Muž spadol z lešenia z výšky 7 metrov

Dnes ráno bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad k úrazu pracovníka na stavbe v Spišskej Starej Vsi. 21-ročný muž spadol z lešenia z výšky približne 7 metrov. Lekára spustili z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka, muža s poranenou chrbticou na mieste ošetril. V spolupráci s posádkou RZP ho previezli na futbalové ihrisko, kde medzičasom pristál vrtuľník. Po preložení na palubu vrtuľníka bol transportovaný do Nemocnice Poprad.

Muža uštipli včely do tváre, na pomoc letel vrtuľník

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny prijalo dnes popoludní požiadavku na zásah v obci Maršová-Rašov, kde 38-ročného muža poštípali do tváre včely. Muža s anafylaktickým šokom po ošetrení previezli vrtuľníkom do žilinskej nemocnice.

Muža pritlačilo nákladné auto

V ranných hodinách dnes letel vrtuľník so záchranným tímom zo strediska Žilina do obce Ďuričina. Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k mužovi, ktorý sa pohyboval medzi dvomi nákladnými autami. Jedno z nich sa uvoľnilo a pritlačilo muža k druhému autu. 36-ročného muža museli vyslobodiť hasiči, v blízkosti miesta nehody nebolo vhodné miesto na pristátie vrtuľníka, lekára z kabíny spustili k zranenému na lane. Pacient bol pri vedomí, utrpel poranenie hrudníka a dolnej končatiny. Po poskytnutí prednemocničnej zdravotnej starostlivosti ho vrtuľníkom previezli do žilinskej nemocnice.

Leteckí záchranári z Popradu aj Košíc zasahovali pri úrazoch detí

Vo večerných hodinách bola dnes k úrazu dvoch detí privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu. Z balkóna rodinného domu v Liptovskej Tepličke sa uvoľnilo zábradlie, vypadli z neho dve deti. Posádka vrtuľníka prevzala na mieste od pozemných záchranárov 4-ročné dieťa, s odreninami ho v stabilizovanom stave previezli do Nemocnice Poprad. Druhé, 6-ročné dieťa, prevzali do starostlivosti pozemní záchranári. Približne v tom istom čase prijala výzvu na zásah pri úraze dieťaťa aj košická posádka. V obci Strážske (okres Michalovce) na seba vylialo horúcu kávu 2-ročné dieťa. Privolaný vrtuľník z Košíc pristál na futbalovom ihrisku, lekár leteckých záchranárov dieťaťu ošetril poranenie a pripravil ho na prevoz vrtuľníkom. Pacienta s 2.stupňom popálením na menej ako 15% povrchu tela previezli do Nemocnie Košice - Šaca.

Hromadná dopravná nehoda na Seneckej ceste

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Bratislava dnes popoludní privolali k dopravnej nehode na Seneckej ceste, zrazilo sa tam päť áut, na mieste zasahovali pozemní záchranári. Po prílete vrtuľníka k miestu nehody prevzali leteckí záchranári 58-ročného muža s poranením hrudníka. Muža v stabilizovanom stave preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove. Ostatných zranených previezli do nemocnice pozemní záchranári.

Leteckí záchranári z Bratislavy aj Nitry zasahovali pri úrazoch hlavy

V popoludňajších hodinách dnes zasahovala posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Bratislavy aj Nitry. Bratislavskí leteckí záchranári zasahovali v obci Lozorno (okres Malacky), kde na futbalovom ihrisku prevzali od pozemných záchranárov 35-ročného muža, ktorý spadol z rebríka z výšky približne troch metrov. Muž dopadol na betón, utrpel vážne poranenie hlavy. Posádka vrtuľníka mu po prevzatí zabezpečila dýchacie cesty, napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu ho transportovali do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre. Vrtuľník s posádkou z Nitry letel k dopravnej nehode pri obci Horný Bar (okres Dunajská Streda). Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k 22-ročnému zranenému motocyklistovi. Muž bol po páde z motocykla v bezvedomí, primárne ho ošetrila posádka RLP, po prílete vrtuľníka ho prevzali do starostlivosti leteckí záchranári. Pacienta s poranením hlavy previezli taktiež do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre.

Leteckí záchranári z Bratislavy pomáhali lesnému pracovníkovi

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Bratislave prijalo dnes požiadavku na let k zranenému lesnému pracovníkovi v lese pri obci Doľany (okres Pezinok). 41- ročnému mužovi pri pílení spadol strom na dolnú končatinu, spod stromu sa vyslobodil sám, jeho poranenie si však vyžadovalo ošetrenie na mieste. Po pristátí vrtuľníka museli záchranári k zranenému stúpať ešte asi 20 minút v lesnom teréne, na mieste ho ošetrili a preniesli späť k vrtuľníku. S pacientom následne leteli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

V Hriňovej sa zrazili dve osobné autá

K dopravnej nehode v obci Hriňová letela dnes predpoludním posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Po zrážke dvoch áut potrebovala prevoz vrtuľníkom 43-ročná žena. Leteckí záchranári z Banskej Bystrice prevzali zranenú od posádky RZP, ženu s polytraumou preložili na palubu vrtuľníka a previezli do banskobystrickej nemocnice, kde ju odovzdali lekárom Oddelenia úrazovej chirurgie.

Pri Považskej Bystrici ostala pri diaľnici prevrátená dodávka

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Žilina letela dnes popoludní k dopravnej nehode na diaľnici D1 pri Považskej Bystrici smerom na Žilinu. Pomoc leteckých záchranárov privolali k nehode dodávky, ktorá zišla z cesty a ostala prevrátená pri diaľnici. Na miesto boli vyslaní pozemní aj leteckí záchranári, jednému členovi posádky už pomôcť nemohli, svojim zraneniam žiaľ na mieste podľahol. Posádka vrtuľníka po prílete na diaľnicu prevzala do starostlivosti 25-ročného muža, ktorý utrpel poranenie hlavy a mal viacero odrenín. Muž bol pri vedomí, po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti na mieste nehody ho záchranári preložili na palubu vrtuľníka a leteli s ním do nemocnice v Považskej Bystrici. Pri nehode bol zranený ešte jeden člen posádky, ktorého prevzali pozemní záchranári.