Pomoc leteckých záchranárov potrebovalo obarené dieťa aj muž po páde z výšky

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy bola dnes neskoro popoludní privolaná na pomoc 3-ročnému dieťatku, ktoré sa doma obarilo horúcou tekutinou. Záchranársky vrtuľník pristál na futbalovom ihrisku v Seredi, kde si posádka prevzala od pozemných záchranárov chlapčeka. S popáleninami v oblasti hornej časti hrudníka a krku v rozsahu 15 % celkového povrchu tela bolo dieťatko v stabilizovanom stave v doprovode matky letecky prevezené na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie do bratislavského Ružinova. V rovnakom čase vzlietol aj vrtuľník zo svojej základne v Žiline a smeroval do obce Rabčice (okres Námestovo). Táto posádka letela na pomoc 58-ročnému mužovi, ktorý spadol z rebríka na zem z výšky približne troch metrov. Pozemní záchranári priviezli pacienta na ihrisko, kde pristál vrtuľník. Lekár leteckých záchranárov mu doplnil liečbu a s poranením v oblasti bedrovej časti chrbtice a podozrením na poranenie krčnej chrbtice bol rýchlo a šetrne záchranárskym vrtuľníkom prevezený do Ústrednej vojenskej nemocnice SNP v Ružomberku.

Pri výstupe na vrch Kamenec skolaboval český turista

Posádka záchranárskeho vrtuľníka z Popradu bola dnes popoludní privolaná k obci Nová Sedlica (okres Snina). Skupinka českých turistov sa chystala na výstup na vrch Kremenec. Jeden z nich (50) však pocítil náhlu nevoľnosť a následne skolaboval. Prítomní svedkovia začali okamžite s jeho oživovaním. Na pomoc im prišla aj Horská záchranná služba spolu s rýchlou zdravotnou pomocou, ktorí pokračovali v resuscitácii. Na miesto zároveň smeroval záchranársky vrtuľník. Po pristátí sa lekár leteckých záchranárov pridal k rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. Žiaľ, aj napriek ich maximálnemu úsiliu sa mužovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a lekár mohol skonštatoval už len úmrtie. Záchranársky vrtuľník sa následne vrátil späť na svoju základňu.

K vážnej dopravnej nehode pri Trstíne boli vyslané dva vrtuľníky

K vážnej dopravnej nehode dvoch osobných áut, ktorá sa stala včera večer pri obci Trstín (okres Trnava), bol privolaný najskôr záchranársky vrtuľník z Bratislavy. Posádka si po prílete prevzala najťažšie zranenú ženu (23), ktorá utrpela vážny úraz hrudníka, zlomeninu hornej končatiny a podozrenie na úraz panvy. Pacientka bola napojená na umelú pľúcnu ventiláciu, preložená na palubu vrtuľníka a v kritickom stave letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Na pomoc ďalšej vážne zranenej žene bol privolaný následne aj záchranársky vrtuľník z Nitry. Lekárka leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti od zasahujúcich záchranárov prevzala 26-ročnú ženu s poraneniami dolných končatín, panvy a ďalšími mnohopočetnými poraneniami. Pacientka bola v umelom spánku v stabilizovanom stave letecky transportovaná na urgentný príjem Fakultnej nemocnice v Trnave.

Dopravná nehoda pri obci Kráľová pri Senci

K ďalšej dnešnej dopravnej nehode bola opäť privolaná posádka leteckých záchranárov z Bratislavy. Tentokrát išlo o zrážku kamióna, dodávky a osobného auta pri obci Kráľová pri Senci (okres Senec). Po prílete k miestu dopravnej nehody si leteckí záchranári prevzali do svojej starostlivosti najťažšie zraneného, 39-ročného vodiča osobného auta, ktorý bol v čase príletu záchranárov vo vozidle ešte zakliesnený. Utrpel poranenie dolnej končatiny, brucha a hlavy. Bol pri vedomí, avšak dezorientovaný. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie a v stabilizovanom stave s polytraumou bol vrtuľníkom prevezený na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Ostatní účastníci dopravnej nehody boli ľahšie zranení a ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Pri Senci narazil vodič do stromu

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes ráno za Sencom, bola privolaná na pomoc aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby z Bratislavy. Po pristátí hneď vedľa miesta dopravnej nehody si lekár leteckej záchrannej služby prevzal od pozemných záchranárov do svojej starostlivosti 35-ročného vodiča, ktorý s osobným motorovým vozidlom narazil do stromu. Utrpel vážne poranenie hlavy, nájdený bol v bezvedomí. Po preložení na palubu vrtuľníka bol na umelej pľúcnej ventilácií s úrazom hlavy letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice svätého Cyrila a Metóda v Bratislave.

Dvom uviaznutým turistom letel na pomoc vrtuľník

Dnes v skorých ranných hodinách vzlietol záchranársky vrtuľník zo svojej základne v Poprade a smeroval na pomoc dvom uviaznutým českým horolezcom do Vysokých Tatier. Ešte predošlý deň plánovali výstup na Gerlachovský štít, avšak uviazli a nedokázali zostúpiť späť. O pomoc leteckou technikou boli záchranári požiadaní už predošlý deň, avšak pre blížiacu sa noc a komplikovaný terén, nemohol vrtuľník vzlietnuť. Hneď po východe slnka letel záchranársky tím do Starého Smokovca, kde sa na palubu pridali aj dvaja členovia Horskej záchrannej služby a spoločne smerovali na miesto určenia. Do terénu boli obaja vysadení pomocou palubného navijaka a horolezcov z miesta postupne evakuovali. Následne boli odovzdaní do starostlivosti lekárke leteckých záchranárov, ktorá čakala v Starom Smokovci. Horolezci boli vyčerpaní, podchladení, avšak bez zranení a tak na vlastnú žiadosť pokračovali ďalej samostatne bez prevozu do zdravotníckeho zariadenia.

Pád muža zo strechy v Hriňovej

Letecký záchranársky tím z Banskej Bystrice bol dnes popoludní požiadaný o pomoc pre 76-ročného muža, ktorý spadol zo strechy z výšky asi piatich metrov. Záchranársky vrtuľník pristál v Hriňovej, časti Bystré, Vrátka, približne 200 metrov od miesta udalosti. Pozemní záchranári primárne ošetreného pacienta priviezli k vrtuľníku. Muž utrpel poranenie hrudníka, chrbtice a povrchové poranenie na hlave. Lekár leteckých záchranárov mu doplnil liečbu a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave, pri vedomí leteckými záchranármi prevezený do traumacentra Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Zraneného pilčíka prevážal do nemocnice vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice bola dnes popoludní privolaná k úrazu pilčíka, ktorý sa stal v lesnom teréne v obci Slizké (okres Rimavská Sobota). Zranený, 48-ročný muž bol z lesa prevezený domov, kde ho primárne ošetrili pozemní záchranári. Vzhľadom na mechanizmus úrazu bol pre pacienta následne vyžiadaný letecký transport. Po neodkladnom vzlete smeroval vrtuľník na miesto určenia. Lekár leteckých záchranárov si pacienta, ktorý utrpel poranenie panvy, chrbtice a hrudníka prevzal do svojej starostlivosti. Leteckí záchranári mu doplnili ďalšiu potrebnú liečbu, preložili ho na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s poraneniami viacerých častí tela bol letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Úraz pilčíka v lesnom teréne v Novom Salaši

Záchranársky vrtuľník z Popradu smeroval dnes popoludní do obce Nový Salaš (okres Košice–okolie), kde bol hlásený úraz lesného robotníka. Na miesto boli vyslané aj ostatné záchranné zložky, ktoré pilčíka previezli na miestne futbalové ihrisko, kde pristál vrtuľník. 53-ročného muža zavalil pri lesných prácach strom, následkom čoho utrpel poranenie chrbtice, hrudníka a hlavy. Krátkodobo bol aj v bezvedomí. Po doplnení liečby bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave letecky transportovaný do Fakultnej nemocnice v Žiline.

Pri hromadnej dopravnej nehode pomáhal aj záchranársky vrtuľník

Leteckí záchranári zo Žiliny pred malou chvíľou zasahovali pri hromadnej dopravnej nehode autobusu, ktorá sa stala v mestskej časti Zádubnie v Žiline. Lekár bol na miesto dopravnej nehody vysadený z paluby pomocou lanovej techniky. Od zasahujúcich záchranných zložiek si do svojej starostlivosti prevzal 72-ročného muža, ktorý utrpel poranenie hlavy, hornej a dolnej končatiny. Po poskytnutí primárneho ošetrenia bol v transportnej sedačke z miesta evakuovaný a v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice v Žiline.