2009-01-31

Vrtuľník LZZS ATE z Popradu letel predpoludním do Vysokých Tatier. 9 ročná lyžiarka z Prešova vypadla za nám neznámych okolností z novej sedačkovej lanovky na svahu Čučoriedky (pravdepodobne pri 2 alebo 3 stĺpe). Pád z 15 - 20 m výšky si vyžiadal mnohopočetné závažné poranenia. Dieťa zostalo po páde chvíľu nehybne ležať, teda je tam predpoklad krátkeho bezvedomia, ale priamo po príchode posádky LZZS bolo pri vedomí. Pacientku so závažnými poraneniami transportovali do popradskej nemocnice na ďalšiu diagnostiku a vyšetrenia. Vrtuľník pristál priamo na lyžiarskom svahu, lyžiari sa podľa posádky vrtuľníka správali disciplinovane.

2009-01-27

Popoludní letel vrtuľník LZZS ATE z Popradu na Štrbské Pleso. Po akútnej koronárnej príhode potreboval 56 ročný muž okamžitý a predovšetkým rýchly prevoz na špecializované pracovisko. Na neodkladný zákrok ho posádka transportovala do Stredoslovenského ústavu srdových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici.

2009-01-26

Posádka vrtuľníka LZZS ATE z Popradu zasahovala neskoro popoludní vo Vysokých Tatrách. Na lyžiarskom svahu Solisko sa zranilo 11 ročné prázdninujúce dievča z Poľska. S bolestivým poranením dolnej končatiny ju vrtuľník transportoval do popradskej nemocnice. Pri zásahu spolupracovali leteckí záchranári so záchranármi THS DZ.

2009-01-17

Posádka LZZS ATE z Popradu letela krátko pred poludním na záchrannú akciu do Šumiaca. Na 6 ročnom chlapcovi sa zapálilo oblečenie od vykurovacieho telesa. Dieťa po ošetrení lekárom LZZS v stabilizovanom stave so závažnými popáleninami transportoval vrtuľník priamo na špecializované pracovisko - Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Nemocnici Košice - Šaca. Pri zásahu spolupracovali aj záchranári Záchrannej služby Muránska Huta.

2009-01-13

Šťastne sa skončila návšteva obvodného lekára v Zuberci pre 52 ročného muža z Habovky. Ten v ambulancii odpadol, jeho obvodný lekár ho defibriloval a následne zavolal na pomoc posádku LZZS ATE z Banskej Bystrice, ktorá pacienta po ošetrení previezla do Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici. Tam sa už muž podrobuje operácii.

2009-01-06

Vrtuľník LZZS ATE z Nitry letel podvečer k dopravnej nehode pri obci Lok, v okrese Levice. Pri zrážke 3 osobných áut sa zranilo spolu 5 osôb. Najťažšie zranenia utrpela 48 ročná žena z Loku - vážne poranenie hlavy a vnútorných orgánov. Posádka vrtuľníka ju po ošetrení a zabezpečení životných funkcií previezla na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

2009-01-06

Rušné Trojkráľové popoludnie majú za sebou záchranári LZZS ATE z Popradu. Vrtuľník popoludní letel na Solisko, kde si 52 ročný lyžiar z Ukrajiny rýchlou jazdou, ktorú nezvládol, spôsobil bolestivé poranenie dolnej končatiny. K chirurgickému zákroku ho vrtuľník previezol do Nemocnice v Poprade. Posádka vrtuľníka spolupracovala s lyžiarskou službou na svahu, ktorú robia dobrovoľní záchranári z THS. Pri spiatočnom lete z areálu popradskej nemocnice na letisko, vrtuľník vyzval do akcie opätovne Dispečing LZZS ATE. Premiérový zásah LZZS na novej zjazdovke v Tatranskej Lomnici si vyžiadal úraz poľskej lyžiarky. 32 ročná žena pri zhoršujúcej sa viditeľnosti v neskorších popoludňajších hodinách prehliadla nerovnosť a vrazila do zľadovatelého povrchu, pričom si spôsobila poranenie hrudníka. Zásah prebehol za asistencie pozemnej záchrannej zdravotnej služby EMS a HZS. Zranenú previezli po ošetrení do popradskej nemocnice.

2009-01-03

Vrtuľník LZZS ATE z Košíc letel popoludní do lyžiarskeho strediska Plejsy. Pri lyžovaní spadla a následne narazila do stĺpu 34 ročná lyžiarka z východného Slovenska. Pacientke hrozilo podchladenie a s podozrením na poranenie krčnej chrbtice ju vrtuľník po ošetrení lekárom LZZS previezol na Kliniku úrazovej chirurgie do Košíc.

2009-01-02

Vrtuľník LZZS ATE z Popradu letel popoludní na výzvu chatára z Téryho chaty do Malej studenej doliny. Pod Veľkým hangom si pri zostupe zranil predkolenie nosič z chaty. Lekár LZZS sa pomocou palubneho navijaku spustil k zranenému a po ošterení ho vrtuľník v horizontálnej sieti previezol na chatu. Tam zraneného naložili na palubu vrtuľníka a previezli do popradskej nemocnice. Zásah realizovala posádka LZZS ATE v náročných poveternostných podmienkach, ktoré sa zakrátko prudko zhoršili.

2009-01-01

Vrtuľník LZZS ATE z Banskej Bystrice zasahoval na Nový Rok v lyžiarskom stredisku na Donovaloch. 28 ročná Poľka si pri sánkovačke poranila hrudnú chrbticu. Po ošetrení lekárom LZZS ju vrtuľník transportoval na Centrálny príjem do Roosveltovej nemocnice v Banskej Bystrici. Pri zásahu spolupracovala LZZS ATE s pozemnou záchrannou službou Donovaly a HZS.