Akčný deň letekeckých záchranárov

Séria včerajších záchranných akcií leteckých záchranárov v teréne začala v Snilovskom sedle, kde náhle skolaboval 66-ročný muž a následne došlo u neho k zástave krvného obehu. Vďaka prítomným svedkom a členom HaZZ, ktorí okamžite zahájili laickú kardiopulmonálnu resuscitáciu aj s použitím AED prístroja sa podarilo mužovi obnoviť obeh. Po pristátí vrtuľníka si lekárka pacienta prevzala do svojej starostlivosti, doplnila vyšetrenie, liečbu a v stabilizovanom stave bol prevezený do FN v Žiline. Druhý let žilinskej posádky smeroval k vrchu Kľak (Malá Fatra), kde 49-ročný muž dostal epileptický záchvat s následným kolapsom. Pri prílete záchranárov bol muž už pri vedomí, po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bol letecky prevezený na ďalšie vyšetrenie do UN v Martine. Banskobystrická posádka medzitým letela do oblasti Kubínskej hole, kde si 37-ročný muž po skoku do bazéna poranil krčnú chrbticu. Posádka si prevzala pacienta od zasahujúcich pozemných záchranárov do svojej starostlivosti a následne bol šetrne vrtuľníkom prevezený do ÚVN v Ružomberku. Krátko po návrate na základňu dostali záchranári ďalšiu požiadavku. Išlo o prevoz 53-ročného pacientka, ktorý si karbobrúskou spôsobil vážnu reznú ranu ľavej hornej končatiny a potreboval prevoz z nemocnice v Revúcej do vyššieho zdravotníckeho zariadenia – FN F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Tretí let posádky Krištof 02 smeroval do obce Sirk (okr. Revúca) na pomoc 28-ročnej žene po páde zo stromu z výšky približne 7 metrov. S podozrením na poranenie panvy bola pacientka v stabilizovanom stave letecky prevezený do FN F. D. Roosevelta v B. Bystrici. Popoludní prijala posádka leteckých záchranárov z Popradu požiadavku o pomoc pre 30-ročnú turistku z Poľska, ktorá sa nachádzala v ťažko dostupnom teréne - prielome Hornádu s ťažkosťami srdcového rytmu. Lekárku vysadil operátor k miestu pomocou palubného navijaka. Poskytla jej primárne zdravotné ošetrenie a pripravila na evakuáciu z miesta v transportnej sedačke. Počas medzipristátia ju záchranári preložili na palubu a v stabilizovanom stave bola prevezená na ďalšie vyšetrenie do Popradskej nemocnice. Okrem týchto primárnych záchranných akcií pomohli ďalšie posádky 8 pacientom, ktorí potrebovali prevoz do vyššieho zdravotníckeho zariadenia a jedna pacientka bola v rámci transplantačného programu vrtuľníkom prevezená z obce Beluša do NÚSCH v Bratislave za účelom transplantácie srdca.