2009-08-31

V noci záchranári z VZZS ATE Nitra zasahovali v Hurbanove pri popálení dieťaťa. 9 mesačného chlapca, ktorý utrpel popáleniny na 15% povrchu tela primárne ošetrovala posádka RLP z Hurbanova. Pacienta leteckí záchranári transportovali na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie Nemocnice Ružinov. Dieťa bolo počas transportu pri vedomí.

2009-08-31

K lesnému úrazu do Nízkych Tatier letel krátko popoludní vrtuľník VZZS ATE z Banskej Bystrice. Vo veľmi náročnom a strmom teréne lesov Veľkej Chochule si 30 ročný pilčík z obce Kalameny pri práci zarezal pílou do ľavého predkolenia. Spôsobil si devastačné poranenie s masívnym krvácaním a bol v šoku. Z vrtuľníka k pacientovi spustili pomocou palubného navijaku lekára, ktorý zraneného ošetril a naložil do horizontálnej siete. Pomocou navijaku ho leteckí záchranári evakuovali z miesta nehody a po naložení na palubu vrtuľníka smerovali s pacientom do nemocnice v Ružomberku.

2009-08-30

Do Západných Tatier letel popoludní popradský vrtuľník VZZS ATE. Na turistickom chodníku medzi Plačlivým a Ostrým Roháčom sa pošmykol a spadol 50 ročný Poliak z Katowic. Zranenému letel na pomoc vrtuľník, z ktorého spustili navijakom lekára. Ten pacienta ošetril, naložil do evakuačnej sedačky a z miesta nehody ho evakuovali opäť pomocou palubného navijaku. Muža s ľahším poranením dolnej končatiny previezli na Príjmové traumatologickú ambulanciu v nemocnici v Liptovskom Mikuláši.

2009-08-29

K vážnej dopravnej nehode dnes letel vrtuľník VZZS ATE z Bratislavy. Na diaľnici D2, na úrovni Stupavy, zišiel z cesty nemecký mikrobus, ktorý sa niekoľkokrát prevrátil. Pri nehode sa 6 ľudí zranilo, 1 muž utrpel zranenia nezlúčiteľné so životom. Leteckí záchranári previezli 38 ročného muža s podozrením na poranenie chrbtice, brucha a ramena do nemocnice v bratislavskom Ružinove.

2009-08-29

V rómskej osade v Šumiaci, okr. Brezno, dnes predpoludním zasiahol oheň z benzínových výparov 5 detí a 2 dospelých. Deti sa hrali s benzínom, ktorý vyliali na cestu, zapálili a preskakovali ohník. Benzínové výpary vzbĺkli a zasiahli hrajúce sa deti. Na pomoc bola, okrem pozemnej zdravotníckej záchrany, privolaná aj posádka popradskej stanice Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, ktorá jedno 3-mesačné a jedno 6-ročné dievča previezla do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Obe dievčatá mali ťažšie popáleniny tela. Mladšie z detí transportoval v popoludňajších hodinách vrtuľník VZZS ATE na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Ružinove.

2009-08-28

V nočných hodinách medzi 23:00 a 23:45 hod. posádka banskobystrického vrtuľníka VZZS ATE transportovala z nemocnice v Hnúšti do Rooseveltovej nemocnice v B. Bystrici trojročného chlapca, ktorý vypadol z okna na treťom poschodí domu. Utrpel polytraumu. Ešte v noci ho pre závažné poranenia operovali.

2009-08-28

K dopravnej nehode pri obci Bačka (okr. Trebišov) letela košická posádka VZZS. Pri zrážke dvoch osobných áut sa zranilo 5 ľudí. Dievča a chlapca, súrodencov vo veku do 10 rokov, prevážali leteckí záchranári so závažnými poraneniami na Oddelenie traumatológie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Košiciach. Dospelých zranených prevážali Pozemné záchranné služby do nemocníc v Trebišove a Kráľovskom Chlmci.

2009-08-27

Vo večerných hodinách letel vrtuľník VZZS ATE z Nitry do Komjatíc. Pri výbuchu plynu utrpel popáleniny na 20 - 30% povrchu tela 36 ročný muž. Pacienta po zastabilizovaní transportovala posádka vrtuľníka na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Ružinove.

2009-08-26

Košický vrtuľník VZZS ATE letel krátko popoludní na zásah z Popradu do Vysokých Tatier. Na Skalnatom Plese mal poruchu vedomia 33 ročný muž. Po dosiahnutí pacienta lekárkou VZZS bol muž dezorientovaný a nepamätal si čo sa stalo. Leteckí záchranári ho transportovali do popradskej nemocnice.

2009-08-26

Vo Vysokých Tatrách sa dnes zranil maďarský horolezec. Na Volej veži vypadol zo steny a poranil si dolnú končatinu 63 ročný muž. Na zásah letela popradská posádka VZZS ATE. Z vrtuľníka spustili pomocou palubného navijaku k pacientovi lekára, ktorý ho vyšetril a ošetril, naložil do evakuačnej sedačky a navijakom zraneného z miesta nehody evakuovali. Po naložení na palubu vrtuľníka transportovali pacienta na Oddelenie centrálneho príjmu popradskej nemocnice.