Pri troch dopravných nehodách zasahoval aj záchranársky vrtuľník

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Bratislavy bola dnes napoludnie privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Dubová (okres Pezinok). Osobné motorové vozidlo tam skončilo prevrátené mimo vozovky. Lekár leteckých záchranárov si po pristátí prevzal ťažšie zraneného, 37-ročného spolujazdca, ktorý utrpel poranenie hlavy, bol pri vedomí, na okolnosti nehody si však nepamätal. Ďalej utrpel úraz dolnej končatiny v oblasti stehna a mnohopočetné odreniny po tele. Posádka ho po ošetrení preložila na palubu a smerovala do Univerzitnej nemocnice svätého Cyrila a Metóda v Bratislave. Popoludní bola posádka opäť privolaná na pomoc k dopravnej nehode. Išlo o zraneného motocyklistu, ktorý spadol z motorky. Bol pri vedomí, sťažoval sa na bolesti hrudníka a chrbtice. Záchranári 23-ročného pacienta preložili na palubu a letecky transportovali do Univerzitnej nemocnice v Ružinove. Podvečer bol záchranársky vrtuľník z Bratislavy opäť požiadaný o pomoc. Rýchly prevoz na vyššie špecializované zdravotnícke zariadenie potreboval 9-ročný chlapec, ktorý bol vo Veľkom Blahove zrazený autom. Leteckí záchranári si malého pacienta prevzali na pristávacej ploche pri nemocnici v Dunajskej Strede do svojej starostlivosti. V umelom spánku s vážnym úrazom hlavy bol letecky prevezený na detské oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Národného ústavu detských chorôb v Bratislave.

Do Žiarskej doliny letel vrtuľník pre dve zranené skialpinistky

Záchranársky vrtuľník z Popradu letel v priebehu dnešného dňa k dvom zraneným skialpinistkám do Žiarskej doliny. Pomoc leteckých záchranárov potrebovala najskôr 35-ročná Slovenka, ktorá pod vrchom Smrek spadla a spôsobila si poranenie predkolenia. Lekár bol k zranenej spustený pomocou palubného navijaka. Zranenie jej ošetril, zafixoval a z terénu boli obaja evakuovaní. Počas medzipristátia ju záchranári preložili na palubu a s podozrením na fraktúru predkolenia transportovali do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Krátko po návrate na svoju základňu prišlo zo Žiarskej doliny ďalšie volanie o pomoc. Aj v tomto prípade išlo o úraz 35-ročnej skialpinistky, ktorá si pod vrchom Baníkov podvŕtla koleno a ďalej už nedokázal zísť samostatne. Záchranársky vrtuľník pristál priamo v teréne, posádka zranenú českú skialpinistku ošetrila, preložila na palubu a po vzlete z miesta smeroval vrtuľník opäť do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

K zranenej turistke a horolezcovi boli vyslané záchranárske vrtuľníky

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice leteli dnes krátko popoludní do Malej Fatry, kde pomoc leteckých záchranárov potrebovala 59-ročná turistka. Tá sa v oblasti Skalnej Alpy pošmykla na zľadovatenom teréne. Pádom si spôsobila poranenie dolnej končatiny a v zostupe už nedokázala pokračovať ďalej samostatne. K leteckému záchranárskemu tímu sa na Donovaloch pridal aj člen Horskej záchrannej služby. Spolu s lekárom bol k zranenej vysadený pomocou palubného navijaka. Zranenie jej lekár na mieste zafixoval a v transportnej sedačke bola pacientka z miesta evakuovaná. Záchranársky vrtuľník ju previezol na letisko v Ružomberku, kde si ju prevzala posádky rýchlej zdravotnej pomoci. Posádka leteckých záchranárov zo Žiliny smerovala v tom čase k pádu horolezca, ktorý bol hlásený z oblasti Slnečných skál, neďaleko Rajeckých Teplíc. 25-ročný horolezec sa pošmykol a spadol z výšky približne 30 metrov. Po páde bol pri vedomí, sťažoval sa na výrazné bolesti v oblasti hrudníka, hornej končatiny a dolnej končatiny. Pozemní záchranári spolu s hasičmi, ktorí zraneného primárne ošetrili, preniesli pacienta k vrtuľníku, ktorý pristál približne 200 metrov od miesta, kde došlo k pádu. Lekár mu doplnil ďalšiu liečbu a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave s tzv. polytraumou letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Pád freeridistu v Lukovom kotle

Posádka leteckých záchranárov z Popradu bola dnes neskoro popoludní privolaná na pomoc freeridistovi, ktorého v oblasti Lukového kotla videli náhodní svedkovia padať dole strmím terénom približne 100 metrov. Pilot vysadil lekára v blízkosti miesta, kde sa zranený muž nachádzal. 24-ročný poľský lyžiar bol nájdený v bezvedomí, s poranením hlavy a s podozrením na poranenia ďalších častí tela. Záchranársky vrtuľník sa po ošetrení lekárom vrátil späť pre pacienta, a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Pri Sološnici sa zrazil motocyklista s osobným autom

K ďalšiemu úrazu motocyklistu, tentokrát v obci Soločnica (okres Malacky) bol opäť privolaný letecký záchranársky tím z Bratislavy. Po náraze motorkára do osobného motorového vozidla potreboval pomoc leteckých záchranárov 24-ročný motocyklista, ktorý bol po príchode a prílete záchranárov už pri vedomí, na okolnosti nehody si však nepamätal. Leteckí záchranári si ho prevzali do svojej starostlivosti, doplnili mu ďalšiu potrebnú liečbu a preložili na palubu vrtuľníka. S poranením hrudnej a driekovej časti chrbtice a s podozrením na zlomeniny oboch členkov bol v stabilizovanom stave letecky prevezený na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Pri Novom Meste nad Váhom sa zrazil motocyklista s osobným autom.

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo svojej základne v Trenčíne bola dnes krátko predpoludním privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri Novom Meste nad Váhom. Išlo o zrážku motocyklistu so spolujazdkyňou, ktorí sa zrazili s osobným motorovým vozidlom. 36-ročný motocyklista, ktorý bol vážnejšie zranený, bol po prílete záchranárov pri vedomí, sťažoval sa na bolesti hornej a dolnej končatiny. Lekár si ho prevzal od pozemných záchranárov do svojej starostlivosti a po preložení na palubu bol v stabilizovanom stave so zlomeninou dolnej končatiny a s podozrením na zlomeninu hornej končatiny letecky prevezený urgentný príjem Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Trenčíne.

Úraz motocyklistu na motokrosovej dráhe

Bratislavská posádka leteckých záchranárov letela dnes dopoludnia k úrazu motocyklistu, ktorý v Borskom Mikuláši (okres Senica) vyletel z motokrosovej trate a narazil do stromu. Na mieste ho primárne ošetrili prítomní pozemní záchranári. Následne, po pristátí vrtuľníka, si ho do svojej starostlivosti prevzala posádka leteckých záchranárov. 30-ročný muž utrpel poranenie hrudníka s podozrením na zlomeninu rebier. V stabilizovanom stave bol letecky transportovaný na centrálny príjem Fakultnej nemocnice v Trnave.

Na rýchlostenej ceste R1 zrazilo osobné auto dieťa

Včera večer letela posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice na pomoc k dopravnej nehode. Na rýchlostnej ceste R1 pri Žiari nad Hronom zachytilo osobné motorové vozidlo 3-ročné dieťa. Nárazom utrpelo úraz hlavy, hrudníka a ďalšie poranenia. Záchranársky vrtuľník pristál priamo na ceste, kde došlo k zrážke. Posádka leteckých záchranárov si chlapčeka prevzala do svojej starostlivosti od záchranárov rýchlej lekárskej pomoci. Dieťa bolo napojené na umelú pľúcnu ventiláciu a s podozrením na poraneniami viacerých častí tela v stabilizovanom stave letecky prevezené do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.

Dopravná nehoda pri obci Potôr

Záchranársky vrtuľník z Banskej Bystrice letel dnes ráno k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Potôr (okres Veľký Krtíš). Išlo o zrážku osobného motorového vozidla a nákladného vozidla. Po prílete k miestu dopravnej nehody si posádka leteckých záchranárov prevzala do svojej starostlivosti najťažšie zraneného, 67-ročného pasažiera, ktorý bol vo vozidle zakliesnený. Po vyslobodení hasičmi mu lekár poskytol neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Muž utrpel poranenia viacerých častí tela. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu bol v stabilizovanom stave s podozrením na polytraumu letecky prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V obci Skerešovo pomáhal malému chlapčekovi záchranársky vrtuľník

Záchranársky vrtuľník z Popradu bol dnes dopoludnia privolaný na pomoc do obce Skerešovo (okres Revúca). Pomoc záchranárov potrebovalo iba 2,5 ročné dieťatko, ktoré spadlo do žumpy v dvore rodinného domu. Záchranársky vrtuľník pristál na najbližšom vhodnom mieste na pristátie, odkiaľ bola lekárka na miesto určenia dovezená policajným autom. Chlapček bol v starostlivosti privolaných pozemných záchranárov, ktorí ho už na mieste resuscitovali. Lekárka sa pridala k rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácií, ktorá bola napokon úspešná. Chlapček bol po zabezpečení základných životných funkcií prevezený k vrtuľníku, preložený na palubu a na umelej pľúcnej ventilácií s ťažkým podchladením za podpory obehu bol letecky prevezený a v kritickom stave odovzdaný do rúk lekárom oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.