Pri páde vojenského vrtuľníka pomáhali tri posádky VZZS ATE

K pádu vrtuľníka Mi-17 pri obci Geraltov boli privolané tri posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Pri ich prílete už boli na mieste aj zasahujúci hasiči. Vrtuľník privolaný zo strediska Poprad previezol do prešovskej nemocnice jedného zraneného muža s polytraumou. Košickí leteckí záchranári ošetrili a previezli do nemocnice v Košiciach druhého, 38-ročného raneného muža. Na pomoc bol vyslaný aj vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice. Tretí člen, ktorý sa nachádzal na palube havarovaného vrtuľníka, žiaľ, nehodu neprežil.

Pri Chate pri Zelenom plese stratil český turista vedomie

V popoludňajších hodinách dnes privolali posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu na pomoc českému turistovi vo Vysokých Tatrách. 67-ročný muž stratil vedomie pri Chate pri Zelenom plese. Prvú pomoc mu poskytla lekárka, ktorá bola v tom čase v blízkosti chaty. Muža bolo potrebné oživovať, čo sa po niekoľkých minútach podarilo. Pri prílete vrtuľníka a príchode lekára leteckých záchranárov bol už muž pri vedomí. Posádka vrtuľníka mu poskytla neodkladnú lekárku pomoc a pripravila ho na letecký prevoz. Po preložení na palubu vrtuľníka ho previezli do popradskej nemocnice.

Vyjadrenie spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE k pádu vrtuľníka v Slovenskom raji

17.07.2015 o 18:18 prijal dispečing Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE hlásenie Krajského operačného strediska Košice o páde vrtuľníka Agusta A109 K2 v oblasti Prielomu Hornádu v Slovenskom raji. Na palube vrtuľníka boli štyri osoby: pilot, lekár, letecký záchranár a pracovník Horskej záchrannej služby. Vrtuľník zo strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Poprade vykonával záchrannú akciu pri páde dieťaťa do rokliny. Na miesto nehody vrtuľníka boli vyslané záchranné zložky integrovaného záchranného systému. Ich kolegom na mieste už žiaľ nedokázali pomôcť. Vedenie spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE a jej zamestnanci vyjadrujú najhlbšiu sústrasť zasiahnutým rodinám a ich priateľom. V tejto fáze nemáme žiadne bližšie informácie o okolnostiach nehody. Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE v súčasnej dobe spolupracuje s príslušnými orgánmi za účelom objasnenia príčin leteckej nehody. Ďalšie vyhlásenia budú vydané s ďalšími dostupnými informáciami.

Leteckí záchranári z Bratislavy zasahovali v Lozorne aj Dolnom Štále

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy letela dnes popoludní do Lozorna na pomoc pracovníkovi, ktorý spadol z výšky približne 2,5 metra, utrpel poranenie chrbtice aj hlavy. Muž bo po páde pri vedomí a komunikoval. Lekár leteckých záchranárov ho po prílete ošetril, následne ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre. Po odovzdaní pacienta v nemocnici boli vyzvaní na ďalší zásah k dopravnej nehode v obci Dolný Štál. Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k vodičovi osobného auta, ktoré zišlo z cesty a narazilo do stromu. Z nehody vyviazol s ľahšími zraneniami, po ošetrení ho sanitkou previezli do nemocnice v Dunajskej Strede.

Pri Červeníku zišla z cesty dodávka

K dopravnej nehode dodávky na diaľnici D1 neďaleko odpočívadla Červeník bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Nitra. Po prílete k miestu nehody prevzali leteckí záchranári do svojej starostlivosti 53-ročného muža, ktorý bol v dodávke spolusediaci. Po nehode ho museli z auta najskôr vyslobodiť hasiči. Muž utrpel vážne poranenia viacerých častí tela. Leteckí záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť, následne ho preložili na palubu vrtuľníka. Muža s polytraumou v kritickom stave previezli vrtuľníkom do nitrianskej nemocnice. Ostatných zranených ošetrili zasahujúci pozemní záchranári.

Pobyt v tábore skončil pre 8-ročné dievča v nemocnici

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE bola dnes popoludní privolaná k pádu 8-ročného dievčaťa počas túry hrebeňom Spišskej Magury. Dievča utrpelo viaceré poranenia hornej končatiny, k úrazu privolali vrtuľník s posádkou z Popradu. Nehoda sa stala v lesnom teréne na Slodičovskom vrchu, kde nebolo možné pristáť. Lekára k zranenému dievčaťu vysadili z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka. V teréne jej poskytol neodkladné ošetrenie a pripravil ju na evakuáciu v horizontálnej sieti. Vrtuľník ju spolu s lekárom lanom evakuoval z terénu. Počas medzipristátia ju preložili na palubu a previezli do nemocnice v Poprade.

Muž spadol zo stromu pri oberaní čerešní

Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE zo strediska Žilina privolali dnes do obce Nezbudská Lúčka (okres Žilina) k úrazu pri oberaní čerešní. 68-ročný muž spadol zo stromu z výšky približne piatich metrov, utrpel poranenie ramena, rebier aj hlavy. Po páde bol dezorientovaný. Lekára leteckých záchranárov spustili do záhrady na lane pomocou palubného navijaka. Zranenému poskytol neodkladné ošetrenie. Pilot vrtuľníka pristál medzičasom na futbalovom ihrisku v obci, kam zraneného muža po ošetrení preniesli na nosidlách. Následne ho preložili na palubu a previezli do nemocnice v Žiline.

Dopravná nehoda na diaľnici za Piešťanmi

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Trenčín zasahovala dnes popoludní pri dopravnej nehode na diaľnici D1. V úseku medzi Piešťanmi a Hlohovcom v smere do Bratislavy zišlo z cesty osobné auto. Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k 4-ročnému dieťaťu, ktoré utrpelo tržné poranenie hlavy. Po tom, ako polícia zabezpečila diaľnicu, pristál pilot vrtuľníka priamo na ceste, kde dieťa prevzal do starostlivosti lekár leteckých záchranárov. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka transportovali dieťa do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Ostatných účastníkov nehody, ktorí mali ľahšie poranenia, ošetrili zasahujúci pozemní záchranári.

Úraz na Seneckých jazerách

V jazere Guláška došlo dnes popoludní k úrazu plavca, ktorého zrazil vodný skúter. K mužovi boli privolaní hasiči, ambulancia RLP a tiež posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy. Muža prvotne ošetrili pozemní záchranári. Sanitkou ho následne previezli do areálu hasičskej stanice v Senci, kde pristál vrtuľník. 46-ročný muž bol pri vedomí, komunikoval, utrpel poranenie hlavy a hrudníka. Leteckí záchranári ho pripravili na prevoz vrtuľníka, preložili na palubu a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre.

Pád cyklistu pri Donovaloch

V popoludňajších hodinách letel vrtuľník s posádkou z Banskej Bystrice na pomoc 53-ročnému cyklistovi, ktorý spadol z bicykla na cyklistickom chodníku medzi Donovalmi a Šachtičkami. Cyklista bol po páde pri vedomí, utrpel poranenie hornej končatiny a mal tiež viacero tržných rán. Lekára leteckých záchranárov vysadil pilot z opretia vrtuľníka, po ošetrení v teréne ho preložili na palubu a transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici.