Dopravná nehoda na diaľnici D1 pri Ilave

V ranných hodinách dnes zasahovala posádka VZZS ATE z Trenčína pri dopravnej nehode na diaľnici D1 pri Ilave v smere do Bratislavy. Osobné auto tam zišlo z cesty a prevrátilo sa na strechu, v aute sa nachádzal len vodič, ku ktorému boli privolaní pozemní aj leteckí záchranári. Vodiča z auta vyslobodili hasiči, primárne ošetrenie mu poskytla posádka RZP, po prílete vrtuľníka ho prevzala do starostlivosti jeho posádka. 55-ročný muž bol pri vedomí, utrpel poranenie hlavy a chrbtice. Po preložení na palubu vrtuľníka ho previezli do nemocnice v Trenčíne.

Muž privalený traktorom v Nižnom Komárniku

Leteckí záchranári z Košíc leteli dnes popoludní na pomoc mužovi, ktorý sa v obci Nižný Komárnik v svahu prevrátil s traktorom. Muž utrpel poranenie hlavy a hrudníka, pri príchode záchranárov bol pri vedomí. Po ošetrení ho posádka vrtuľníka v spolupráci so zasahujúcou RZP preložila na palubu vrtuľníka a previezla do prešovskej nemocnice.

4-ročného chlapca pohrýzol pes

K zranenému 4-ročnému chlapcovi v obci Buková (okres Trnava) bol dnes dopoludnia privolaný vrtuľník s posádkou zo strediska VZZS ATE v Bratislave. Chlapca pohrýzol pes do hlavy, mal tiež odreniny v oblasti tváre. Pri prílete vrtuľníka bol chlapec pri vedomí a s leteckými záchranármi pri ošetrovaní príkladne spolupracoval. Po poskytnutí zdravotnej pomoci chlapca preložili na palubu vrtuľníka, v sprievode jeho mamy ho previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre. Na zásahu spolupracovali leteckí záchranári s privolanou posádkou RZP a políciou.

V Jarovniciach zrazil motocykel 3,5-ročné dieťa

Posádka VZZS ATE z Košíc letela dnes v obedňajších hodinách do obce Jarovnice na pomoc 3,5-ročnému chlapcovi, ktorého zrazil motocykel. Chlapca primárne ošetrila ambulancia Rýchlej lekárskej pomoci. Privolaný vrtuľník s posádkou pristál na ihrisku v obci, kde leteckí záchranári pacienta prevzali do starostlivosti. Chlapec mal odreniny na celom tele a poranenie hlavy, napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu ho previezli do UN L. Pasteura Košice.

Vrtuľník z Banskej Bystrice zasahoval v Banskej Štiavnici

V dopoludňajších hodinách dnes došlo k úrazu 64-ročného muža počas práce s rozmetadlom v záhrade. Muž utrpel devastačné poranenie dolnej končatiny, privolaná bola posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Banskej Bystrice aj Rýchla zdravotná pomoc. Muža primárne ošetrila posádka RZP, po prílete vrtuľníka v Banskej Štiavnici ho prevzali do starostlivosti leteckí záchranári. V stabilizovanom stave previezli pacienta vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

Výbuch v obci Kunešov

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zasahovala dnes podvečer v obci Kunešov, kde pri výbuchu trhaviny utrpel 51-ročný muž devastačné poranenia hornej a dolnej končatiny. Lekára spustili k zranenému z paluby na lane, muža v teréne ošetril a pripravil na transport vrtuľníkom, ktorý medzičasom pristál. Následne muža v spolupráci s pozemnými záchranármi preložili na palubu vrtuľníka a transportovali do banskobystrickej nemocnice.

Vrtuľník s posádkou z Trenčína letel na pomoc cyklistovi

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE privolali dnes popoludní k zranenému cyklistovi, ktorý spadol z bicykla na vrchu Salašky. Lekár leteckých záchranárov bol vysadený z opretia vrtuľníka, 56-ročnému mužovi v teréne ošetril poranenie hornej končatiny a rebier. V spolupráci s hasičmi ho preložili na palubu vrtuľníka, ktorý medzičasom pristál v blízkosti zraneného. Muža následne vrtuľníkom transportovali do trenčianskej nemocnice.

Popradskí leteckí záchranári zasahovali až do neskorých večerných hodín

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Poprade prijalo dnes popoludní tri výzvy na zásah do terénu. Prvý let popoludní smeroval do Vysokých Tatier, vrtuľník s posádkou letel na pomoc dehydratovanej a vyčerpanej turistke na Téryho chate. 15-ročné dievča po ošetrení previezli vrtuľníkom z Tatier do popradskej nemocnice. Druhýkrát letel vrtuľník z Popradu do Tatier k približne 40- metrovému pádu horolezca vo Veľkej Studenej doline. Na zásahu spolupracovali leteckí záchranári s Horskou záchrannou službou, ich pracovník bol z kabíny vrtuľníka spustený k zranenému, na mieste musel žiaľ skonštatovať smrť. Vo večerných hodinách boli popradskí leteckí záchranári privolaní k úrazu cyklistu v Pieninách. Cyklista po páde z bicykla utrpel poranenie dolnej končatiny, primárne ho ošetrila ambulancia RZP. Po prílete vrtuľníka prevzala muža do starostlivosti jeho posádka, pacienta transportovali do Nemocnice Poprad.

Výbuch plynu v obci Čierny Balog

V dopoludňajších hodinách zasahovali dnes leteckí záchranári z Banskej Bystrice pri výbuchu plynu v obci Čierny Balog. Pri výbuchu sa zranili dve osoby, po prílete vrtuľníka z Banskej Bystrice prevzala jeho posádka do starostlivosti 33-ročnú ženu, ktorá mala popáleniny na približne 30% povrchu tela. Po ošetrení a napojení na umelú pľúcnu ventiláciu previezli pacientku vrtuľníkom do popáleninového centra Košice - Šaca. Druhého pacienta previezli pozemní záchranári do nemocnice v Brezne, kde ho prevzala ďalšia posádka vrtuľníka privolaná z Popradu. Let popradského vrtuľníka s pacientom na palube smeroval tiež do nemocnice Košice - Šaca.

Vrtuľník z Košíc zasahoval pri dopravnej nehode

K dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste pri obci Chotča (okres Stropkov), bola dnes privolaná posádka zo strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Košiciach. Po tom, ako osobné auto zišlo z cesty, potrebovalo pomoc leteckých záchranárov 9-ročné dieťa s poranením hlavy. Po pristátí vrtuľníka dieťa ošetrila lekárka leteckých záchranárov, následne ho preložili na palubu a v stabilizovanom stave previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach. Vodičku auta prevzala do starostlivosti zasahujúca posádka RLP.