Rušný deň leteckých záchranárov

Rušný deň leteckých záchranárov 🫡 Posádka z Banskej Bystrice bola dnes predpoludním požiadaná o urgentný let na Donovaly, kde náhle skolaboval 49-ročný lyžiar a upadol do bezvedomia. Po neodkladnom vzlete smerovali záchranári k hornej stanici Nová hoľa, kde už u pacienta prebiehala resuscitácia. Lekár sa pridal k rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj za použitia automatického resuscitačného prístroja EasyPulse. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu všetkých záchranárov sa mužovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a lekár mohol na mieste skonštatovať už len smrť. Záchranársky vrtuľník sa z tejto záchrannej akcie, žiaľ, vracal bez pacienta. Počas návratu na základňu prišlo na palubu ďalšie hlásenie o pomoc a tak vrtuľník tesne pred pristátím nabral smer rovno do Mlynnej doliny, kde si pod Chatou gen. M. R. Štefánika 45-ročná skialpinistka poranila dolnú končatinu a ďalej nedokázala pokračovať. Z miesta bola evakuovaná palubným navijakom a po ošetrení a podaní liečby od bolesti bola prevezená do FN F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici. Záchranársky vrtuľník zo svojej popradskej základne na základe výzvy zasa smeroval do Zlomiskovej doliny, odkiaľ bol hlásený výpadok 3 českých horolezcov. V Starom Smokovci sa na palubu pridal aj jeden člen HZS. Po prílete k miestu udalosti bol lekár s horským záchranárom vysadený priamo pod Zlomiskovú vežu pomocou palubného navijaka. Na mieste zistili zranenia u dvoch horolezcov, tretí bol nezranený. Ako prvého z miesta evakuovali 52-ročného horolezca, ktorý utrpel úraz hrudníka a ramena, druhého horolezca evakuovali z miesta s poranením driekovej časti chrbtice. Tretí, nezranený pokračoval ďalej v zostupe s horským záchranárom. Obaja zranení horolezci boli prevezení na Popradské pleso, kde ich záchranári preložili na palubu a transportovali na ďalšie vyšetrenie do Nemocnice v Poprade. Popoludní boli záchranári požiadaní o pomoc do Slovenského raja pre muža, ktorý pocítil náhlu slabosť s prekolapsovým stavom. Pilot pristál na lúke v Malej Poľane, kde si záchranári prevzali 74-ročného pacienta do svojej starostlivosti od záchranárov HZS. Po podaní liečby, po ktorej sa pacientovi uľavilo, bol pacient letecky transportovaný do nemocnice v Spišskej Novej Vsi. Základňa VZZS v Košiciach mala tiež poriadne rušný deň. Okrem troch letov, ktoré boli indikované pre pacientov s nutnosťou prevozu do vyšších zdravotnícky zariadení (vážne poranenie chrbtice, popáleniny dieťaťa a srdcové zlyhanie) leteli popoludní záchranári na pomoc aj 32-ročnému mužovi, ktorý v obci Streda n/Bodrogom spadol zo štvorkolky. Pilot vrtuľníka pristál v obci, v blízkosti miesta nehody. Muž s poranením hlavy si na okolnosti nehody vôbec nepamätal. Posádka si pacienta prevzala do svojej starostlivosti od záchranárov RZP. Po doplnení liečby a preložení na palubu bol pacient s otrasom mozgu a zlomenou hornou končatinou v stabilizovanom stave prevezený na Kli