2007-09-30

V kameňolome v Tatranskej Kotline v Belianskych Tatrách dnes okolo 17:30 hod. na cvičnej horolezeckej stene utrpela úraz hlavy 27 ročná Jana Z. z Spišskej Belej. Stalo sa to pri spoločnom zlaňovaní, keď jej spolulezec urobil chybu. Po dopade na zem uvoľnil lano a spolulezkyňa spadla z výšky približne 10 metrov na kamennú suť. Bola v bezvedomí. Posádka Leteckej záchrannej služby ATE z Popradu pilot Andrej Kohút, lekár Ján Stankovič a záchranár Ján Horevaj ju po ošetrení prepravila do popradskej nemocnice.

2007-09-29

Posádka vrtuľníka LZZS ATE z košického strediska letela dnes popoludní na pomoc 53 ročnému pacientovi v Mlynkách, okr. Spišská Nová Ves. Aj napriek resuscitácii sa ho nepodarilo zachrániť. Pravdepodobne mu zlyhalo srdce.

2007-09-29

Dnes popoludní skolaboval v Spálenej doline pod Baníkovským sedlom v Západných Tatrách 55 ročný český turista z Prahy. Na výzvu HZS letela mu na pomoc posádka Leteckej záchrannej služby ATE z Popradu - pilot Ján Rušin, lekár Henryk Zajac a záchranár Milan Penxa. Keďže bolo nepriaznivé počasie a silný vietor posádka pristála na heliporte na Zverovke. Keď turistu horská služba zniesla trochu nižšie posádka a počasie sa trochu zlepšilo odštartovala aj napriek silnej turbulencii a letela turistovi do Spálenej doliny na pomoc. Lekár s pomocou navijaka dopravil českého turistu na palubu vrtuľníka, ktorý ho transportoval s podozrením na akútnu koronárnu príhodu do nemocnice v L. Mikuláši a potom do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

2007-09-29

Horolezecké dobrodružstvo 14 ročnej Lujzy T. z Trnavy sa skončilo úrazom hlavy a ďalšími poraneniami. Dnes popoludní malá "horolezkyňa" sa s rodičmi vybrala na Havraniu skalu pri Smoleniciach v Malých Karpatoch. Pravdepodobne počas lezenia spadla z výšky približne dvoch metrov po tom ako ju do hlavy trafil padajúci kameň. Úraz sa stal v neprístupnom horskom teréne. Na pomoc zranenej letela posádka vrtuľníka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE z bratislavského strediska. Po pristáti lekár ošetril pacientku a potom ju vrtuľník previezol do Detskej fakultnej nemocnice na Kramároch v Bratislave.

2007-09-26

Veľmi ťažká záchranná akcia sa popoludní začala v masíve Gerlachu vo Vysokých Tatrách. Podľa prvých správ pri zostupe z vrcholu sa v hornej časti Batizovskej próby pošmykol na snehu 62 ročný slovenský turista zo Zvolena. . Po asi 400 metrovom páde sa ťažko zranil. Popoludní sa začala komplikovaná záchranná akcia. Po žiadosti HZS o pomoc na miesto nehody letela posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu. Premenlivé počasie a nízka oblačnosť nedovolili posádke zasiahnúť priamo na mieste nehody. Po dohode vysadil vrtuľník pod Batizovskou próbou prvých záchranárov, ktorí začali vystupovať k zranenému Poliakovi. Celkom v priebehu niekoľkých hodín posádka LZZS ATE pilot János Bók, lekár Marek Rigda a záchranár Milan Penxa vyviezla pod Gerlach 10 záchranárov a technický materiál. Posádka vrtuľníka potom čakala na výzvu HZS a zlepšenie počasia na popradskom letisku. Keď sa okolo 16:45 počasie zlepšilo letela do Batizovskej doliny. Na mieste nehody bol vysadený lekár. Počasie sa však v okamihu zhoršilo a tak posádka vrtuľníka nestihla naložiť slovenského turistu a lekára na palubu. Záchranári zostupili aj s lekárom dolnou časťou Batizovskej próby na Sliezsky dom a potom turistu dopravili do popradskej nemocnice.

2007-09-26

Prvú nočnú záchrannú akciu na Slovensku, počas ktorej pilot vrtuľníka použil vo vysokohorskom teréne špeciálne okuliare na nočné videnie, uskutočnila dnes v noci posádka Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe. Zachraňovala 53 ročného českého turistu P.S. z Koneprus, okr. Beroun, ktorý sa s rodinou vybral na túru v Západných Tatrách. Turista s manželkou schádzal z Račkovho sedla k Račkovým plesám. Noha, ktorú mu pred časom operovali nevydržala celodennú námahu v ťažkom chodeckom teréne . Keďže sa blížila noc a manželia nemali svetlo, rozhodli sa o pomoc požiadať Horskú záchrannú službu . Po príchode záchranárov sa ukázalo, že v ťažkom teréne bude transport zraneného turistu veľmi zložitý a pacient námahu nevydrží. Po výzve HZS Krajské operačné stredisko integrovaného záchranného systému požadalo o pomoc Leteckú záchrannú službu ATE v Poprade . V tom čase, bolo už po pol noci, posádka vrtuľníka - pilot János Bók, lekár Marek Rigda a záchranár Ján Horevaj transportovala iného pacienta do ružomberskej nemocnice. Počasie nebránilo tomu, aby vrtuľník LZS ATE nabral kurz do Račkovej doliny. Po zložitých letových manévroch, keď veľmi dobre posádke pomohli záchranári z HZS, ktorí vybrali a osvetlili pristávaciu plochu, pilot pristál pri Račkových plesách. Posádka o 1:30 hod. naložila pacienta na palubu a transportovala ho do popradskej nemocnice.

Čítať viac

2007-09-23

Počas zostupu zo sedla Ostrvy na Popradské pleso, si dnes popoludní, po páde na turistickom chodníku, poranil ľavú dolnú končatinu 33 ročný slovenský turista M.D. z Trnavy. Na miesto nehody letela posádka vrtuľníka Leteckej záchrannej zdravotnej služby ATE - pilot Ján Rušin, lekár Marek Rigda a záchranár Ján Horevaj.Po poskytnutí prvej pomoci bol pacient transportovaný do popradskej nemocnice.

2007-09-20

Približne 50 metrov pod vrcholom Baranca / 2184 m.n.m./ v Západných Tatrách o pol piatej popoludní náhle odpadol 60 ročný anglický turista. Na hrebeňovej túre bol so svojimi slovenskými priateľmi. Horská záchranná služba požiadala o pomoc LZZS ATE. Po prílete na miesto nehody o 18:02 hod. lekár po neúspešných oživovacích pokusoch konštatoval smrť. Telo nebohého turistu transportovala posádka vrtuľníka LZZS do Popradu, kde bolo odovzdané polícii.

2007-09-07

Na železničnej trati medzi Pezinkom a Šenkvicami zrazil dnes ráno vlak približne 50 ročného muža. Na miesto nehody letela posádka LZZS z bratislavského strediska. Lekár na mieste nehody konštatovak smrť muža.

2007-09-02

Nehoda autobusu vezúceho folkloristov z horského hotela Poľana pod vrcholom rovnomenného kopca do Hriňovej sa stala krátko po 20:00. Podľa neoficiálnych informácií zlyhali autobusu v prudkom klesaní brzdy a následne na úzkej kľukatej ceste nezvládol pravotočivú zákrutu, prerazil zvodidlá a spadol do zhruba 15-metrovej rokliny. Pri nehode zahynuli dve ženy a dvaja muži. Vrtuľník letel na pomoc po výzve KOS o 20:30 hod. Pilot nemohol pristáť priamo na mieste nehody. Posádka našla vo veľmi ťažko prístupnom zalesnenom teréne miesto na pristátie vzdialené približne 500 metrov o havarovaného autobusu. K zraneným sa lekár a záchranár však dostali sanitkou, ktorá ich, vzhľadom na náročnosť terénu, musela dopraviť po kľukatej 3 km dlhej lesnej ceste. Po nej sa vrátili aj so zranenou ženou k vrtuľníku, ktorý ju dopravil do Rooseveltovej nemocnici v B. Bystrici.