem posádky VZZS zasahovala aj pozemná záchranná služba a hasiči. Dvom mužom vo veku 19 a 20 rokov, žiaľ už záchranári nedokázali pomôcť. Svojim zraneniam na mieste podľahli.

2010-03-27

K dopravnej nehode pri Voderadoch letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo stanice v Nitre. V osobnom aute bol po náraze do stromu vážne zranený spolujazdec. Pri zranenom primárne zasahovala posádka RLP z Trnavy. 15-ročný pacient mal vážnu poruchu vedomia a závažné mozgovo-lebečné poranenie. Leteckí záchranári ho po prevedení na umelú pľúcnu ventiláciu transportovali na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny DFN v Bratislave.

2010-03-26

Ešte večer letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska v Nitre na zásah. Išlo o pád z koňa v Kolárove. Na mieste zasahovala posádka RLP Kolárovo, ktorá 14-ročnú pacientku po ošetrení odovzdala posádke VZZS. Po zaistení dýchacích ciest a prevedení pacientky na umelú pľúcnu ventiláciu, ju leteckí záchranári v stabilizovanom stave previezli na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny DFN v Bratislave.

2010-03-26

Popoludní letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska v Poprade do lesov nad obcou Stráne pod Tatrami. Vyrúbaný strom tam zavalil 6-ročného chlapca. V nedostupnom teréne spustili z vrtuľníka k zranenému palubným navijakom lekára. Ten dieťa ošetril, pripravil na evakuáciu a v horizontálnej sieti potom zraneného vrtuľník evakuoval z miesta nehody. Po krátkom medzipristátí a naložení na palubu vrtuľníka, smerovali leteckí záchranári s pacientom do popradskej nemocnice. Dieťa s poranením mozgu po CT vyšetrení previezli záchranári VZZS ATE na Špecializované pediatrické pracovisko intenzívnej medicíny DFN v Košiciach.

2010-03-24

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela podvečer na pomoc lyžiarovi- bežkárovi do Nízkych Tatier. Medzi Chatou pod Ďumbierom a Čertovicou , v oblasti Lajštroch, zachytil bežkár pri zjazde lyžou o terén a pri následnom páde si spôsobil zlomeninu stehennej kosti. V nedostupnom teréne sme navijakom vysadili lekára, ktorý zraneného ošetril a pripravil na evakuáciu. Pacienta po naložení na palubu vrtuľník následne previezol do popradskej nemocnice. Pri zásahu sme spolupracovali s HZS

2010-03-24

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo stanice Nitra letela popoludní do okresu Zlaté Moravce k osade Olichov. Krátko popoludní tam zo stromu z 5-metrovej výšky spadol 57-ročný muž z Nitry. Keďže bol v chatovej osade sám, priližne po troch hodinách sa doplazil v bolestiach k chate a privolal si pomoc. Pri pacientovi primárne zasahovala posádka pozemnej záchrannej služby. Muž bol pri vedomí a komunikoval, sťažoval sa na bolesti hrudníka, chrbtice a ramena. Leteckí záchranári ho po ošetrení previezli do Traumacentra v Nitre.

2010-03-24

Ešte predpoludním letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska v Poprade na záchrannú akciu do Vysokých Tatier. HZS žiadala o pomoc pri zásahu v oblasti Gerlachovského štítu, kde došlo k pádu manželského páru z Maďarska. Po výpadku muža z cca 20 m výšky sa obaja šmýkali po snehovom poli asi 400 metrov a následne prepadli cez skalný prah. Na miesto nehody letel vrtuľník, z ktorého palubným navijakom vysadili lekára VZZS a záchranára HZS. Muž utrpel pri páde zranenia nezlúčiteľné so životom. Jeho 26-ročná manželku po ošetrení evakuovali tiež pomocou palubného navijaku z miesta nehody. S mnohopočetnými zraneniami ju transportovali leteckí záchranári do popradskej nemocnice.

2010-03-23

K lesnému úrazu, ktorý sa stal nad obcou Trebušovce v okrese Veľký Krtíš letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Banská Bystrica. Pri práci v lese mu na hlavu spadol údajne z 10-metrovej výšky konár stromu. Zraneného zviezli do obce, kde ho od posádky pozemnej záchrannej služby prevzali leteckí záchranári. 58-ročného muža, ktorý utrpel mozgovolebečné poranenie, previezli vrtuľníkom do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-03-23

Už ráno letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Banská Bystrica na zásah. Pod Jelenskou skalou, medzi Šachtičkami a Donovalmi, spadla na bežkách do dlbokého snehu 54-ročná žena z Banskej Bystrice. Keďže išlo o nedostupný terén a možné vážne zranenie, privolali záchranári HZS na pomoc leteckých záchranárov. Z vrtuľníka spustili pomocou palubného navijaku k zranenej lekára VZZS, ktorý ju vyšetril a pripravil na evakuáciu z miesta nehody - rovnako palubným navijakom. Pacienku následne lekár ošetril a s pravdepodobou zlomeninou v oblasti bedrového kĺbu ju leteckí záchranári transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.