2008-07-31

Vrtuľník LZZS ATE z Popradu zasahoval dnes popoludní vo Veľkej studenej doline vo Vysokých Tatrách. Na chodníku medzi Sivými plesami a Priečnym sedlom sa pošmykla a poranila si dolnú končatinu 51-ročná česká turistka z Brna. Pacientka bola vyšetrená a ošetrená lekárom LZZS ATE z Popradu. Následne ju vrtuľník LZZS ATE previezol do popradskej nemocnice. Pri zásahu spolupracovali aj záchranári HZS.

2008-07-31

V katastri obce Kociha, okr. Rimavská Soboty, dnes predpoludním po 9:00 hod. v lesnom poraste pri pílení dreva utrpel poranenia hrudníka a brucha 19- ročný Lukáš S. z Rimavskej Soboty. Na miesto nehody letela banskobystrická posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE. Po poskytnutí prvej pomoci bol lesný robotník transportovaný do nemocnice v Rimavskej Sobote. Po nevyhnutnom lekárskom vyšetrení bol opäť vrtuľníkom prepravený do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Posádky LZZS ATE tohto roku pomáhali pri viac ako 10 lesných úrazoch. Je to raz toľko ako v minulom roku. Najúčinnejšou pomocou pri lesných úrazoch, ale aj pri náhlom zhoršení zdravotného stavu ľudí, turistov, detí, lesných robotníkov a pod. pohybujúcich sa v ťažkodostupnom teréne je letecká záchrana, samozrejme vtedy, keď je priaznivé letové počasie. Záchrana zo vzduchu o dlhé hodiny skracuje utrpenie pacientov a dáva im šancu čo najrýchlejšie sa dostať do nemocnice. Núdzové číslo LZZS ATE na celom Slovensku je 18155.

2008-07-28

Medzi obcami Pata a Pusté Sady, okr. Galanta, sa zrazil dnes podvečer 22- ročný motocyklista Banislav S. z Paty s bagrom. Poranil si krčnú chrbticu a hrudník. Nitrianska posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE ho, po poskytnutí prvej pomoci, previezla do nemocnice na bratislavských Kramároch.

2008-07-26

V Beladiciach, okr. Zlaté Moravce, údajne pri vypaľovaní trávy za domom, utrpel dnes popoludní popáleniny 2. stupňa na 25 % tela 23 ročný M.V. Po ošetrení posádkou RZP a posádkou Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE v Nitre bol vrtuľníkom prevezený do Popáleninového centra nemocnice v Bratislave - Ružinove.

2008-07-26

V osade Kozelník pri Banskej Štiavnici spadol dnes ráno z rebríka 51-ročný Milan Z. z Košíc. Po páde z výšky približne 3 m si poranil chrbticu. Na mieste nehody zasahovala banskobystrická posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE, ktorá pacienta, po poskytnutí prvej pomoci, prepravila do Rooseveltovej nemocnice v B. Bystrici

2008-07-25

Na Donovaloch, v miestnej časti Buly, poštípala dnes popoludní 7- ročného chlapca M.S. zo Žiliny vretenica. Chlapec sa hral blízko domu. Prvú pomoc mu poskytli rodičia, ktorí vysali ranu na päte. Zasahovala aj posádka RZP - Donovaly. Po poskytnutí prvej pomoci chlapca prepravila banskobystrická posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE do Rooseveltovej nemocnice v B. Bystrici. Bol to tohto roku druhý zásah LZZS ATE pri poštípaní hadom. Pred niekoľkými dňami had uhryzol mladú brigádničku zo Šumiaca v poraste pod masívom Kráľovej hole.

2008-07-25

Na cestnom obchvate pri Ožďanoch, okr. Rimavská Sobota sa dnes popoludní zrazili dve osobné autá. Vodiča hondy, ktorý dostal šmyk a narazil do felície, náraz vyhodil z auta. Preletel cez zvodidlá a bol na mieste mŕtvy. V druhom aute, vo felícii, cestovali manželia z Košíc. Žena po náraze zostala zakliesnená v aute a tam aj zomrela. Jej manžela resuscitovala privolaná banskobystrická posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE. Pokusy o oživenie vodiča felície boli neúspešné. Na mieste nehody zahynuli traja ľudia.

2008-07-22

Srdcová slabosť prerušila túru 70 - ročnej poľskej turistky K.D. z Olsztynu. Na zimnom chodníku zo Štrbského Plesa na Popradské pleso ju dnes popoludní ošetrila lekárka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE Iveta Križalkovičová. Posádka vrtuľníka LZZS ATE turistku dopravila do popradskej nemocnice.

2008-07-21

Vo Furkotskej doline vo Vysokých Tatrách si dnes podvečer poranila členky na oboch nohách 58- ročná turistka Hana V. z Mariánskych Lázní v Českej rebublike. Po poskytnutí prvej pomoci ju posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE dopravila do popradskej nemocnice.

2008-07-21

Dnes popoludní, krátko po 12:00 hod. spadla do Studenovodských vodopádov pod Reinerovou chatou vo Vysokých Tatrách, 45 ročná poľská turistka Beata S. z Stalowej Wody. Posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby bola pripravená letieť na pomoc okamžite po správe z Krajského operačného strediska IZS, ktoré nehodu LZZS ATE oznámilo o 12:34 hod. LZZS ATE bola uvedená do pohotovosti. Až o hodinu neskôr bola vyzvaná na záchranný let s lekárkou na palube. Lekárka LZZS ATE sa pripojila k lekárovi Rýchlej lekárskej pomoci EMS , ktorý bol na mieste nehody skôr, ale oživovacie pokusy oboch lekárov boli neúspešné.