Dvom lyžiarom pomáhali leteckí záchranári

Popradská posádka leteckých záchranárov bola dnes popoludní privolaná na pomoc do Vysokých Tatier skialpinistovi, ktorý vo Veľkej Zmrzlej doline utrpel pád dlhý približne 30 metrov. Po rekognoskácií terénu bola lekárka k zranenému vysadená z paluby pomocou navijaka. 23-ročný muž utrpel úraz hlavy a poranenie dolnej končatiny s rozsiahlou tržnou ranou. V transportnej sieti bol z miesta evakuovaný, počas medzipristátia pri Chate pri Zelenom plese ho záchranári preložili na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s úrazom hlavy a vážnym úrazom dolnej končatiny bol letecky prevezený do nemocnice v Poprade. Krátko po návrate na svoju základňu dostali záchranári ďalšiu požiadavku. Tentokrát išlo o súčinnosť pri záchrannej akcii pod vrchom Baranec. Išlo o 24-ročnú snowboardistku, ktorá sa pošmykla a padala dole strmým terénom, pričom si poranila hlavu a hrudník. Na palubu vrtuľníka sa v Žiarskej doline pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby a spoločne tak záchranári smerovali k miestu určenia. Zranenú ženu z miesta záchranári evakuovali a previezli do Žiarskej doliny, kde čakala lekárka leteckých záchranárov. Po ošetrení a doplnení liečby bola pacientka v stabilizovanom stave pri vedomí vrtuľníkom prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.