Leteckí záchranári z Popradu pomáhali turistovi aj cyklistovi

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu bola dnes ráno privolaná do Vysokých Tatier. Pri Téryho chate sa nachádzal 33-ročný muž, ktorý utrpel tržné poranenie dolnej končatiny. Privolaný vrtuľník pristál na vhodnej pristávacej ploche v blízkosti chaty. Po ošetrení zranenia bol pacient letecky prevezený na stredisko VZZS v Poprade, odkiaľ si po prevzala rýchla zdravotná pomoc. Krátko potom boli leteckí záchranári opäť vyzvaní na zásah. Tentokrát išlo o 75-ročného cyklistu, ktorý na ceste tesne za Popradom smerom do Spišského Bystrého pocítil náhlu nevoľnosť, spadol z bicykla a upadol do bezvedomia. Prítomný okoloidúci svedok zahájil okamžitú laickú resuscitáciu. Po príchode leteckých záchranárov pokračovala lekárka leteckých záchranárov v spolupráci s pozemnými záchranármi a príslušníkmi polície v ďalšej rozšírenej resuscitačnej starostlivosti, ktorá bola napokon úspešná. Následne bol pacient v sprievode lekárky leteckých záchranárov pozemne prevezený na centrálny príjem do popradskej nemocnice.

Dopravná nehoda pri obci Lokca

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny letela dnes popoludní k dopravnej nehode, ktorá sa stala tesne za obcou Lokca (okres Námestovo). Po čelnej zrážke dvoch osobných motorových vozidiel ostalo na mieste niekoľko zranených osôb. Po prílete vrtuľníka k miestu udalosti si lekár leteckých záchranárov prevzal do svojej starostlivosti ťažko zraneného 12-ročného chlapca. Utrpel vážne poranenie brucha, dolnej končatiny a úraz hlavy. Po preložení na palubu vrtuľníka smerovali leteckí záchranári so zraneným chlapcom na detské oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Martine. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Pri Zamkovského chate zasahoval vrtuľník

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes popoludní do Vysokých Tatier, kde ich pomoc potreboval 47-ročný muž. Počas turistiky v blízkosti Zámkového chaty pocítil náhlu nevoľnosť s následným kŕčovým stavom. K posádke vrtuľníka sa na palubu pridal aj člen Horskej záchrannej služby. Po prílete vrtuľníka k miestu, kde sa zranený nachádzal bola lekárka leteckých záchranárov spolu s horským záchranárom do terénu spustená pomocou palubného navijaka. Po ošetrení a pripravení na letecký transport bol pacient z terénu evakuovaný a počas medzipristátia na Skalnatom plese preložený na palubu vrtuľníka. Leteckí záchranári následne pacienta pri vedomí v stabilizovanom stave transportovali do nemocnice v Poprade.

Zranenému motocyklistovi v Makove pomáhal vrtuľník

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny letela dnes popoludní na pomoc zranenému motocyklistovi. Na ceste medzi obcami Makov a Kolárovice (okres Bytča) spadol z motorky 31-ročný muž. Po páde si poranil chrbtovú oblasť, utrpel povrchové odreniny a pomliaždeniny hornej končatiny. Po primárnom ošetrení priviezli pozemní záchranári zraneného muža k vrtuľníku, ktorý pristál na najbližšom vhodnom mieste na pristátie. Následne bol preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave letecky prevezený na úrazový príjem Fakultnej nemocnice v Žiline.

Nehoda pri železničnej trati

Leteckí záchranári z Nitry leteli dnes dopoludnia k úrazu 32-ročného muža, ktorý bol nájdený v obci Želiezovce (okres Levice), vedľa železničnej trate. Pacienta s poruchou vedomia a tržnými ranami na hlave primárne ošetrila privolaná rýchla lekárska pomoc. Pilot vrtuľníka pristál na vhodnej pristávacej ploche v blízkosti miesta udalosti. Po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient na umelej pľúcnej ventilácii letecky transportovaný na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice v Nových Zámkoch.

Záchranársky vrtuľník zasahoval na Čertovej skale

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE prijala dnes popoludní požiadavku o pomoc pre 64-ročnú ženu, ktorá sa počas turistiky v oblasti Čertovej skaly (pri obci Budča) pošmykla a spadla. Utrpela pritom otvorenú zlomeninu dolnej končatiny. Po prílete vrtuľníka k miestu nehody bol lekár spustený k zranenej pomocou palubného navijaka. Po ošetrení a zafixovaní poranenia bola zranená žena z terénu evakuovaná a letecky transportovaná do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Košickí leteckí záchranári pomáhali obarenému dieťaťu

Posádka leteckých záchranárov z Košíc letela dnes popoludní do obce Kaluža (okres Michalovce), kde sa v domácom prostredí obarilo horúcou vodou 7-ročné dieťa. Utrpelo popáleniny na približne 25 – 30 percentách povrchu tela v oblasti horných končatín, brucha a hrudníka. Záchranársky vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kde si lekárka leteckých záchranárov prevzala od rýchlej lekárskej pomoci chlapca do svojej starostlivosti. Po doplnení liečby smeroval záchranársky vrtuľník s pacientom v stabilizovanom stave na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie do Košíc-Šace.

Žilinský vrtuľník zasahoval najskôr v lesnom teréne a neskôr pri dopravnej nehode

Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny letela dnes neskoro popoludní do lesného terénu medzi obcami Dolná a Horná Mariková (okres Považská Bystrica), kde sa mal nachádzať zranený 54-ročný muž. Po prílete vrtuľníka k miestu, kde sa podarilo muža lokalizovať, bol lekár leteckých záchranárov do terénu spustený pomocou palubného navijaka. Zranený muž bol podchladený a dezorientovaný. V spolupráci s pozemnými záchranármi poskytol pacientovi neodkladné zdravotné ošetrenie. Po následnej evakuácii z terénu bol zranený muž s podozrením na epileptický záchvat prevezený na interný príjem nemocnice v Považskej Bystrici. Krátko po návrate na základňu bol letecký záchranársky tím privolaný k dopravnej nehode, ktorá sa stala medzi obcou Kolárovice (okres Bytča) a Makov (okres Čadca). Po zrážke osobného motorového vozidla s motocyklom utrpel 45-ročný motorkár vážny úraz hlavy, hrudníka a horných končatín. Na miesto nehody boli vyslaní aj pozemní záchranári. Lekár bol k zranenému spustený opäť pomocou lanovej techniky. Po neodkladnom ošetrení a napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol pacient v kritickom stave prevezený na urgentný príjem nemocnice v Žiline.

V Želiezovciach zrazilo auto 10-ročné dievča

Leteckí záchranári z Nitry leteli dnes popoludní k dopravnej nehode, ktorá sa stala v Želiezovciach. Osobné motorové vozidlo tam zrazilo 10-ročné dievča na bicykli. Po páde utrpela vážne poranenia viacerých častí tela. Na mieste ju primárne ošetrila privolaná rýchla lekárska pomoc. Následne bola prevezená k vrtuľníku, ktorý pristál na najbližšom vhodnom mieste na pristátie. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bolo zranené dievča v stabilizovanom stave, no s vážnymi poraneniami prevezené do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Zranenému mužovi v lesnom teréne leteli na pomoc leteckí záchranári

Dnes vo večerných hodinách bol letecký záchranársky tím zo Žiliny požiadaný o pomoc pri záchrannej akcii zraneného muža v lesnom teréne v oblasti Čadca-Vojty. Vzhľadom na to, že v zložitom teréne bolo ťažké pozemne nájsť 41-ročného muža, boli do terénu vyslaní leteckí záchranári. Tým sa krátko po prílete do oblasti podarilo zraneného muža lokalizovať. Lekár leteckých záchranárov bol k pacientovi spustený pomocou techniky palubného navijaka. Pacientovi so zlomenými rebrami a s poranením v chrbtovej časti poskytol nevyhnutné zdravotné ošetrenie. Po nabalení do transportného saka bol z terénu evakuovaný a počas medzipristátia preložený na palubu vrtuľníka. Leteckí záchranári ho následne previezli na úrazový príjem nemocnice v Čadci.