Vážny úraz hlavy turistky pri schádzaní zo Zamkovského chaty

V popoludňajších hodinách bola posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu opäť požiadaná o súčinnosť na záchrannej akcii vo Vysokých Tatrách. Počas schádzania zo Zamkovského chaty sa 41-ročná turistka pošmykla na turistickom chodníku a pádom na ostrý kameň utrpela vážne poranenie hlavy. Na miesto bola vyslaná Horská záchranná služba, ktorá pacientke poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie. Po prílete vrtuľníka bola lekárka leteckých záchranárov k pacientke spustená pomocou lanovej techniky. Po nabalení zranenej ženy do transportného saka bola spolu s lekárkou z terénu evakuovaná. Počas medzipristátia na Hrebienku bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave pri vedomí letecky prevezená do nemocnice v Poprade.

Dopravná nehoda pri obci Vyšný Slavkov

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes krátko pred poludním privolaní k dopravnej nehode, ktorá sa stala v obci Vyšný Slavkov (okres Levoča). 49-ročný muž po páde zo škvorkolky utrpel vážne poranenie hlavy a hornej končatiny. Na mieste ho ošetrila privolaná rýchla zdravotná pomoc. Pilot vrtuľníka pristál približne 400 metrov od miesta nehody. Po ošetrení priviezli pozemní záchranári zraneného k vrtuľníku. Lekár leteckých záchranárov pokračoval v neodkladnom zdravotnom ošetrení. Následne bol preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave pri vedomí bol transportovaný do popradskej nemocnice.

Zranenému turistovi pod Malým Rozsutcom pomáhali aj leteckí záchranári

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo žilinského strediska letela dnes popoludní na pomoc do turistickej oblasti Malý Rozsutec (východná časť pohoria Malá Fatra). Počas turistiky sa 27-ročný muž pošmykol, po páde utrpel poranenie hornej končatiny. Na miesto bola vyslaná Horská záchranná služba. Vzhľadom na ťažko dostupný terén boli o súčinnosť požiadaní aj leteckí záchranári. Horskí záchranári zranenému na mieste zafixovali zranenú hornú končatinu. Následne ho preniesli k miestu, kde mohol byť lekár leteckých záchranárov spustený pomocou techniky palubného navijaka. Po nabalení do transportnej sedačky boli spolu s lekárom z terénu evakuovaní. Počas medzipristátia na pracovnej ploche Horskej záchrannej služby vo Vrátnej mu lekár leteckých záchranárov poskytol potrebné ošetrenie. Po preložení na palubu vrtuľníka bol letecky transportovaný do žilinskej nemocnice.

Pri tragickom páde paraglajdistu a vážnom úraze traktoristu zasahoval aj vrtuľník

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes predpoludním na Donovaly, do oblasti Nová hoľa. Počas výcviku paraglajdistov, spadol na zem 26-ročný paraglajdista. Po páde bol v bezvedomí, utrpel rozsiahle poranenie hlavy. Jeho stav si vyžadoval zahájiť okamžitú resuscitáciu, s ktorou začala privolaná Horská záchranná služba a Rýchla zdravotná pomoc. Lekárka leteckých záchranárov bola k pacientovi spustená pomocou techniky palubného navijaka a pokračovala v rozšírenej resuscitácií. Aj napriek veľkej snahe všetkých záchranárov, sa žiaľ, mladého paraglajdistu nepodarilo zachrániť. Krátko potom boli popradskí leteckí záchranári opäť požiadaní o súčinnosť na záchrannej akcii v obci Vojňany (okres Kežmarok). 26-ročný traktorista sa s traktorom prevrátil do potoka, pričom ostal zakliesnený hlavou pod vodou. Privolaní hasiči ho z kabíny traktora vyslobodili a zahájili neodkladnú resuscitačnú starostlivosť. Po prílete vrtuľníka na miesto nešťastia, bola lekárka leteckých záchranárov k zranenému spustená pomocou palubného navijaka. Okamžite pokračovala v rozšírenej resuscitácií, ktorá bola napokon úspešná. V spolupráci so všetkými záchrannými zložkami preniesli zraneného k vrtuľníku, ktorý medzitým pristál približne 400 m od miesta nehody. Po preložení na palubu a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu ho v kritickom stave previezli leteckí záchranári do popradskej nemocnice.

Leteckí záchranári z Nitry prevážali zraneného motorkára

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Nitry bola dnes večer vyslaná na záchrannú akciu na Pezinskú Babu. Po zrážke motorkára s osobným autom utrpel 26-ročný motorkár vážne poranenie hlavy a chrbtice. Privolaní pozemní záchranári poskytli zranenému neodkladné zdravotné ošetrenie. Následne ho priviezli k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál približne 200 m od miesta nehody. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Leteckí záchranári zasahovali pri dvoch pádoch z výšky

Posádka vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy letela dnes dopoludnia do Malaciek k zranenému 32-ročnému mužovi. Po páde zo šiesteho poschodia utrpel rozsiahle poranenia, následne upadol do bezvedomia. Privolaná rýchla lekárska pomoc poskytla zranenému neodkladnú zdravotnú starostlivosť a po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu okamžite previezla k záchranárskemu vrtuľníku. Pilot vrtuľníka pristál na ploche v blízkosti Hasičského záchranného zboru. Tam si lekár leteckých záchranárov prevzal zraneného v kritickom stave do svojej lekárskej starostlivosti. So zabezpečenými životnými funkciami ho leteckí záchranári transportovali a odovzdali do ďalšej starostlivosti na Oddelenie centrálneho príjmu Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Krátko nato boli leteckí záchranári z Bratislavy privolaní k úrazu, ku ktorému došlo opäť po páde z výšky do obce Sekule (okres Senica). 47-ročný muž po páde z rebríka, z výšky približne 3 metrov, utrpel poranenie hlavy a dolnej končatiny, bol pri vedomí, na úraz si pamätal. Po preložení pacienta na palubu vrtuľníka, ktorý pristál blízko miesta udalosti, bol v stabilizovanom stave letecky transportovaný na Centrálny príjem do nemocnice v Skalici.

Zraneného muža z obce Medvedie prevážal záchranársky vrtuľník

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Košíc bola dnes predpoludním privolaná do obce Medvedie (okres Svidník). Počas práce na stavbe zasiahol 37-ročného muža padajúci hranol, ktorý mu spôsobil poranenie hlavy a chrbtice. Privolaná rýchla lekárska pomoc poskytla zranenému neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne bol prevezený k vrtuľníku, ktorý pristál na lúke, neďaleko miesta nehody. Tam si lekár leteckých záchranárov pacienta prevzal do svojej zdravotnej starostlivosti. V stabilizovanom stave, pri vedomí bol následne transportovaný na traumatologické oddelenie nemocnice v Prešove.

Leteckí záchranári pomáhali v meste Šaštín-Stráže

Leteckí záchranári z Bratislavy leteli dnes podvečer do mesta Šaštín-Stráže. Počas detských pretekov spadol 8-ročný chlapec zo štvorkolky. Po páde utrpel poranenie hrudníka. Pre rýchly a šetrný transport bol k zranenému vyslaný záchranársky vrtuľník. Posádka vrtuľníka pristála na miestnom futbalovom ihrisku. Tam si lekárka leteckých záchranárov zraneného chlapca prevzala do svojej starostlivosti od zasahujúcej rýchlej zdravotnej pomoci. Chlapec bol pri vedomí, lekárka mu poskytla potrebnú medikáciu. Po preložení na palubu vrtuľníka bol malý pacient v sprievode svojej matky letecky transportovaný do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na Kramáre v Bratislave.

Dopravná nehoda na železničnom priecestí v obci Lietavská Lúčka

K dopravnej nehode, ktorá sa stala v obci Lietavská Lúčka (okres Žilina) bola dnes popoludní privolaná aj Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo Žiliny. Po zrážke osobného automobilu s vlakom na železničnom priecestí sa zranili dvaja pasažieri z auta. Na miesto nehody boli vyslané všetky záchranárske zložky. Vrtuľník s posádkou pristál na obecnom futbalovom ihrisku, ktoré sa nachádzalo blízko miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov na mieste ošetril ťažšie zranenú 18-ročnú pacientku, ktorá po zrážke utrpela vážne poranenie hlavy, bola pri vedomí, no dezorientovaná. Leteckí záchranári ju následne preložili na palubu vrtuľníka a napojenú na umelú pľúcnu ventiláciu ju okamžite transportovali na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Univerzitnej nemocnice v Martine. Druhého ľahšie zraneného muža ošetrili a previezli do nemocnice pozemní záchranári.

Dopravná nehoda pri obci Klokočov

Leteckí záchranári zo Žiliny boli dnes ráno privolaní k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Klokočov (okres Čadca). Osobný automobil tam skončil mimo vozovky. Privolaná rýchla lekárska pomoc na mieste ošetrila 3 zranených cestujúcich. Najťažšie zranenú 48-ročnú ženu priviezli pozemní záchranári k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál v obci, približne 1 km od miesta nehody. Žena utrpela mnohopočetné poranenia, bola pri vedomí. Lekár leteckých záchranárov poskytol zranenej pacientke potrebné ošetrenie. Po preložení na palubu vrtuľníka ju v stabilizovanom stave transportovali leteckí záchranári do nemocnice v Čadci. Ďalších dvoch ľahšie zranených previezli do zdravotníckeho zariadenia pozemní záchranári.