Pre muža zasypaného lavínou a zranenú skialpinistku letel záchranársky vrtuľník

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Popradu bola dnes popoludní požiadaná o súčinnosť pri záchrannej akcii spadnutej lavíny pod Kôprovským štítom. Po neodkladnom vzlete smeroval pilot do Starého Smokovca, kde sa na palubu pridali dvaja členovia HZS. Na mieste nahlásenia lavíny sa mali nachádzať dvaja zasypaní skialpinisti. Po vysadení prvého horského záchranára sa zistilo, že zasypaný bol iba jeden muž, aj to našťastie iba čiastočne. Posádka na palube súbežne riešila druhú záchrannú akciu, v Sedle nad Širokým žľabom, kde si 27-ročná skialpinistka vážne poranila koleno a ďalej už nedokázala pokračovať. Druhý horský záchranár bol preto vysadený pri lyžiarke, kde ju pripravil na evakuáciu z miesta. Pilot sa vrátil k lavínisku, odkiaľ bol 53-ročný muž z miesta evakuovaný pomocou lanovej techniky a prevezený do Starého Smokovca, kde už čakal lekár leteckých záchranárov. Muž utrpel zlomeninu stehennej kosti a rozsiahlu tržnú ranu na hlave. Následne sa záchranári vrátili pre zranenú lyžiarku. Lekár im poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie a obaja boli v stabilizovanom stave vrtuľníkom prevezení na ďalšie vyšetrenie do nemocnice v Poprade.