Stropkovčan si pri orezávaní stromu spôsobil vážne poranenie pílou

Košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do Svidníka, kde od posádky RZP prevzala 28-ročného pacienta zo Stropkova. Mladý muž orezával na dvore strom, pričom sa zranil pílou. Pacient bol pri vedomí a orientovaný, leteckí záchranári ho transportovali na Kliniku úrazovej chirurgie v Košiciach za účelom replantácie poranenej končatiny.

Mladá žena skolabovala pri výstupe na Sľubicu

Po návrate a odovzdaní pacienta zo zásahu v Jezersku doplnila palivo a materiál popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE a letela na vrch Sľubica. Hlásené bolo bezvedomie pri túre. Vrtuľník pristál priamo na vrchole, kde lekár VZZS ošetril 37-ročnú ženu. Pacientku s podozrením na epileptický záchvat transportovali do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove.

Zrážka dvoch lyžiarov na svahu v Jezersku

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela krátko popoludní do zamagurskej obce Jezersko. Na lyžiarskom svahu došlo k zrážke dvoch lyžiarov. Lyžiarska služba - dobrovoľní záchranári THS - privolala leteckých záchranárov. 45-ročný Slovák utrpel pri náraze poranenie v bedrovej oblasti a podozrenie na poranenie chrbtice. Leteckí záchranári prevzali pacienta od dobrovoľníkov pri dolnej stanici lanovky, podali mu liečbu, naložili do vrtuľníka a transportovali do popradskej nemocnice.

Lesný úraz nad obcou Horná Lehota - Richtárovo

Banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do lesov nad Hornou Lehotou - Richtárovom. 35-ročný lesný robotník z Brusna si spôsobil otvorenú zlomeninu predkolenia. Na mieste zasahovali aj pozemní záchranári, avšak z nedostupného lesného terénu nebolo možné pacienta evakuovať a preto bola potrebná spolupráca s leteckými záchranármi. Zo vzduchu do lesa priamo k pacientovi spustili lekára VZZS, ktorý ho ošetril, naložil do vákuového matraca a opäť navijakom ho evakuoval z terénu. Počas medzipristátia naložili leteckí záchranári zraneného do vrtuľníka a transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

Ťažký lesný úraz v Oravskej Lesnej

Žilinská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela k pacientovi, ktorý utrpel ťažký úraz pri práci v lese. V lese nad Oravskou Lesnou sa stalo nešťastie pri pílení dreva, keď 44-ročného miestneho muža zasiahla trieska, ktorá mu poranila ústa a krk a prenikla až ku chrbtici. Muža leteckí záchranári prevzali od posádky RLP v Námestove a pokračujúc v liečbe ho vrtuľníkom transportovali do UN v Martine.

Leteckí záchranári vyzývajú k zvýšenej opatrnosti lyžiarov

Tlačová správa v súvislosti s lyžiarkou sezónou a štatistikou zásahov Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE za rok 2012.

Čítať viac

Na Martinských holiach sa zranila mladá lyžiarka z Českej republiky

Žilinská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela na Martinské hole. 13-ročná lyžiarka z Českej republiky spadla na svahu a zlomila si predkolenie. Leteckí záchranári ju ošetrili a transportovali do UN v Martine.

Ďalší zranený lyžiar v Nízkych Tatrách

Aj banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do Nízkych Tatier. Pri lyžovaní na Derešoch spadol a zranil si hrudník, brucho a pravé zápästie 28-ročný lyžiar z Trnavy. Z nedostupného terénu pacienta po ošetrení evakuovali leteckí záchranári pomocou palubného navijaku vo vákuovom matraci. Následne ho naložili na palubu a transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

30-ročná slovenská lyžiarka sa zranila v Nízkych Tatrách

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela popoludní do Nízkych Tatier. Pri zlyžovávaní Školského žľabu vrazila lyžami do skaly 30-ročná slovenská lyžiarka. Tej po silnom náraze bolesť v krížovej chrbtici neumožnila pokračovať v lyžovaní ani inak sa dostať dole. Na mieste zasahovali záchranári HZS, ktorí ju zateplili a privolali leteckých záchranárov. Tí zranenú ošetrili, evakuovali z miesta nehody vo vákuovom matraci pomocou palubného navijaku a po naložení do vrtuľníka ju transportovali v stabilizovanom stave do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Zrazený chodec v Banskej Štiavnici

Banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela večer do Banskej Štiavnice. Osobné auto tam zrazilo chodca. 57-ročný muž utrpel poranenia viacerých orgánov a tiež mozgovolebečné poranenie. Leteckí záchranári ošetrili pacienta, ktorý bol v bezvedomí, zabezpečili mu životné funkcie a v kritickom stave ho transportovali vrtuľníkom do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.