Popáleniny 8-ročného chlapca si vyžiadali okamžitý prevoz vrtuľníkom

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Nitry letela vo večerných hodinách do obce Trnovec nad Váhom. Od posádky RLP prevzali na obecnom ihrisku 8-ročného chlapca s popáleninami na 70% povrchu tela. K úrazu došlo pravdepodobne následkom elektrického výboja na streche železničného vozňa. Po ošetrení popálenín bol pacient naložený na palubu vrtuľníka a prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava Ružinov.

Padajúci strom zasiahol lesného pracovníka

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Banská Bystrica letela dnes popoludní do lesného terénu v blízkosti obce Močiar. Pri práci v lese tam padajúci strom zasiahol lesného robotníka a spôsobil mu poranenie hlavy a chrbtice. Lekár VZZS ATE bol k zranenému na ťažko dostupnom mieste vysadený pomocou palubného navijaka. Po ošetrení a evakuácii z terénu previezol vrtuľník pacienta do FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Leteckí záchranári pomáhali dvom lyžiarom

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zasahovala dnes popoludní pri dvoch lyžiarskych úrazoch. Prvý sa stal v Nízkych Tatrách na južnom svahu Dereše, kde si 57- ročný lyžiar poranil dolnú končatinu. Po ošetrení lekárom ATE bol prevezený vrtuľníkom do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Druhý raz letel vrtuľník ATE do Vysokých Tatier. 51- ročný lyžiar z Poľska si v Skalnatej doline následkom pádu poranil viaceré časti tela. Z miesta zásahu bol spolu s lekárom ATE evakuovaný pomocou palubného navijaka a následne prevezený do Nemocnice Poprad. Počas zásahu spolupracovala posádka ATE s Horskou záchrannou službou.

V Mlynickej doline spadla lavína

Posádka VZZS ATE z Popradu dostala dnes popoludní požiadavku na zásah v Mlynickej doline v oblasti vodopádu Skok, kde spadla lavína a zasypala dvoch ľudí vo veku 20 rokov. Na palubu vrtuľníka sa pridali členovia HZS, ktorí boli spolu s lekárom ATE vysadení do terénu pomocou palubného navijaka. Pacient, ktorý bol sčasti zasypaný lavínou a privolal pomoc, bol ošetrený a vrtuľníkom prevezený do Nemocnice Poprad. Druhého pacienta, ktorý bol úplne zasypaný snehom, sa ani po oživovaní nepodarilo zachrániť.

V Jasnej skolaboval slovenský lyžiar

V lyžiarskom stredisku Jasná dnes došlo k náhlej nevoľnosti 79 - ročného slovenského občana, ktorý odpadol na lanovkovej sedačke. S resuscitáciou pacienta začali členovia HZS a po príchode posádky vrtuľníka ATE z Popradu v nej pokračoval lekár VZZS ATE. Oživovacie postupy však neboli úspešné.

Posádka ATE z Nitry zasahovala v obci Trstice

Nitrianska posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – TRANSPORT EUROPE zasahovala dnes dopoludnia v obci Trstice. Privolaná bola k pacientovi s popáleninami 2. stupňa v oblasti dolnej končatiny. Po primárnom ošetrení na mieste bol pacient v stabilizovanom stave prevezený vrtuľníkom do Fakultnej nemocnice Nitra. Posádka ATE spolupracovala počas zásahu s RZP Trstice.

Zrážka lyžiarky so snowboardistom

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby letela neskoro popoludní do Nízkych Tatier. Pri zrážke lyžiarky a snowboardistu sa zranila 54-ročná Slovenka. Pacientku primárne dosiahli záchranári HZS, ktorí žiadali o pomoc leteckých záchranárov. Vrtuľník pristál na heliporte v Jasnej, kde lekár ošetril pacientku so zlomeninami rebier a ďalšími zraneniami. Leteckí záchranári potom vrtuľníkom transportovali zranenú do popradskej nemocnice.

Na Martinských holiach spadla mladá lyžiarka z Vrútok

Žilinská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela na Martinské hole. Pri lyžovaní tam spadla 15-ročná lyžiarka z Vrútok. Po páde bola dezorientovaná a pravdepodobne si narazila aj chrbticu. Letecí záchranári ju ošetrili a s otrasom mozgu transportovali do UN v Martine.

Na Skalke pri Kremnici sa zrazili dvaja lyžiari

Banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela na Skalku pri Kremnici. Na zjazdovke sa zrazili dvaja lyžiari, pričom jeden z nich utrpel otras mozgu. Pri 53-ročnom lyžiarovi z Komárna primárne zasahovali záchranári Horskej služby Kremnické vrchy, ktorí žiadali o pomoc leteckých záchranárov. Lekárka VZZS ošetrila pacienta s otrasom mozgu a vrtuľníkom ho transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

Zranený poľský freeridista

Žilinská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela na severnú stranu Chopka, do Derešského kotla. Na mieste bol zranený poľský freeridista. Toho so zlomeninou predkolenia primárne ošetrila posádka HZS. Leteckí záchranári leteli na miesto nehody a z vrtuľníka pomocou palubného navijaku spustili lekára, ktorý pacienta ošetril. Následne ho opäť navijakom evakuovali z terénu a transportovali vrtuľníkom do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.