V Lukovom kotle spadla lavína

V dopoludňajších hodinách bol dnes v Lukovom kotle v Nízkych Tatrách nahlásený pád lavíny, zasypala jedného lyžiara. Svedkovia pádu lavíny okamžite zalarmovali záchranné zložky. Lyžiar mal pri sebe lavínový prístroj, vďaka ktorému ho privolaní horskí záchranári v krátkom čase lokalizovali a následne vyhrabali spod snehu. Lyžiar v bol v bezvedomí, záchranári ho začali oživovať, na pomoc privolali Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu z Popradu. Po prílete vrtuľníka do terénu prevzal lyžiara do starostlivosti lekár leteckých záchranárov. Zahájil rozšírenú resuscitáciu, ktorá bola úspešná, obeh lyžiara sa záchranárom podarilo obnoviť. Lyžiar utrpel aj vážne poranenie panvy. Po preložení do kabíny vrtuľníka ho v kritickom stave okamžite transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici.

Úraz pilčíka v lese pri Novej Vsi nad Žitavou

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Nitra vzlietla dnes popoludní na pomoc pilčíkovi, ktorého pri pílení stromu zasiahol konár. V ťažko prístupnom lesnom teréne pri obci Nová Ves nad Žitavou ho prvotne ošetrila posádka rýchlej lekárskej pomoci, následne ho odovzdali privolaným leteckým záchranárom, ktorí pristáli na kraji lesa. Muž utrpel poranenie chrbtice, bol pri vedomí. Posádka vrtuľníka ho preložia na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave previezla do nemocnice v Nitre.

Čo najrýchlejšie do špecializovaných zdravotníckych centier

Počet medicínskych leteckých prevozov na Slovensku v minulom roku mierne stúpol. Posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – TRANSPORT EUROPE zasahovali v roku 2014 na celom Slovensku presne 1481-krát. Oproti roku 2013 ide o 12-percentný nárast počtu zásahov. Stúpol počet primárnych zásahov v teréne ako aj medzinemocničných prevozov. Najčastejšie zasahovali vrtuľníky zo stredísk Košice a Banská Bystrica. Najrušnejším obdobím boli pre leteckých záchranárov letné mesiace jún, júl a august. Takmer 15 percent všetkých pacientov tvorili deti. Záchranári ich najčastejšie ošetrovali pri dopravných nehodách. Na palube červeno bielych vrtuľníkov prevážali aj deti s rozsiahlymi popáleninami. Išlo najmä o deti vo veku do troch rokov, ktoré sa obarili čajom, kávou či vriacou polievkou. Lety smerovali priamo do popáleninových centier, aby malí pacienti dostali čo najrýchlejšie špecializovanú starostlivosť.
K dospelým smerovali medicínsky vybavené vrtuľníky najčastejšie pre diagnózu - akútny infarkt myokardu. Aj v týchto prípadoch hrá dôležitú úlohu včasná odborná liečba. Pre pacientov s ochorením srdca zabezpečili vrtuľníky ATE rýchly prevoz do rúk odborníkov slovenských kardiocentier. Druhou najčastejšou indikáciou k zásahu boli dopravné nehody. Prednemocničnú zdravotnú starostlivosť v teréne poskytli leteckí záchranári tiež zraneným turistom, horolezcom, lyžiarom či cyklistom. „Ak sa pacient nachádza v ťažko prístupnom teréne, kde nie je možné pristáť, lekára k menu spúšťajú z vrtuľníka na lane. Záchranár musí ostať s pilotom na palube. Všetky úkony, o ktoré sa lekár pri ošetrovaní bežne delí so záchranárom, musí v tomto prípade zvládnuť sám. Ak potrebuje pomoc, spolupracuje s laikmi, ktorí sú v jeho blízkosti. Je preto potrebné, aby svedkovia nehody ostali aj po príchode záchranárov duchaprítomní a čo najviac nápomocní.,“ hovorí riaditeľ Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR – TRANSPORT EUROPE Ing. Ján Kuboši. Techniku palubného navijaka využívajú najmä počas záchranných akcií lesných pracovníkov v husto zalesnených oblastiach či zranených turistov vo vysokohorskom teréne. Spoločnosť AIR – TRANSPORT EUROPE prevádzkuje sedem staníc Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby na Slovensku. (Bratislava, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Poprad a Košice) Jej posádky sú v pohotovosti 24 hodín denne, ich akcieschopnosť však závisí od poveternostných podmienok. Výhodou vrtuľníkovej záchrany je predovšetkým rýchlosť a dostupnosť. Tieto faktory zohrávajú veľkú úlohu pri záchrane ľudského života, prispievajú k zníženiu utrpenia pacientov a znižujú tiež riziko neskorších vážnych zdravotných komplikácií. Posádky ATE zasahujú pri úrazoch v horských oblastiach, v lesných terénoch a odľahlých lokalitách, pri dopravných nehodách, záplavách či hromadných nešťastiach.

Zrážka dvoch áut pod Strečnom

Dopoludnia bola dnes k dopravnej nehode privolaná aj posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny. Vrtuľník so záchranným tímom letel na pomoc k zrážke dvoch áut pod Strečnom v smere do Martina. Pri nehode potrebovali lekárske ošetrenie tri osoby. Na mieste zasahovali dve posádky rýchlej lekárskej pomoci aj policajti, ktorí zabezpečili cestu pre pristátie vrtuľníka. Najťažšie ranenú ženu museli záchranári z auta najskôr vyslobodiť, bola v bezvedomí, mala vážne poranenú hlavu a tiež dolnú končatinu. Leteckí záchranári ju po prílete prevzali do svojej starostlivosti a pripravili na prevoz vrtuľníkom. Napojená na umelú pľúcnu ventiláciu bola v kritickom stave prevezená do nemocnice v Martine, kde ju odovzdali lekárom oddelenia Anesteziológie a intenzívnej medicíny.

Dopravná nehoda na diaľnici D1 pri Bratislave

K zrážke dvoch áut na 30. km diaľnice D1 pri Bratislave bola dnes v ranných hodinách privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Leteckí záchranári zo strediska Bratislava po prijatí výzvy okamžite vzlietli na pomoc zranenej vodičke jedného z havarovaných áut. Pilot vrtuľníka pristál v blízkosti nehody, ženu museli z auta najskôr vyslobodiť privolaní hasiči. Následne ju prevzala do starostlivosti posádka vrtuľníka. Žena vyviazla z nehody s poranením hrudníka a hlavy, bola pri vedomí. Lekárka spolu so záchranárom jej poskytli na mieste urgentnú zdravotnú starostlivosť, následne ju preložili na palubu vrtuľníka. Počas letu bola pacientka v stabilizovanom stave, prevezená bola do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Záchranná akcia českého lyžiara v Jasnej

Lyžovačka 47-ročného českého lyžiara skončila dnes predpoludním vážnym úrazom. Lyžiar počas pádu zachytil kolenom o konár stromu, mal tržnú, silne krvácajúcu ranu a bol v šoku. Na pomoc mu privolali Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE z Banskej Bystrice. Pilot vrtuľníka pristál priamo na svahu, lekár leteckých záchranárov v spolupráci s Horskou záchrannou službou mu na mieste poskytol neodkladné ošetrenie a pripravil ho na prevoz vrtuľníkom. Následne ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Banskej Bystricu, kde ho odovzdali do starostlivosti lekárov Traumatologického oddelenia.

Zranený lyžiar na zjazdovke Generál

K pádu lyžiara na zjazdovke Generál pod Skalnatým Plesom bola dnes popoludní privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu. 45-ročný ruský lyžiar si pri páde poranil dolnú končatinu, lekára k nemu spustili z vrtuľníka pomocou palubného navijaka. Na svahu mu poskytol prednemocničné ošetrenie a pripravil ho na transport vrtuľníkom. Pacient s poranením kolena bol z Vysokých Tatier prevezený do popradskej nemocnice.

Vrtuľník zo Žiliny zasahoval v Gaderskej doline

Pomoc leteckých záchranárov zo Žiliny bola dnes popoludní privolaná do Gaderskej doliny. Po páde štyroch turistov zo skaly potrebovala letecký transport do nemocnice 54-ročná žena, ktorá spadla z výšky približne 5 metrov a následne sa dole svahom po skalách šmýkala ešte ďalších 50 metrov. Lekára z vrtuľníka spustili k zranenej na lane pomocou palubného navijaka, vrtuľník vyviezol na miesto aj dvoch pracovníkov Horskej záchrannej služby. Zranená žena utrpela poranenie hlavy, po ošetrení ju vrtuľníkom evakuovali z terénu a previezli do nemocnice v Martine. Ostatní traja turisti s ľahšími poraneniami ostali v starostlivosti záchranárov HZS.