Baníka zavalil v Lubeníku skalný blok, pomoc potreboval aj český turista

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes ráno privolaní do obce Lubeník (okres Revúca) na pomoc zavalenému baníkovi. Po neodkladnom vzlete a následnej rekognoskácii terénu bola lekárka k miestu vysadená pomocou palubného navijaka. 50-ročného baníka počas práce v bani zasiahol do oblasti chrbta uvoľnený skalný blok, pričom mu spôsobil poranenie hrudníka, chrbtice a pravej hornej končatiny. Po primárnom ošetrení bol v spolupráci s pozemnými záchranármi prevezený k vrtuľníku, ktorý pristál na najbližšom vhodnom mieste. Pacient bol preložený na palubu a v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky prevezený na urgentný príjem FN F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Pred odletom späť na svoju základňu prišlo záchranárom na palubu ďalšie volanie o pomoc z Vysokých Tatier. Pod Priečnym sedlom sa na snehovom poli pošmykol český turista (35), pričom padal dole približne 30 metrov. Záchranári po prílete lokalizovali presné miesto, kde sa zranený turista nachádzal, následne operátor lekárku vysadil priamo k nemu pomocou lanovej techniky. Zranenia mu ošetrila a v transportnej sedačke boli obaja z miesta evakuovaní. S početnými odreninami po celom tele ho záchranári v stabilizovanom stave previezli do popradskej nemocnice.