Zranenému motocyklistovi pomáhal vrtuľník

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Nitre prijalo dnes popoludní požiadavku na let k dopravnej nehode pri obci Tekovské Lužany (okres Levice). Po zrážke osobného auta a motocykla potreboval rýchly prevoz do nemocnice zranený motocyklista. Vrtuľník so záchranárskym tímom pristál na poli neďaleko miesta nehody. Motocyklista bol v tom čase v starostlivosti posádky Rýchlej lekárskej pomoci, bol pri vedomí, utrpel vážne poranenia viacerých častí tela. Po prílete vrtuľníka prevzali 18-ročného pacienta leteckí záchranári. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bol muž transportovaný do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky.

Zrážka nákladného a osobného auta pri obci Trstín

Vrtuľník so záchranným tímom zo strediska Bratislava letel dnes popoludní k dopravnej nehode pri obci Trstín. Po zrážke nákladného a osobného auta na lesnej ceste potreboval pomoc leteckých záchranárov 24-ročný vodič osobného auta. Muž bol pri vedomí, utrpel poranenie hlavy, dolnej končatiny aj rebier. Pilot vrtuľníka pristál v blízkosti miesta nehody, po poskytnutí prednemocničnej zdravotnej starostlivosti v spolupráci s Rýchlou zdravotnou pomocou ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Trnave.

3-ročný chlapec sa topil v Bodve

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Košíc bola dnes predpoludním privolaná do obce Debraď, časť Hatiny. Pomoc leteckých záchranárov potreboval 3-ročný chlapec, ktorý sa topil v rieke Bodva. Pilot vrtuľníka pristál na ceste, ktorú pred príletom zabezpečili zasahujúci policajti. Chlapec bol v bezvedomí, v starostlivosti posádky Rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá započala resuscitáciu. Po preložení pacienta na palubu vrtuľníka v nej pokračovali aj počas letu leteckí záchranári. Chlapec bol transportovaný do Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach, kde ho v kritickom stave odovzdali lekárom oddelenia Anesteziológie a intenzívnej medicíny.

Vyčerpaný horolezec pod Rumanovým štítom

V poludňajších hodinách letela dnes posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu do Vysokých Tatier na pomoc 37-ročnému slovenskému horolezcovi. Horolezec sa nachádzal približne 30 metrov pod Rumanovým štítom, bol vyčerpaný a nedokázal pokračovať v túre. Pomoc si privolal sám. Vďaka priaznivému počasiu mohol vrtuľník s posádkou po prijatí výzvy z popradského letiska okamžite vzlietnuť. Lekár leteckých záchranárov poskytol mužovi v teréne neodkladnú zdravotnú starostlivosť, následne ho vrtuľníkom previezli do Popradu. Vďaka rýchlemu zásahu vrtuľníka a jeho posádky bol horolezec evakuovaný z Vysokých Tatier v priebehu 45 minút.

Nákladné auto sa zrazilo s autobusom

V ranných hodinách zasahovala Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Nitry pri dopravnej nehode pri Hlohovci. Po zrážke nákladného auta a autobusu potrebovali ošetrenie traja ranení. Leteckí záchranári prevzali po prílete k miestu nehody vodiča nákladného auta, ktorý vyviazol s poranením dolnej končatiny. Posádka vrtuľníka mu na mieste poskytla prednemocničné ošetrenie a pripravila ho na letecký prevoz. Po preložení na palubu vrtuľníka bol 45-ročný muž v stabilizovanom stave prevezený do nitrianskej nemocnice. Dvoch ľahšie ranených ošetrili privolané posádky RLP a RZP.

Pri dopravnej nehode zasahovali dva vrtuľníky

K dopravnej nehode pri obci Blatná na Ostrove boli dnes popoludní privolané dva vrtuľníky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Posádka zo strediska Bratislava prevzala na mieste 39-ročného vodiča, ktorého museli z auta najskôr vyslobodiť hasiči. Auto skončilo mimo cesty, muž bol pri vedomí, so záchranármi komunikoval, utrpel poranenia viacerých častí tela. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho z miesta nehody vrtuľníkom previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava Ružinov. Druhý vrtuľník zo strediska Nitra bol privolaný na pomoc vodičovi druhého auta. Jeho posádka po prílete na miesto nehody ošetrila 35-ročného muža, ktorý utrpel poranenie hlavy, horných aj dolných končatín. Muž bol pri vedomí, po preložení na palubu vrtuľníka ho v stabilizovanom stave previezli do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky.