Vážny úraz na zjazdovke v Jasnej

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes popoludní privolaní do lyžiarskeho strediska v Jasnej, kde bol hlásený úraz lyžiara. Po náraze do pevnej prekážky ostal 44-ročný lyžiar z Bieloruska v bezvedomí. Privolaní horskí záchranári mu na mieste poskytli primárne zdravotné ošetrenie. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka na pracovnej ploche bol pacient už pri vedomí, posádka si ho následne prevzala do svojej starostlivosti. S poraním hlavy, panvy a podozrením na poranenie vnútorných orgánov bol muž letecky prevezený do Nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Úraz poľskej lyžiarky v Bachledovej doline

Záchranársky vrtuľník z Popradu bol dnes krátko popoludní privolaný na pomoc do Bachledovej doliny. Pri páde na lyžiach si 46-ročná lyžiarka z Poľska vážne zranila ramennú kosť. Prítomní záchranári Tatranskej horskej služby – dobrovoľného zboru jej zranenie na mieste ošetrili, zafixovali a priviezli ju k vrtuľníku, ktorý pristál na svahu pri rozhľadni. Lekár leteckých záchranárov jej podal ďalšiu potrebnú liečbu a po preložení na palubu vrtuľníka bola v stabilizovanom stave so zlomeninou ramennej kosti letecky prevezená na centrálny príjem do popradskej nemocnice.

Leteckí záchranári pomáhali štyrom zraneným lyžiarom

Dnes dopoludnia bola na pomoc zranenému lyžiarovi privolaná najskôr posádka leteckých záchranárov zo Žiliny. Na svahu na Martinských holiach si pádom na lyžiach spôsobil 43-ročný lyžiar zlomeninu kľúčnej kosti. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka na najbližšej pracovnej pristávacej ploche si posádka prevzala pacienta od horských záchranárov, ktorí mu poskytli primárne ošetrenie. Po preložení na palubu bol zranený lyžiar letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine. Na základňu v Poprade prišla tiež výzva o pomoc pre lyžiarov. Najskôr letel záchranársky vrtuľník do Jasnej pre 13-ročné dievča, ktoré nárazom do pevnej prekážky utrpelo zlomeninu stehennej kosti. Horskí záchranári jej zranenie primárne ošetrili a priviezli k vrtuľníku. Lekár jej doplnil ďalšie potrebné lieky a následne bola v stabilizovanom stave letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Ďalší záchranný let smeroval opäť do Jasnej, kde si v oblasti Lukovho kotla po vypnutí lyže zlomil 30-ročný lyžiar dolnú končatinu v oblasti predkolenia. Lekár bol k zranenému vysadený z paluby vrtuľníka pomocou navijaka. Po ošetrení bol v transportnej sedačke z miesta evakuovaný a následne prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Aj posádka leteckých záchranárov z Košíc bola privolaná na pomoc zranenému lyžiarovi na zjazdovku Čučoriedky vo Vysokých Tatrách. Aj v tomto prípade išlo o spoluprácu s Horskou záchrannou službou, ktorá 27-ročného lyžiara po ošetrení priviezla k vrtuľníku. Posádka si pacienta prevzala do svojej starostlivosti a v stabilizovanom stave s fraktúrou predkolenia ho záchranári previezli na letisko v Poprade, kde bol odovzdaný privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci. Tá ho ďalej transportovala do nemocnice v Poprade.

Úraz lyžiarky na Donovaloch

Pomoc leteckých záchranárov potrebovala dnes dopoludnia 11-ročná lyžiarka, ktorá sa na svahu na Donovaloch zrazila s ďalším lyžiarom. Na pomoc sa jej pozemne vybrali horskí záchranári, ktorí pacientku po primárnom ošetrení previezli k vrtuľníku. Dievča zrážkou utrpelo zlomeninu stehennej kosti. Lekár jej zranenie zafixoval, podal potrebnú medikáciu a po preložení na palubu bola pacientka letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Pri Veľkých Levároch narazilo auto do stromu

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes dopoludnia na ceste z Malaciek smerom na Veľké Leváre, bol privolaný na pomoc aj záchranársky vrtuľník z Bratislavy. Posádka leteckých záchranárov si po vyslobodení z osobného motorového vozidla prevzala do svojej starostlivosti 23-ročného vodiča, ktorý bol po náraze do stromu vo vozidle zakliesnený. Utrpel zlomeninu členka a sťažoval sa na výrazné bolesti hrudníka. Po doplnení liekov bol v stabilizovanom stave letecky prevezený na traumatologickú ambulanciu Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Z 2018 vzlietnutí v uplynulom roku pomáhali záchranári najviac pacientom s chorobami srdca

Posádky záchranárskych vrtuľníkov a medicínsky upravených lietadiel spoločnosti AIR – TRANSPORT EUROPE leteli zo svojich 7 základní na Slovensku v roku 2018 na pomoc 2018 pacientom, čo predstavuje 17 %-ný nárast v porovnaní s rokom 2017. Viac ako 1000 pacientov bolo v rámci medzinemocničných prevozov transportovaných na vyššie špecializované zdravotnícke zariadenia. Záchranárske vrtuľníky najčastejšie pristávali v slovenských kardiocentrách (SÚSCCH 203-krát, Kardiocentrum v Nitre 118-krát, VÚSCH 86-krát) s pacientmi s poruchou obehovej sústavy, konkrétne s diagnózami akútny infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda. Práve tu zohráva rýchlosť prevozu pacienta do špecializovaného zariadenia najdôležitejšiu úlohu, ktorá rozhoduje o ďalšej prognóze a o zdravotných následkoch pacienta. V lietadlách v medicínskej úprave smerovalo 86 pacientov do špecializovaných zahraničných nemocníc, najčastejšie do nemeckého Essenu. Priamo do terénu leteli v uplynulom roku červeno-biele lietajúce sanitky k 997 rôznym udalostiam. V prevažnej miere boli posádky privolané k dopravným nehodám, pri ktorých ošetrili 168 pacientov. Zraneným pacientom do vysokohorského terénu leteli záchranári na pomoc 128-krát. Počas zimnej sezóny potrebovalo rýchly a šetrný prevoz do nemocnice 35 lyžiarov, snowboardistov, či skialpinistov. Najčastejšou príčinou zranení boli pri týchto zimných športoch pády, vzájomné zrážky, či nárazy do pevných prekážok, pričom záchranári ošetrili najviac poranení dolných a horných končatín, úrazy hlavy, či chrbtice. Zvýšil sa aj celkový počet záchranných akcií s použitím špeciálnej záchrannej činnosti, t.j. palubným navijakom, závesom a podvesom. Celkovo ich posádky použili 166-krát, teda o 13 % viac, ako v roku 2017. Najvyťaženejšími mesiacmi boli už tradične letné mesiace, kedy sú podmienky pre lietanie najpriaznivejšie. „Najviac pacientov ošetrili a do nemocníc previezli naše posádky 15. júna 2018, kedy záchranárske vrtuľníky vzlietli zo všetkých základní na Slovensku spolu 16-krát,“ uviedla riaditeľka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE, MUDr. Križalkovičová.
Celkovo bolo do nemocníc prevezených 1712 dospelých a 306 detských pacientov, z toho 46 bolo novorodencov. Spomedzi zahraničných pacientov pomohli posádky záchranárskych vrtuľníkov najviac českým pacientom (49), nasledovali poľskí občania (40) a napokon maďarskí (9). Vo väčšine týchto prípadov išlo o záchranu turistov, či horolezcov v horách. Prednemocničnú zdravotnú starostlivosť leteckých záchranárov potrebovali okrem iných aj dvaja izraelskí pacienti, pacient z Maroka, či z Andorry. Spomedzi siedmych základní na Slovensku bolo najvyťaženejšie stredisko Krištof 06 v Žiline so svojimi 364 zásahmi. Nasledovalo stredisko Krištof 02 v Banskej Bystrici (333 zásahov) a tretí najvyšší počet zásahov malo stredisko Krištof 04 v Košiciach (310 zásahov). V susednom Česku, kde spoločnosť ATE prevádzkuje v stredisku Záchrannej zdravotnej služby Olomouckého kraja druhý rok leteckú záchrannú službu, vzlietli v roku 2018 piloti na pomoc ľuďom v tiesni 620-krát, čo predstavuje nárast oproti roku 2017 o 32 %. „V roku 2018 sa náš záchranársky tím v rámci generačnej výmeny rozrástol o ďalších dvoch nových pilotov. Posádky absolvovali stanovené prevádzkové výcviky pre záchranu ľudského života, ako v denných, tak aj v nočných podmienkach. Do medicínskej výbavy záchranárov pribudol tento rok automatický resuscitačný prístroj, vďaka ktorému sa zvýšia šance na prežitie zachraňovaných pacientov a celková úroveň poskytovania neodkladnej zdravotnej starostlivosti v urgentnej medicíne. Päť posádok sa koncom roka 2018 vyškolilo na poskytovanie špeciálnej záchrannej činnosti vo vysokohorskom prostredí tak, aby boli posádky vzájomne zastupiteľné,“ uzavrel generálny riaditeľ ATE, Ing. Kvaka.

Na dve lyžiarske strediská letel záchranársky vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice letela dnes dopoludnia na pomoc 14-ročnému dievčaťu. Pri lyžiarskom areáli na Skalke pri Kremnici sa nešťastne pošmykla, pričom si zlomila hornú končatinu v oblasti zápästia a lakťového kĺbu. V spolupráci s Horskou záchrannou službou bola pacientka prevezená k vrtuľníku, ktorý pristál na štadióne. Po preložení na palubu bola letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Krátko po návrate na svoju základňu smeroval záchranársky vrtuľník opäť do terénu. Pomoc leteckých záchranárov potreboval aj 75-ročný muž, ktorý pri lyžiarskom stredisku Látky – Kočanda (okres Detva) pocítil náhlu nevoľnosť s kolapsovým stavom. Záchranársky vrtuľník pristál v blízkosti miesta udalosti, kde mu lekár poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie. Záchranári ho následne preložili na palubu a s podozrením na cievnu mozgovú príhodu bol v stabilizovanom stave letecky prevezený urgentný príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Pre lyžiarku na svah v Pezinskej Babe letel záchranársky vrtuľník

Bratislavská posádka leteckých záchranárov bola dnes dopoludnia privolaná na lyžiarsky svah na Pezinskú Babu. Rýchly prevoz do nemocnice potrebovala 13-ročná lyžiarka, ktorá pri páde na lyžiach utrpela zlomeninu dolnej končatiny v oblasti stehna. Lekár leteckých záchranárov jej po vysadení z paluby zranenie v teréne ošetril, zafixoval a v spolupráci s ďalšími prítomnými bolo dievča na nosidlách prevezené k vrtuľníku, ktorý pristál na parkovisku. Po preložení na palubu bola pacientka v stabilizovanom stave so zlomeninou stehennej kosti letecky prevezená do Detskej fakultnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Úraz hlavy na Chate pri Zelenom plese

Prvý deň v tomto roku hneď po východe slnka smeroval záchranársky vrtuľník z Popradu k Chate pri Zelenom plese. Pomoc leteckých záchranárov potreboval 41-ročný muž z Čiech, ktorý si vážnejšie poranil hlavu, krátkodobo bol aj v bezvedomí. Po ošetrení leteckými záchranármi bol pacient v stabilizovanom stave vrtuľníkom prevezený do popradskej nemocnice.