Leteckí záchranári pomáhali poľskému turistovi v Slovenskom raji

Poľskému turistovi, ktorý si počas túry v Slovenskom raji poranil dolnú končatinu, dnes popoludní pomáhali v teréne leteckí aj horskí záchranári. Vrtuľník leteckých záchranárov vzlietol zo strediska Poprad, smeroval do oblasti Kláštorisko, kde na pomoc čakal 30-ročný turista. Lekára vysadili z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka, v spolupráci s horskými záchranármi zranenému ošetril dolnú končatinu. Pacienta spolu s lekárom vrtuľník evakuoval z terénu na lane, počas medzipristátia ho preložili na palubu a leteli s ním do Nemocnice Poprad.

Posádka vrtuľníka z Košíc pomáhala 2-ročnému dieťaťu

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Košice privolali dnes večer do obce Ruská Nová Ves. Rýchly prevoz vrtuľníkom tam potrebovalo 2-ročné dieťa, ktoré sa údajne topilo v sude s vodou. Na pomoc privolali ambulanciu RLP aj leteckých záchranárov. Posádka RLP dieťa úspešne resuscitovala, po prílete vrtuľníka na ihrisko v obci prevzali pacienta do starostlivosti leteckí záchranári. Dieťa napojené na umelú pľúcnu ventiláciu preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Dopravná nehoda na R1 Pribina

Leteckí záchranári zasahovali dnes ráno pri dopravnej nehode na rýchlostnej komunikácii R1 Pribina. Pri výjazde na Lehotu zišlo z cesty osobné auto, prevrátilo sa a skončilo na poli. V aute sa nachádzali štyria zranení, k nehode vyrazili ambulancie RLP, RZP, na pomoc privolali aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Nitra. Posádka vrtuľníka prevzala po prílete najťažšie raneného muža, ktorý sedel za vodičom auta, utrpel vážne poranenia viacerých častí tela, bol pri vedomí. 23-ročného muža napojili na umelú pľúcnu ventiláciu a po preložení na palubu vrtuľníka previezli do nemocnice v Nitre, kde ho odovzdali lekárom Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Leteckí záchranári zo Žiliny pomáhali cyklistovi pod Strečnom

K zranenému cyklistovi, ktorý po páde z bicykla utrpel poranenie dolnej končatiny, dnes popoludní privolali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Žilina. Muž sa nachádzal na turistickom chodníku pod Strečnom, kde nebolo možné pristáť, lekára k nemu spustili z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka. Po ošetrení v teréne ho s pomocou cyklistových kamarátov preniesli približne 500 metrov na miesto, kde medzičasom pristál vrtuľník. Po preložení na palubu vrtuľníka transportovali 42-ročného muža do žilinskej nemocnice

Dopravná nehoda medzi Malackami a obcou Veľké Leváre

V ranných hodinách dnes zasahovala posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy. Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k dopravnej nehode medzi Malackami a obcou Veľké Leváre, kde osobné auto s dvoma cestujúcimi zišlo z cesty a narazilo do stromu. Po prílete k miestu nehody prevzala posádka vrtuľníka do starostlivosti ťažšie zraneného muža, ktorý utrpel poranenia dolných končatín. 29-ročného muža napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu previezli vrtuľníkom do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove. Ľahšie zraneného prevzala zasahujúca posádka RLP.

Pilčíka pri obci Hostie zasiahol padajúci strom

Vrtuľník s posádkou zo strediska VZZS ATE v Nitre privolali dnes k úrazu lesného pracovníka, ktorého pri obci Hostie (okres Zlaté Moravce) zasiahol padajúci strom. 27-ročný muž ostal v bezvedomí, na pomoc mu privolali pozemných aj leteckých záchranárov. Ošetrenie v teréne poskytla pacientovi posádka RLP, ktorá ho odovzdala do rúk leteckých záchranárov. Muža napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu previezli vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice Nitra na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Lyžiar v Nízkych Tatrách padal približne 300 metrov

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad letela dnes do Nízkych Tatier na pomoc poľskému lyžiarovi. 40-ročný lyžiar v Derešskom kotli padal približne 300 metrov, poranil si viaceré časti tela, najmä oblasť hrudníka. Pri zranenom zasahovali horskí záchranári, na pomoc privolali aj vrtuľník. Lekára z paluby vrtuľníka spustili do terénu na lane, lyžiarovi poskytol prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. Zraneného po ošetrení previezli vrtuľníkom do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Na lesného pracovníka spadol kmeň stromu

Vrtuľník s posádkou zo strediska Žilina letel dnes na pomoc lesnému pracovníkovi pri obci Makov. Pri prevoze dreva spadol na pracovníka kmeň stromu, zasiahol ho do oblasti hrudníka a brušnej dutiny. Vrtuľník pristál na okraji lesa neďaleko zraneného. 29-ročný muž bol pri príchode lekára pri vedomí, po ošetrení ho záchranári preložili na palubu vrtuľníka. S podozrením na vnútrobrušné poranenie ho v stabilizovanom stave previezli do žilinskej nemocnice.