Dopravná nehoda pri obci Horovce

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air – Transport Europe z Košíc zasahovala dnes popoludní pri dopravnej nehode. Na ceste pri obci Horovce (okres Michalovce) sa zrazilo osobné auto s autobusom. Leteckí záchranári pomáhali na mieste nehody 2-ročnému dieťaťu, ktoré previezli do Univerzitnej nemocnice Košice.

Úraz lesného pracovníka v Šugovskej doline

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Košíc letela dnes predpoludním do Šugovskej doliny. V ťažko dostupnom lesnom teréne potreboval pomoc leteckých záchranárov 25-ročný muž, ktorému pri pílení stromu privalil kmeň dolnú končatinu. Lekár bol z opretia vrtuľníka vysadený v teréne, mužovi poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Následne bol muž naložený na palubu vrtuľníka a prevezený do Univerzitnej nemocnice Košice.

Na salaši v Šumiaci sa obaril bača

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu bola dnes privolaná k popálenému mužovi na salaši v Šumiaci. 53-ročný muž sa obaril pri varení žinčice. Popáleniny mal na 40% povrchu tela. Leteckí záchranári prevzali na mieste muža od posádky RLP, naložili na palubu vrtuľníka a transportovali do Nemocnice Košice - Šaca.

Vyčerpaná turistka v Mlynickej doline

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu letela dnes popoludní do Vysokých Tatier. V Mlynickej doline blízko vodopádu Skok sa nachádzala vyčerpaná turistka, ktorej zdravotný stav neumožnil pokračovať v túre ďalej. Lekár VZZS ATE bol k turistke v pásme kosodreviny spustený z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka. Po ošetrení a transporte vrtuľníkom bola pacientka odovzdaná v Nemocnici Poprad.

Ženu zasiahol padajúci kameň neďaleko Plaveckého Podhradia

Bratislavská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE (VZZS ATE) letela dnes popoludní do Malých Karpát. Leteckí záchranári boli privolaní ku skupine lezcov na Kršlenici. Z približne 10-metrovej výšky sa zo steny uvoľnil kameň, zasiahol 30-ročnú ženu a spôsobil jej poranenie hlavy. Lekárku VZZS ATE spustili z vrtuľníka ku zranenej na 25 metrovom lane. Po ošetrení ženu spolu s lekárkou evakuovali z terénu, počas medzipristátia naložili na palubu a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava-Kramáre.

Úraz lesného pracovníka v oblasti Kráľovej Lehoty

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu letela dnes na pomoc lesnému pracovníkovi pod kopcom Holica neďaleko Kráľovej Lehoty. 40-ročného muža z Heľpy počas práce v lese zasiahol padajúci strom. Poranil mu obe dolné končatiny. Muž sa nachádzal v lese na mieste, kde nebolo možné pristáť vrtuľníkom. Lekára k nemu preto spustili na lane pomocou palubného navijaka. Po ošetrení ho spolu s lekárom rovnako evakuovali z terénu. Počas medzipristátia pacienta naložili na palubu vrtuľníka a previezli do Nemocnice Poprad.

Vážna dopravná nehoda pri obci Borda

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE (VZZS ATE) z Košíc bola dnes večer privolaná k vážnej dopravnej nehode v blízkosti obce Borda. Osobné auto tam zišlo z cesty a narazilo do stromu. Účastníkmi nehody boli šiesti mladí ľudia, pričom jeden z nich utrpel poranenia nezlučiteľné so životom. Poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti zraneným koordinoval na mieste lekár VZZS ATE. V spolupráci so štyrmi posádkami rýchlej zdravotnej pomoci zranených ošetrili a stabilizovali im vitálne funkcie. Rýchly prevoz vrtuľníkom potreboval 13-ročný chlapec, ktorému lekár začal podávať liečbu už počas jeho vyslobodzovania hasičmi z auta. Chlapec pri nehode utrpel poranenia hlavy a dolných končatín, bol pri vedomí a v šoku. Po ošetrení ho leteckí záchranári naložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Autentické zábery zásahov VZZS ATE

Spot na program Karta darcu ATE, viac na lzs.ate.sk v sekcii Podporte nás

Zrážka dvoch osobných áut pri Úľanoch nad Žitavou

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Nitry bola dnes dopoludnia privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi Úľanmi nad Žitavou a Mojzesovom. Na mieste sa nachádzalo viacero zranených. Rýchly prevoz vrtuľníkom do nemocnice potrebovala 25-ročná žena, ktorá pri dopravnej nehode utrpela otras mozgu a poranenie chrbtice. Leteckí záchranári prevzali na mieste pacientku od rýchlej lekárskej pomoci a previezli do Fakultnej nemocnice Nitra.

Dve nehody motocyklistov z Rakúska

Bratislavská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zasahovala včera podvečer dvakrát za sebou. V oboch prípadoch išlo o nehody motocyklistov a v oboch prípadoch o občanov Rakúska. Prvá z nich sa stala v Orechovej Potôni na Slovakiaringu, kde motocyklista z Rakúska utrpel viacnásobné poranenia tela. Pacienta prevzali na mieste leteckí záchranári od rýchlej lekárskej pomoci a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava - Kramáre. Hneď po odovzdaní pacienta v nemocnici letel vrtuľník k ďalšej dopravnej nehode, tentokrát na Pezinskej Babe. Motocyklista tam prešiel cez zvodidlá cesty a skončil v lesnom poraste, odkiaľ ho vyslobodili hasiči. Muž bol pri vedomí, mal poranenia hrudníka a hlavy. Leteckí záchranári na mieste muža ošetrili, zafixovali vo vákuovom matraci a naložili na palubu vrtuľníka. Prevezený bol do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Ružinov. Na mieste spolupracovali leteckí záchranári s miestnou posádkou RLP.