Pri intoxikácii v Rabči zasahovali dva vrtuľníky

Do obce Rabča, kde došlo k intoxikácii šiestich ľudí v rodinnom dome, leteli dnes popoludní dve posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Ako prvý letel na pomoc vrtuľník zo strediska Žilina. Pilot pristál na lúke neďaleko rodinného domu, kde sa nehoda stala. Lekár leteckých záchranárov prevzal na mieste 13-ročného chlapca, ktorý bol bezvedomí. Chlapca napojili na umelú pľúcnu ventiláciu a vo vážnom stave previezli do nemocnice v Martine. Vrtuľník privolaný z Popradu previezol do nemocnice v Dolnom Kubíne 22-ročného muža s poruchou vedomia. Stav pacienta na palube bol vážny, let prebehol bez komplikácií.

Vrtuľník z Banskej Bystrice pomáhal popoludní dvom lyžiarom

Po dopoludňajšom zásahu pri lyžiarovi v Skalke pri Kremnici leteli popoludní banskobystrickí leteckí záchranári k ďalším dvom zraneným lyžiarom. Najskôr boli privolaní do Jasnej. 49-ročný lyžiar si po páde poranil rameno. Leteckí záchranári v spolupráci s Horskou záchrannou službou lyžiara ošetrili, následne preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Po odovzdaní pacienta v nemocnici boli vyzvaní na ďalšiu záchrannú akciu do Mýta pod Ďumbierom. Do 66-ročného lyžiara narazilo zozadu dieťa, lyžiar spadol a utrpel zlomeninu dolnej končatiny. Dieťa vyviazlo bez zranení. Lekára spustili z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka, muža na svahu ošetril a následne ich oboch opäť lanom evakuovali z terénu. Počas medzipristátia lyžiara preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

Pád lyžiara v Skalke pri Kremnici

Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Banskej Bystrice privolali dnes predpoludním do lyžiarskeho strediska Skalka pri Kremnici. Pomoc leteckých záchranárov potreboval 54-ročný lyžiar, ktorý ostal po páde v bezvedomí. Poranil si viaceré časti tela, najmä hlavu a hrudník. Pri prílete vrtuľníka bol už pri vedomí. Lekár leteckých záchranárov mu na svahu poskytol neodkladné ošetrenie, v stabilizovanom stave ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

Úraz lyžiara v Nízkych Tatrách

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice letela dnes popoludní do oblasti Zadných Derešov na pomoc 54-ročnému lyžiarovi, ktorý po páde na lyžiach utrpel zlomeniny oboch dolných končatín a poranenie panvy. Lekára leteckých záchranárov vysadili na svahu z opretia vrtuľníka. V spolupráci s Horskou záchrannou službou muža ošetrili, zafixovali do vákuového matraca a preložili na palubu vrtuľníka. Transportovaný bol do nemocnice v Banskej Bystrici.

Lyžiar spadol z vyhliadky na Lomnickom sedle

K ťažkému úrazu v Tatrách letela dnes okolo poludnia posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu. 22-ročný lyžiar spadol z vyhliadky na Lomnickom sedle do Malej Studenej doliny, po približne 500-metrovom páde ostal v bezvedomí. Na pomoc mu letel vrtuľník na palube s lekárom aj horským záchranárom. Zraneného dosiahli v náročnom teréne pomocou techniky palubného navijaka. Mal vážne poranenie hlavy a chrbtice. Po neodkladnom ošetrení ho v kritickom stave previezli do popradskej nemocnice.

Úraz lyžiara na Martinských holiach

Žilinskí leteckí záchranári leteli dnes na poludnie na pomoc zranenému 36-ročnému lyžiarovi, ktorý spadol na lyžiach. Muž utrpel poranenie hlavy, po páde bol niekoľko minút dezorientovaný. Prvotne ho ošetrili horskí záchranári, ktorí ho zviezli zo svahu. V tom čase mu už letel na pomoc aj vrtuľník s lekárom. Po prílete posádky ho lekár vyšetril a poskytol mu neodkladné ošetrenie. V stabilizovanom stave ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Martine. Leteckí záchranári odporúčajú všetkým lyžiarom, aby počas lyžovania používali lyžiarsku prilbu.

Dopravná nehoda na diaľnici D1 medzi Bratislavou a Trnavou

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo strediska Bratislava bola dnes v dopoludňajších hodinách privolaná k nehode osobného auta na diaľnici D1 v úseku medzi Trnavou a Bratislavou približne na 21. km. Osobné auto tam zišlo z cesty, prevrátené ostalo na poli. V aute sa nachádzal vodič, na zadných sedadlách sedeli dve deti. Vrtuľník so záchranným tímom z Bratislavy bezodkladne vzlietol na pomoc raneným. Pilot vrtuľníka pristál na poli v blízkosti miesta nehody. Na mieste zasahovali aj hasiči. Všetci traja pasažieri boli pri vedomí, lekárka leteckých záchranárov ich na mieste vyšetrila. Vodič osobného auta vyviazol bez vážnejších zranení, jedno dieťa utrpelo poranenie chrbtice a druhé malo poranenú hlavu. 9-ročné dievča s poranením hlavy preložili záchranári na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Druhé dieťa prevzala na mieste do starostlivosti privolaná posádka Rýchlej zdravotnej pomoci.

Vrtuľníky z Popradu aj Žiliny pomáhali lyžiarom

Posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE pomáhali dnes popoludní dvom lyžiarom. Vrtuľník zo strediska v Poprade letel do Lomnického sedla, žilinská posádka zasahovala v Nízkych Tatrách. V Lomnickom sedle potreboval pomoc leteckých záchranárov španielsky lyžiar, ktorý po páde utrpel poranenie ramena. Lekára k lyžiarovi spustili na lane pomocou palubného navijaka, v teréne ho v spolupráci s Horskou záchrannou službou ošetril. Z Vysokých Tatier ho vrtuľníkom transportovali do popradskej nemocnice. Žilinská posádka bola privolaná k slovenskej lyžiarke, ktorá si v Retranslačnom žľabe poranila koleno. Nachádzala sa na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekára vysadili do terénu palubným navijakom. Po zafixovaní dolnej končatiny ju spolu s lekárom evakuovali zo žľabu v transportnej sedačke a previezli do nemocnice v Žiline.

Na Kojšovskej holi sa zranil 10-ročný lyžiar

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE privolali dnes dopoludnia k úrazu 10-ročného lyžiara na Kojšovskej holi. Chlapec po páde na lyžiach utrpel poranenie dolnej končatiny a ramena, bol pri vedomí. Pilot vrtuľníka pristál na ihrisku v obci Zlatá Idka, kde zraneného lyžiara prevzal do starostlivosti lekár leteckých záchranárov. Po neodkladnom ošetrení ho preložili na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave transportovali do UN L. Pasteura v Košiciach.