Muža privalila guľatina

Leteckí záchranári z Košíc leteli dnes popoludní do obce Rochovce (okres Rožňava), kde boli privolaní k 33-ročnému mužovi. Pri manipulácii s drevom ho privalila guľatina, utrpel zranenia na viacerých častiach tela, bol však pri vedomí. Prvotné ošetrenie mu poskytla ambulancia RLP, následne v blízkosti miesta udalosti pristál privolaný vrtuľník s posádkou. Po ošetrení ho vrtuľníkom transportovali na Kliniku úrazovej chirurgie do Košíc.

5-ročného chlapca privalilo drevo

Leteckí záchranári z Košíc leteli dnes okolo poludnia k úrazu 5-ročného dieťaťa, ktoré v obci Víťaz v objekte píly privalilo drevo. 5-ročného chlapca vyslobodili spod guľatiny pracovníci píly, ktorí okamžite privolali prvú pomoc. Privolaní pozemní záchranári začali dieťa po príchode k miestu udalosti okamžite oživovať. V resuscitačnej starostlivosti pokračovala aj posádka vrtuľníka, ktorý pristál v blízkosti píly. 5-ročný chlapec utrpel viacero veľmi vážnych zranení, ktorým žiaľ na mieste podľahol.

Pád českého turistu v Západných Tatrách

Pomoc leteckých záchranárov z Popradu bola dnes popoludní privolaná do Západných Tatier k českému turistovi. Po tom, ako sa pod ním uvoľnil kameň, padal približne 25 metrov po skalách. Pomoc mu privolali svedkovia úrazu. V blízkosti zraneného nebolo vhodné miesto na pristátie vrtuľníka. Lekárku leteckých záchranárov k nemu spustili na lane pomocou palubného navijaka. Muž bol pri vedomí a komunikoval, na pád si však nepamätal. Utrpel viaceré poranenia tela, najmä hlavy a hrudníka. Po ošetrení v teréne ho v transportnej sedačke spolu s lekárkou evakuoval vrtuľník z terénu. Počas medzipristátia ho preložili na palubu a previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Dopravná nehoda v Chorvátskom Grobe

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo strediska Bratislava bola dnes popoludní vyzvaná na let k dopravnej nehode v Chorvátskom Grobe. Osobné auto tam zišlo z cesty a narazilo do zvodidiel. Po nehode potreboval ošetrenie 26-ročný muž, ktorého museli z auta najskôr vyslobodiť hasiči. Po pristátí vrtuľníka na ceste mu lekárka leteckých záchranárov v spolupráci pozemnými záchranármi poskytla ošetrenie a pripravila ho na letecký prevoz. Muža s polytraumou následne preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Vrtuľník z Popradu pomáhal turistke aj motocyklistom

Dnes predpoludním boli leteckí záchranári z Popradu privolaní do lesného terénu pri obci Ihľany. Ich pomoc potrebovala 55-ročná žena, ktorá na lesnej ceste spadla z motocykla. V ťažko prístupnom lesnom teréne nebol možný príjazd sanitky. Lekárku leteckých záchranárov spustili z vrtuľníka na lane pomocou palubného navijaka. V teréne zranenej ošetrila dolnú končatinu, následne ju evakuovali z lesa a previezli do popradskej nemocnice. Po odovzdaní pacientky v nemocnici bola posádka vrtuľníka vyslaná na ďalší zásah do Vysokých Tatier. V oblasti Širokého sedla spadla 69-ročná žena. Poľská turistka si poranila členok a nemohla samostatne pokračovať v túre. Na pomoc jej opäť z vrtuľníka palubným navijakom spustili lekárku, ktorá jej dolnú končatinu ošetrila a pripravila ju na letecký prevoz. Vrtuľníkom bola následne prevezená do Popradu. Tretí zásah popradskej posádky dnes popoludní smeroval k dopravnej nehode na ceste pri Liptovskom Hrádku, kde došlo k úrazu 29-ročného motocyklistu. Na miesto boli vyslaní pozemní aj leteckí záchranári. Pri prílete vrtuľníka bol muž v starostlivosti pozemných záchranárov, ktorí započali resuscitáciu. V nej pokračovali aj leteckí záchranári, žiaľ, neúspešne. Muž utrpel viaceré veľmi vážne zranenia. Aj napriek veľkej snahe všetkých záchranárov im na mieste podľahol.

Pád turistu v sedle Závrat

V popoludňajších hodinách bola do Vysokých Tatier privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Leteckí záchranári z Popradu leteli na pomoc 40-ročnému Slovákovi, ktorý spadol v sedle Závrat. Po 15-metrovom páde utrpel zranenia hlavy, dolnej aj hornej končatiny, bol však pri vedomí. V oblasti, kde dopadol, nebolo pokrytie sieťou pre mobilné telefóny, svojpomocne sa preto musel s vážnymi zraneniami presunúť a vyhľadať miesto, odkiaľ si mohol privolať pomoc. Vrtuľník zo strediska Poprad mohol pre priaznivé poveternostné podmienky vzlietnuť bezodkladne. Lekárku leteckých záchranárov spustili k zranenému pomocou palubného navijaka, na mieste mu poskytla neodkladné ošetrenie. Následne ho evakuovali z terénu, preložili na palubu vrtuľníka a transportovali do Nemocnice Poprad.

Tragická dopravná nehoda na diaľnici D2 pri Malackách

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo strediska Bratislava zasahovala dnes dopoludnia pri dopravnej nehode na diaľnici D2 pri Malackách, kde osobné auto s piatimi pasažiermi zišlo z cesty. K nehode privolali ambulanciu RZP, vrtuľník, políciu aj hasičov. Jeden z cestujúcich utrpel veľmi vážne zranenia, ktorým, aj napriek veľkej snahe záchranárov, podľahol. Privolaný vrtuľník pristál priamo na diaľnici, ktorú zabezpečili policajti. Jeho posádka ošetrila a previezla do nemocnice v Bratislave 22-ročného muža s poranením hlavy a chrbtice. Ostatní cestujúci vyviazli s ľahšími zraneniami.

V Liptovskom Trnovci zrazilo osobné auto 4-ročné dieťa

V Liptovskom Trnovci dnes predpoludním utrpelo úraz len 4-ročné dieťa z Nemecka, ktoré v blízkosti autocampingu pri Liptovskej Mare zrazilo osobné auto. K nehode bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad. Pri prílete lekára na miesto bol chlapec pri vedomí, mal viaceré odreniny a podozrenie na poranenie panvy. Lekár leteckých záchranárov mu na mieste poskytol neodkladné ošetrenie. Chlapca následne preložili na palubu vrtuľníka a spolu s jeho mamou previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici.