Úraz pri zbere čerešní

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo strediska Košice bola dnes vo večerných hodinách privolaná do obce Malá Lodina (okres Košice okolie). Pomoc leteckých záchranárov potrebovala 44-ročná žena, ktorá pri zbere čerešní spadla z rebríka z výšky približne dvoch metrov. Žena utrpela poranenie chrbtice, ktoré si vyžiadalo rýchly a šetrný transport do nemocnice. Pilot vrtuľníka pristál na najbližšej vhodnej ploche neďaleko miesta nehody. Leteckí záchranári poskytli zranenej na mieste neodkladné ošetrenie, následne ju s pomocou príslušníkov polície preniesli k vrtuľníku. Po preložení na palubu vrtuľníka ju previezli do Fakultnej nemocnie L. Pasteura v Košiciach, kde ju prevzali lekári Oddelenia traumatológie.

Zrážka osobného auta a autobusu v obci Jastrabá

K zrážke osobného auta a autobusu v obci Jastrabá (okres Žiar nad Hronom) boli privolaní aj leteckí záchranári z Banskej Bystrice. Po pristátí vrtuľníka na ceste neďaleko miesta nehody prevzal lekár leteckých záchranárov od posádky RLP zranené dievča, ktoré sedelo ako spolujazdec v osobnom aute. Dievča utrpelo poranenie hlavy a malo poruchu vedomia. Posádka vrtuľníka jej poskytla neodkladné ošetrenie, napojila ju na umelú pľúcnu ventiláciu a vo vážnom stave previezla do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Ostatných zranených prevzali do svojej starostlivosti privolané posádky RLP aj RZP.

Leteckí záchranári z Nitry pomáhali cez víkend 5-ročnému chlapcovi aj traktoristovi

Nitrianska posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zasahovala v sobotu v obci Hájske (okres Šaľa). Rýchly a šetrný transport do nemocnice bol potrebný pre 5-ročného chlapca, ktorý sa pošmykol a spadol na drevenej podlahe. Chlapec si poranil rameno a mal poruchu vedomia. K úrazu boli privolaní pozemní aj leteckí záchranári. Pacienta primárne ošetrila posádka RLP a previezla ho na futbalové ihrisko v obci, kde pristál vrtuľník leteckých záchranárov. Po preložení na palubu vrtuľníka bol prevezený do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave. Chlapec bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu, let prebehol bez komplikácií. V nedeľu večer bol vrtuľník z Nitry privolaný k úrazu traktoristu v obci Vyšné nad Hronom (okres Levice). 31-ročný muž sa prevrátil s traktorom, mal devastačné poranenie tváre a tiež zranenie hrudníka. Leteckí záchranári z Nitry muža v spolupráci s posádkou RLP ošetrili, napojili na umelú pľúcnu ventiláciu a preložili na palubu vrtuľníka. V stabilizovanom stave ho previezli do nitrianskej nemocnice, kde ho odovzdali lekárom oddelenia Anesteziológie a intenzívnej medicíny.

Pád motocyklistu v obci Poloma

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu letela dnes popoludní do obce Poloma (okres Sabinov) na pomoc zranenému motocyklistovi. 24-ročný muž ostal po páde z motocykla v bezvedomí, utrpel viaceré vážne poranenia. Primárne ho ošetrila posádka RLP, na pomoc privolali aj leteckých záchranárov z Popradu. Pilot vrtuľníka pristál na futbalovom ihrisku v obci Poloma, kde zraneného prevzali do starostlivosti leteckí záchranári. Po preložení na palubu vrtuľníka ho vo vážnom stave previezli do Fakultnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach a odovzdali lekárom Kliniky úrazovej chirurgie.

Leteckí záchranári zasahovali pri páde cyklistky

V popoludňajších hodinách boli k pádu cyklistky v obci Ždiar privolaní aj leteckí záchranári z Popradu. 41-ročná poľská cyklistka bola po páde pri vedomí, utrpela však poranenie hlavy, pre ktoré bol potrebný rýchly transport do nemocnice. Po prílete k miestu nehody ošetril ženu lekár leteckých záchranárov v spolupráci s ambulanciou RLP. Následne ju preložili na palubu vrtuľníka a previezli do popradskej nemocnice.

Vrtuľník z Bratislavy zasahoval v Jelke

Bratislavskí leteckí záchranári zasahovali dnes popoludní v obci Jelka (okres Galanta). Rýchly prevoz do nemocnice potrebovalo 2-ročné dieťa, ktoré sa obarilo horúcou polievkou. Popálené dievča primárne ošetrila posádka RLP, leteckí záchranári ju od nich prevzali na miestnom ihrisku. Dieťa bolo pri vedomí, popáleniny malo v oblasti hrudníka na približne 10-15 % povrchu tela. Po preložení na palubu vrtuľníka ju previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove, let prebehol bez komplikácií.

Leteckí záchranári z Popradu zasahovali v Poľsku

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE a Horskú záchrannú službu požiadali dnes popoludní o spoluprácu poľskí horskí záchranári z TOPR. Ich vrtuľník v tom čase nebol k dispozícii, na pomoc zranenej turistke preto vzlietol za hranice vrtuľník s posádkou z Popradu. 28-ročná spadla v Doline Piatich Poľských plies, padala približne 70 metrov. Lekára aj horského záchranára k nej vysadili na lane pomocou palubného navijaka, turistka bola pri vedomí, utrpela však viacero zranení, ktoré si vyžadovali ošetrenie v nemocnici. Po poskytnutí prvej pomoci na mieste nehody ju lanom evakuovali z terénu a previezli do nemocnice v Zakopanom.

Banskobystrickí leteckí záchranári zasahovali na Donovaloch aj pri Ivachnovej

V dopoludňajších hodinách pomáhala posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice 60-ročnému vodičovi nákladného auta, ktorý pocítil nevoľnosť, vypadol z nákladného auta a poranil si hlavu. Úraz sa stal na parkovisku na Donovaloch, kde bolo možné pristáť vrtuľníkom. Po prílete vrtuľníka bol muž pri vedomí, leteckí záchranári ho ošetrili a previezli do nemocnice v Banskej Bystrici. V obedňajších hodinách letel vrtuľník z Banskej Bystrice k dopravnej nehode dvoch kamiónov a dvoch osobných áut na ceste pri obci Ivachnová. Po pristátí na ceste, kde sa nehoda stala, prevzala posádka vrtuľníka do svojej starostlivosti najťažšie raneného, vodiča osobného auta. 28-ročného muža museli z auta najskôr vyslobodiť hasiči, mal otvorené poranenie v oblasti krku. Leteckí záchranári mu na mieste poskytli neodkladné ošetrenie, preložili ho na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Ružomberku, kde ho v kritickom stave odovzdali tímu lekárov oddelenia Anesteziológie a intenzívnej medicíny. Ostatných zranených účastníkov nehody ošetrili pozemní záchranári.

Tragická nehoda pri obci Lomné

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska v Košiciach privolali dnes dopoludnia k dopravnej nehode pri obci Lomné (okres Stropkov). Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná 17-ročnej mladej žene, ktorú zrazilo osobné auto. Vrtuľník z Košíc pristál na ceste v blízkosti miesta nehody, lekár leteckých záchranárov prevzal pacientku od zasahujúcej posádky RZP. Žiaľ, aj napriek veľkej snahe záchranárov, mohol už len konštatovať smrť. Žena utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. Vrtuľník s posádkou sa následne vrátil na svoju základňu Košiciach.

V Lehniciach privalil altánok štyroch ľudí

Bratislavskí leteckí záchranári zasahovali dnes vo večerných hodinách v obci Lehnice (okres Dunajská Streda). Na dvore rodinného domu spadol altánok na štyroch ľudí. Dvaja z nich vyviazli bez vážnejších zranení, ostatní dvaja potrebovali lekárske ošetrenie. Na miesto boli vyslaní hasiči, posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby aj Rýchlej lekárskej pomoci. V okolí rodinného domu, kde sa nehoda stala, nebolo vhodné miesto na pristátie vrtuľníka, pilot pristál na miestnom ihrisku. Tam prevzali lekár leteckých záchranárov od posádky RLP 32-ročnú ženu, ktorá utrpela poranenie chrbtice. Žena bola pri vedomí, v stabilizovanom stave ju preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove. Druhú zranenú osobu previezli do nemocnice pozemní záchranári.