Dopravná nehoda na ceste medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad letela dnes do Vysokých Tatier ku vážnej dopravnej nehode. Na ceste medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi zišlo v zákrute z cesty osobné auto, skončilo medzi stromami. Na mieste sa nachádzalo päť účastníkov nehody. Jeden z nich zraneniam podľahol, trom zraneným bola poskytnutá neodkladná zdravotná starostlivosť, vodič vyviazol bez vážnejších zranení. Pri nehode zasahovali pozemní záchranári a hasiči. Na pomoc leteli aj leteckí záchranári v zložení pilot, lekár a záchranár. Prevoz vrtuľníkom potrebovali dvaja zranení. Privolaný vrtuľník z Popradu pristál na ceste blízko miesta nehody, jeho posádka prevzala pacienta s otvorenou zlomeninou dolnej končatiny. Po podaní liečby bol vrtuľníkom prevezený do Nemocnice Poprad. Následne prevzala posádka vrtuľníka od pozemných záchranárov druhého pacienta s poranením hlavy. Muž bol zaintubovaný a napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, leteckí záchranári ho previezli do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove. Vďaka dobrej spolupráci všetkých zúčastnených záchranných zložiek boli oba transporty realizované bez časových zdržaní.

Nehoda cyklistu pri obci Turany nad Ondavou

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Košice letela dnes popoludní k zranenému cyklistovi na ceste pri Turanoch nad Ondavou (okres Stropkov). Cyklistu na ceste zrazilo osobné auto, utrpel zranenia viacerých častí tela a bol v bezvedomí. Na mieste zasahovala posádka RLP zo Stropkova, privolaní boli aj leteckí záchranári. Vrtuľníkom pristáli na ceste blízko miesta nehody. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bol pacient s polytraumou naložený na palubu vrtuľníka a prevezený do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Prešove.

Leteckí záchranári z Popradu dnes v Tatrách zasahovali dva razy

V ranných hodinách letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE do lesa pri Kežmarských Žľaboch. Motorovou pílou sa tam poranil 26-ročný muž, mal silné krvácanie a strácal vedomie. Lekára k zranenému vysadili na lane pomocou palubného navijaka. Po ošetrení bol spolu s lekárom evakuovaný z terénu a prevezený do Nemocnice Poprad. Poobede boli leteckí záchranári privolaní z Chaty pod Rysmi. Blízko chaty si poranila koleno 24-ročná žena. Turistka nebola schopná samostatne pokračovať v túre, na pomoc jej letela posádka ATE z Popradu. Po pristáti vrtuľníka blízko chaty bola pacientka naložená na palubu a prevezená z Tatier do Popradu.

Lesného pracovníka zasiahol padajúci strom

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice bola dnes popoludní privolaná do lesa neďaleko obce Horný Tisovník (okres Detva). 55-ročného lesného pracovníka počas pílenia zasiahol padajúci strom, muž dopadol na skalu a poranil si chrbticu. Neodkladnú zdravotnú starostlivosť mu po prílete vrtuľníka podala lekárka VZZS ATE, následne ho lanom pomocou palubného navijaka evakuovali z lesa. Počas medzipristátia na lúke naložila posádka pacienta na palubu vrtuľníka, prevezený bol do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Zranený český turista vo Vysokých Tatrách

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE prijalo dnes v popoludňajších hodinách požiadavku na zásah vo Vysokých Tatrách. Počas turistiky vo Furkotskej doline si český turista poranil členok. 38-ročný muž po úraze nebol schopný pokračovať v túre. Pri turistovi zasahovali horskí záchranári HZS, na pomoc však privolali aj posádku vrtuľníka ATE z Popradu. Zranený sa nachádzal na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekára k nemu vysadili na lane pomocou palubného navijaka. Po ošetrení bol muž evakuovaný z terénu, počas medzipristátia naložený na palubu vrtuľníka a prevezený do Nemocnice Poprad.

Posádka vrtuľníka z Košíc zasahovala dnes pri dopravnej nehode a v lesnom teréne

Záchranári Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Košice zasahovali dnes priamo v teréne dva razy. Najprv leteli do lesa blízko vodnej nádrže Ružín, ich pomoc potreboval hubár, ktorý dostal epileptický záchvat. 61-ročného muža ošetril lekár leteckých záchranárov, vrtuľníkom ho previezli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. Následne dostala posádka vrtuľníka požiadavku na zásah pri dopravnej nehode, ktorá sa stala medzi obcami Rozhanovce a Čižatice. Osobné auto tam zišlo z cesty, skončilo v priekope. Po prílete vrtuľníka k miestu nehody 33-ročného vodiča leteckí záchranári vyslobodili z auta, poskytli mu neodkladnú zdravotnú starostlivosť a previezli ho do opäť do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Výpadok českého horolezca vo Vysokých Tatrách

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE (VZZS ATE) zo strediska Poprad zasahovala dnes vo Vysokých Tatrách. Počas lezenia vypadol z Malého Kežmarského štítu český horolezec. 24-ročný muž padal približne 30 metrov, dopadol na snehové pole. Po vzlete z Popradu vzala v Starom Smokovci posádka vrtuľníka na palubu pracovníka Horskej záchrannej služby. Spolu s lekárom ho z vrtuľníka vysadili na lane pomocou palubného navijaka k zranenému horolezcovi. Muža po ošetrení evakuovali lanom z terénu, počas medzipristátia naložili na palubu vrtuľníka a previezli do Nemocnice Poprad. Horolezec utrpel poranenie chrbtice. Po vyšetreniach v popradskej nemocnici ho bolo potrebné previezť do vyššie špecializovaného zdravotného zariadenia. Okamžitý prevoz do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice mu vrtuľníkom poskytla opäť popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE.

Posádka vrtuľníka VZZS ATE z Košíc pomáhala hubárovi

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE (VZZS ATE) bola dnes ráno privolaná k hubárovi neďaleko obce Kendice (okres Prešov). 33-ročný muž dostal v lese epileptický záchvat, na pomoc mu privolali vrtuľník zo strediska VZZS ATE Košice. Vďaka dymovému signálu, ktorý vytvoril účastník nehody, lokalizovala posádka vrtuľníka hubára v lese vo veľmi krátkom čase. Po pristáti vrtuľníka na kraji lesa mu tak mohol lekár okamžite podať neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Muža po ošetrení previezol vrtuľník do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Prešov. Lesným pracovníkom, hubárom a zberačom lesných plodov odporúčajú leteckí záchranári obliecť si do lesa pestré oblečenie a zabaliť si reflexnú vestu. V prípade potreby ich tak v lese posádka vrtuľníka zhora rýchlejšie lokalizuje. Vo vhodných podmienkach odporúčajú vytvoriť dymový signál. Pre presnejšiu lokalizáciu pomôže tiež mobilný telefón s GPS, prípadne mapa v mierke aspoň 1: 50 000.

Úraz lesného pracovníka neďaleko obce Jasenie

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE (VZZS ATE) zo strediska Banská Bystrica letela dnes popoludní na pomoc lesnému pracovníkovi, ktorého neďaleko obce Jasenie zasiahol padajúci strom. Vrtuľník s posádkou pristál na lúke blízko zraneného. 42- ročnému mužovi poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť lekárka VZZS ATE, následne ho naložili na palubu vrtuľníka a transportovali do FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica.

Zranených Slovákov v zahraničí prevážajú domov „lietajúce sanitky ATE“

V prvom polroku 2013 preleteli sanitné lietadlá AIR – TRANSPORT EUROPE (ATE) s pacientmi na palube presne 53 906 km, spolu previezli 45 pacientov. Flotilu dvoch prúdových lietadiel s ležadlom a príslušným medicínskym vybavením tvorí Cessna Citation 560 Encore a Cessna Citation 550 Bravo. Obe „lietajúce sanitky“ poskytujú prevozy pacientov schválené zdravotnými poisťovňami zo Slovenska do zahraničných zdravotných zariadení a repatriačné lety zo zahraničia do domovskej krajiny. Posádky prúdových lietadiel ATE lietajú najčastejšie s detskými pacientmi vo veku 1- 4 roky do nemeckých zdravotných zariadení za účelom transplantácie pečene. Počas prvých šiestich mesiacov tohto roku transportovali sanitné lietadlá ATE tiež zranených slovenských občanov zo zahraničia späť na Slovensko. Pre pacientov leteli do Španielska, Poľska, Belgicka, Nórska aj Francúzska. Posádku lietadla tvoria dvaja piloti, lekár a záchranár. Pacienti sú prevážaní na modernom polohovateľnom ležadle so zodpovedajúcim medicínskym vybavením: k dispozícii je transportný ventilátor, ktorý umožňuje umelú pľúcnu ventiláciu dospelého i detského pacienta, multifunkčný monitor vitálnych funkcií s bezdrôtovým prenosom, infúzne pumpy umožňujúce kontinuálne podávanie medikamentov a ďalší špeciálny zdravotnícky materiál.