Sobotňajšie záchranné akcie leteckých záchranárov v horách

Séria včerajších záchranných akcií leteckých záchranárov vo vysokohorskom prostredí začala hneď ráno, kedy popradský záchranársky vrtuľník smeroval k Chate pod Rysmi. Pomoc potreboval 36-ročný poľský turista, ktorý sa pošmykol na zľadovatenom teréne, poranil si členok a v zostupe už nedokázal pokračovať ďalej. Pilot pristál v blízkosti chaty, zranenie mu záchranári ošetrili a letecky transportovali do popradskej nemocnice. Krátko po návrate na základňu prišlo volanie o pomoc z oblasti pri Batizovskom plese. 36-ročný bežec z Poľska si počas pretekov taktiež poranil dolnú končatinu v oblasti stehna a kolena. Primárne zdravotné ošetrenie mu poskytli horskí záchranári, lekár mu po vysadení z paluby doplnil liečbu od bolesti a v transportnej sedačke bol z miesta evakuovaný a prevezený do popradskej nemocnice. Aj pri tretej záchrannej akcii išlo o turistu z Poľska (73). Na Rázcestí pod Predným zeleným v Západných Tatrách pocítil náhlu nevoľnosť a následne začal kolabovať. K miestu tak okamžite vzlietli na pomoc záchranári. Lekár bol do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Poskytol mu primárne ošetrenie, podal potrebnú liečbu a s podozrením na srdcový kolaps bol letecky prevezený na ďalšie vyšetrenie do popradskej nemocnice. Posledná záchranná akcia tohto dňa prebiehala vo Veľkej Studenej doline, kde spadla na turistickom chodníku 27-ročná česká turistka a vyvrtla si členok. Po evakuácií z miesta pomocou lanovej techniky bola pacientka prevezená opäť do nemocnice v Poprade.