Leteckí záchranári leteli na pomoc dvom zraneným chlapcom na bicykloch

Leteckí záchranári zo strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Bratislava leteli dnes popoludní na pomoc 7-ročnému chlapcovi, ktorého na bicykli v obci Cífer (okres Trnava) zrazilo osobné auto. Po neodkladnom vzlete pristál pilot vrtuľníka v blízkosti miesta nehody. Krátko po nehode začali prítomní svedkovia s laickou resuscitáciou. Po príchode lekára leteckých záchranárov bol chlapec v starostlivosti privolanej rýchlej lekárskej pomoci. Pozemní záchranári následne pokračovali v rozšírenej resuscitačnej starostlivosti, ktorá bola napokon úspešná. Zranený chlapec utrpel vážne poranenie viacerých častí tela, najmä hlavy. Lekárka leteckých záchranárov si po prílete prevzala malého pacienta do svojej starostlivosti. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu a po preložení na palubu vrtuľníka bol v kritickom stave okamžite transportovaný do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre, kde si ho prevzali lekári oddelenia detskej anestéziológie a intenzívnej medicíny. Krátko na to bola banskobystrická posádka VZZS ATE privolaná k zrážke 11-ročného cyklistu s osobným autom v obci Veľká Lehota (okres Žarnovica). Vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kde si jeho posádka zraneného pacienta prevzala od rýchlej lekárskej pomoci do svojej starostlivosti. Zranený chlapec utrpel poranenie hlavy a krku. Lekár leteckých záchranárov mu poskytol ďalšie neodkladné ošetrenie. Následne bol preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave prevezený do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Leteckí záchranári pomáhali v obci Detvianska Huta

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli dnes popoludní do obce Detvianska Huta (okres Detva). Rýchly a šetrný prevoz potrebovala 68-ročná žena, ktorá po náraze dobytka do chrbtovej časti, utrpela poranenie v oblasti driekovej časti chrbtice. Privolaná rýchla zdravotná pomoc jej poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie. Následne pacientku previezli na miestne futbalové ihrisku, kde už čakal záchranársky vrtuľník. Po preložení na palubu vrtuľníka, bola v stabilizovanom stave zranená žena prevezená na oddelenie urgentného príjmu do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Dopravná nehoda pri obci Svätý Anton

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice letela dnes večer k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Svätý Anton (okres Banská Štiavnica). Pomoc leteckých záchranárov potreboval 28-ročný vodič osobného motorového vozidla, ktorý po náraze do stromu utrpel poranenie chrbtice. Po príchode rýchlej zdravotnej pomoci k miestu nehody bol muž z auta vyslobodený prítomnými svedkami. Vrtuľník pristál na lúke, v blízkosti nehody, kam zraneného muža pozemní záchranári priviezli. Lekár leteckých záchranárov si pacienta prevzal do svojej starostlivosti, podal mu infuzívnu liečbu. Po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky transportovaný na urgentný príjem Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Dvom zraneným cyklistom pomáhal záchranársky vrtuľník

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes predpoludním k zranenému cyklistovi, ktorý na ceste medzi Ždiarom a Osturňou vo vysokej rýchlosti narazil do pevnej prekážky. Aj napriek tomu, že cyklista bol chránený prilbou, jeho rýchlosť bola natoľko vysoká, že utrpel vážne poranenie hlavy, po páde ostal v bezvedomí. Okoloidúci vodič, ktorý bol pri zranenom ako prvý, mu privolal pomoc. Po prílete vrtuľníka k miestu udalosti bola lekárka leteckých záchranárov k pacientovi spustená pomocou lanovej techniky. Zranenému poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie a pripravila ho na letecký transport. V spolupráci s políciou bol prenesený k vrtuľníku a po preložení na palubu bol 46-ročný muž v kritickom stave prevezený na centrálny príjem nemocnice v Poprade. Krátko na to bola tentokrát košická letecká posádka vyslaná k zranenému cyklistovi do oblasti Čergovských vrchov. Počas amatérskych pretekov spadol 36-ročný cyklista z bicykla, pričom si poranil kľúčnu kosť. Aj v tomto prípade bol cyklista chránený prilbou, vďake ktorej utrpel len ľahšie povrchové poranenia hlavy. Kvôli ťažko dostupnému terénu a nutnosť rýchleho a šetrného prevozu bol k zranenému vyslaný záchranársky vrtuľník. Lekárka leteckých záchranárov bola k pacientovi vysadená z opretia vrtuľníka. Poskytla mu primárne ošetrenie a v spolupráci s Horskou záchrannou službou ho previezli k vrtuľníku. Po preložení na palubu bol zranený cyklista v stabilizovanom stave prevezený do prešovskej nemocnice. Leteckí záchranári touto cestou apelujú na cyklistov, aby sa počas cyklistiky chránili prilbou, ktorá v mnohých prípadoch dokáže zabrániť vážnym poraneniam hlavy.

Vážny úraz chrbtice pri akrobatickom vodnom lyžovaní

Leteckí záchranári z Bratislavy boli dnes dopoludnia vyzvaní k vážnemu úrazu, ktorý sa stal v blízkosti sídliska Petržalka. Po tom, ako 24-ročný muž spadol počas akrobatického vodného lyžovania na umelo vytvorenom mostíku, si vážne poranil krčnú chrbticu. Vzhľadom na šetrný a rýchly prevoz pacienta do zdravotníckeho zariadenia, bol k zranenému privolaný záchranársky vrtuľník. Na miesto udalosti boli privolaní aj pozemní záchranári, ktorí zraneného muža primárne ošetrili, zafixovali a pripravili na letecký transport. Lekár leteckých záchranárov mu poskytol ďalšie ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient v stabilizovanom stave, pri vedomí prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Dopravná nehoda na ceste medzi obcami Bardoňovo a Pozba

K dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcami Bardoňovo a Pozba (okres Nové Zámky) bola dnes večer privolaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Nitry. Po zrážke osobného motorového vozidla s dodávkou utrpel vodič osobného auta vážne poranenia viacerých častí tela. Rýchla lekárska pomoc zraneného pacienta na mieste ošetrila a následne previezla k vrtuľníku, ktorý pristál na miestnom futbalovom ihrisku. Lekár leteckých záchranárov si pacienta s polytraumou prevzal do svojej starostlivosti. Poskytol mu ďalšie neodkladné ošetrenie. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol vo vážnom stave prevezený na centrálny príjem Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Vrtuľník z Bratislavy zasahoval v Dechticiach

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy letela dnes podvečer do obce Dechtice (okres Trnava). Po páde z lešenia z výšky približne dvoch metrov utrpel 66-ročný muž vážne poranenie hlavy. Na miesto boli najskôr vyslaní pozemní záchranári. Vzhľadom na nutnosť rýchleho a šetrného transportu boli k nehode privolaní aj leteckí záchranári. Vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku. Tam si lekár leteckých záchranárov prevzal pacienta s poruchou vedomia do svojej starostlivosti. Poskytol mu ďalšie neodkladné zdravotné ošetrenie. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol v stabilizovanom stave prevezený na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Leteckí záchranári pomáhali zranenému traktoristovi v Leviciach

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Nitry prijala dnes popoludní požiadavku na zásah do Levíc. 52-ročný traktorista po zasiahnutí zadným kolesom traktora utrpel vážne poranenia viacerých častí tela. Na miesto udalosti boli privolané všetky záchranárske zložky. Vrtuľník pristál v blízkosti miesta nehody. Lekár leteckých záchranárov si zraneného pacienta prevzal od pozemných záchranárov do svojej starostlivosti. Následne mu poskytol ďalšie ošetrenie a pripravil na letecký transport. Po preložení na palubu vrtuľníka a po zabezpečení základných životných funkcií ho letecký záchranári transportovali a odovzdali do ďalšej starostlivosti lekárom na oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny nemocnice v Nových Zámkoch.

Úraz lesného pracovníka v lesnom teréne pri obci Hnilec

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes dopoludnia do lesného terénu medzi obcou Hnilec (okres Spišská Nová Ves) a Gemerská Poloma (okres Rožňava). Na 42-ročného pilčíka spadol vrchol stromu z výšky približne 12 metrov. Utrpel poranenie hrudníka a driekovej časti chrbtice. K zranenému bola vyslaná aj rýchla zdravotná pomoc z Dobšinej. Lekárka leteckých záchranárov bola k pacientovi spustená pomocou techniky palubného navijaka. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia všetkými záchranármi bol zranený muž prenesený k sanitke. Tá ho následne previezla k vrtuľníku, ktorý pristál približne 1 km od miesta nehody. Po preložení na palubu bol pacient v stabilizovanom stave prevezený do traumatologického centra nemocnice v Košiciach.

Dopravná nehoda na ceste medzi obcami Kozárovce a Olichov

Posádka leteckých záchranárov z Nitry letela dnes popoludní k dopravnej nehode, ktorá sa stala medzi obcami Kozárovce (okres Levice) a Olichov (okres Zlaté Moravce). Po náraze osobného auta do stromu sa zranili dvaja cestujúci. Vrtuľník pristál približne 100 metrov od miesta nehody, ktoré vopred zabezpečila polícia. Zranených na mieste ošetrila privolaná rýchla lekárska pomoc. Ťažšie zraneného 38-ročného spolujazdca si následne lekár leteckých záchranárov prevzal do svojej starostlivosti. Pacient bol pri vedomí, na úraz si pamätal, utrpel však vážne poranenia viacerých častí tela. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave s tzv. polytraumou prevezený na traumatologické oddelenie Fakultnej nemocnice v Nitre. Druhá zranená žena ostala v zdravotnom ošetrení pozemných záchranárov.