Pri vážnej dopravnej nehode pri Prečíne zasahoval aj vrtuľník

Žilinská posádka leteckých záchranárov letela dnes ráno k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri obci Prečín (okres Považská Bystrica). Išlo o čelnú zrážku dvoch osobných motorových vozidiel, v ktorých sa nachádzali štyria cestujúci. Po prílete k miestu nehody si leteckí záchranári prevzali do svojej starostlivosti ťažšie zraneného, 21-ročného muža. Utrpel zlomeniny oboch dolných končatín, poranenie brucha s podozrením na vnútorné poranenie a úraz hlavy. Záchranári ho po primárnom ošetrení preložili na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave s polytraumou letecky previezli na urgentný príjem Fakultnej nemocnice v Žiline. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Dopravná nehoda pri Doľanoch

K dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes popoludní v Pezinskom okrese, bol privolaný na pomoc záchranársky vrtuľník z Bratislavy. Po neodkladnom vzlete zo svojej základne nabral vrtuľník smer na obec Doľany. Posádka pristála približne 70 metrov od osobného motorového vozidla, ktoré skončilo prevrátené mimo vozovky. Vodič, ktorý bol z auta vyslobodený hasičmi, mal poranenú hlavu s poruchou vedomia. Nachádzal sa v starostlivosti pozemných záchranárov. Letecký záchranársky tím si následne 39-ročného vodiča prevzal do svojej starostlivosti. So záchranármi už komunikoval, na okolnosti nehody si však nepamätal. Po preložení na palubu bol pacient v stabilizovanom stave s úrazom hlavy a podozrením na poranenie chrbtice letecky transportovaný na centrálny príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava Kramáre.

K dopravnej nehode pri obci Jablonica bol privolaný aj vrtuľník

K vážnej dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes ráno pri obci Jablonica (okres Senica), bol privolaný aj záchranársky vrtuľník z Trenčína. Po zrážke osobného auta s kamiónom potreboval urgentnú zdravotnú starostlivosť vodič osobného auta, ktorý so svojim vozidlom skončil prevrátený na streche mimo vozovky. 50-ročný muž bol v bezvedomí, prítomní záchranári museli u pacienta zahájiť kardiopulmonálnu resuscitáciu, ktorá bola úspešná. Po pristátí vrtuľníka v blízkosti nehody si pacienta prevzali do svojej starostlivosti leteckí záchranári. Vodič utrpel vážne kraniocerebrálne poranenie a ďalšie tržné poranenia na hlave. Doplnili mu potrebnú liečbu a preložili na palubu vrtuľníka. Na umelej pľúcnej ventilácii s vážnym úrazom hlavy bol v stabilizovanom stave letecky transportovaný do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Pádom pri zrúcanine Liptovského hradu utrpel turista vážne poranenia

Dnes krátko popoludní bola posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice privolaná na pomoc turistovi, ktorý sa pošmykol na turistickom chodníku zrúcaniny Liptovského hradu. Na palubu vrtuľníka sa na Donovaloch pridal aj jeden člen Horskej záchrannej služby. Po prílete do určenej oblasti bol spolu s lekárom do terénu vysadený pomocou palubného navijaka. Muž bol v starostlivosti prítomných svedkov. Pádom dlhým približne 20 metrov utrpel 65-ročný slovenský turista poranenie rebier, podozrenie na poranenie vnútorných orgánov a ďalšie povrchové poranenia. Lekár mu poskytol neodkladné zdravotné ošetrenie, následne bol z terénu evakuovaný. Počas medzipristátia ho záchranári preložili na palubu a v stabilizovanom stave, pri vedomí s tzv. polytraumou bol transportovaný do Fakultnej nemocnice F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Hromadná dopravná nehoda pri Vranove nad Topľou

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes dopoludnia privolaní k dopravnej nehode s hromadným postihnutím osôb. Po zrážke osobného motorového vozidla s dodávkou pri Vranove nad Topľou bolo hlásených 8 zranených osôb. Záchranársky vrtuľník pristál hneď vedľa miesta udalosti. Lekár leteckých záchranárov si do svojej starostlivosti zobral pacienta vo veku približne 60 rokov, ktorý utrpel poranenia viacerých častí tela. Záchranári ho preložili na palubu vrtuľníka a s tzv. polytraumou bol v kritickom stave letecky transportovaný na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Košiciach. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.

Tragická zrážka motocyklistu s osobným autom

Žilinskí leteckí záchranári boli dnes neskoro popoludní privolaní k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri vjazde do obce Moškovec (okres Turčianske Teplice). Išlo o čelnú zrážku motocyklistu a osobného motorového vozidla. Po zrážke ostal motorkár ležať v bezvedomí mimo vozovky. Na mieste zasahovali všetky zložky integrovaného záchranného systému. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka sa lekár pridal k záchranárom a pokračoval s nimi v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii. Zranenia, ktoré 39 ročný muž silným nárazom utrpel, však boli nezlučiteľné so životom a ani záchranári mu už nedokázali pomôcť a rozsiahly zraneniam na mieste podľahol.

V obci Poráč zasahoval záchranársky vrtuľník

Dnes ráno bola posádka záchranárskeho vrtuľníka z Košíc privolaná do obce Poráč (okres Spišská Nová Ves). Pomoc leteckých záchranárov potreboval 56-ročný muž, ktorý spadol z rebríka z výšky približne 3 metrov. Pádom utrpel tržnú ranu na hlave, poranenie rebier a ďalšie povrchové poranenia. Pilot vrtuľníka pristál v blízkosti domu, kde k úrazu došlo. Pacient bol po príchode záchranárov pri vedomí, sťažoval sa na zhoršené dýchanie. Lekár mu poskytol primárne zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave s podozrením na zlomeniny rebier, úrazom hlavy a lopatky letecky prevezený na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Kolaps cyklistu v Slovenskom raji

Záchranársky vrtuľník z Popradu bol dnes popoludní privolaný do Slovenského raja, kde bol hlásený kolaps cyklistu. Po prílete do oblasti Čertovej hlavy, kde bol cyklista nájdený ležať v bezvedomí na cyklistickom chodníku, bola lekárka do terénu vysadená pomocou lanovej techniky. Prítomní svedkovia, ktorí volali o pomoc už u 67-ročného muža zo Slovenska zahájili laickú kardiopulmonálnu resuscitáciu. Privolaní pozemní záchranári a následne aj lekárka leteckých záchranárov pokračovali v rozšírenej resuscitácii. Aj napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených sa cyklistovi nepodarilo obnoviť základné životné funkcie a lekárka musela, žiaľ, konštatovať smrť. Záchranársky vrtuľník sa následne vrátil na svoju základňu bez pacienta.

Pilčík pri zrezávaní stromov utrpel úraz

Záchranársky vrtuľník zo svojej základne v Košiciach bol dnes dopoludnia privolaný k obci Kapušianske Kľačany (okres Michalovce). Pomoc leteckých záchranárov potreboval 56-ročný pilčík. Pri zrezávaní stromov, ho jeden padajúci strom zasiahol do oblasti stehna. Na mieste zasahovala aj rýchla lekárska pomoc, ktorá pacienta po pristátí vrtuľníka odovzdala do starostlivosti leteckým záchranárom. Lekár mu doplnil liečbu, zranenie zafixoval a po preložení na palubu vrtuľníka bol v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky prevezený na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Po páde z koňa ostalo mladé dievča v bezvedomí

Záchranársky vrtuľník zo svojej základne v Žiline bol dnes popoludní privolaný na pomoc mladému dievčaťu, ktoré po páde z koňa ostalo ležať v bezvedomí. Posádka s vrtuľníkom pristála neďaleko obce Stráňavy (okres Žilina), kde došlo k nehode. Dievča utrpelo silný otras mozgu a poranenie chrbtice. Leteckí záchranári jej poskytli neodkladné zdravotné ošetrenie, zranenia zafixovali a preložili na palubu vrtuľníka. Následne bola 17-ročná pacientka v stabilizovanom stave letecky prevezená do Univerzitnej nemocnice v Martine.